Реклама / Ads
0| 4740 |14.01.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 15 януари

.
Вестниците пишат за "План В": Желева сама да се оттегли; за до 5% скок на ток и цени за бедни; че чиновници изнудвали кандидати за еврофинансиране.
 

EK: България все още не усвоява европарите с нужната скорост, цитира Дневник.

За пет месеца сегашното правителство е успяло да изплати повече средства по оперативните програми, отколкото кабинетът „Станишев“ за две години и половина, но ЕК още не е доволна от темпа на усвояване на евросредствата. Това става ясно от писмо на директора на генерална дирекция „Регионална политика“ в ЕК Дирк Анер до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Писмото е получено на 13 януари - същия ден, в който българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева получи слаба оценка от комисията по изслушването й в Европарламента. „В оценката на ЕК се изразява безпокойство за забавяне при сключването на някои договори, като тревожно е посочено ниското ниво на извършените плащания по пет от оперативните програми“, се съобщава в информация, публикувана на правителствения портал.

ГЕРБ обмисля "План В": Желева сама да се оттегли, пише Дневник.

Румяна Желева да бъде посъветвана да оттегли сама кандидатурата си за еврокомисар и да подаде оставка като външен министър - такъв ход обмислят в ГЕРБ, научи "Дневник" от високопоставени източници в партията, ангажирани да търсят изход от ситуацията. Според тях това би било най-елегантния изход и за София, и за шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след фиаското при изслушването на българския кандидат-комисар и слабата оценка за подготвеността по ресора, която комисията по изслушването даде на българския външен министър. Ако Желева обяви, че се оттегля, правителството трябва веднага да номинира нов кандидат. Това ще развърже ръцете на Барозу, който в момента е принуден да търси политическа сделка между двете големи фракции в Европарламента - Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС), за да спаси предложения от него състав на Европейската комисия, "търгувайки" Желева срещу други кандидат-комисари.

Бойко Борисов: Ако Желева е виновна, ще носи отговорност, пише 24 часа.

Подкрепям Румяна Желева, но при вина ще си носи отговорност. Това заяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов. Според него нямало нищо трагично, ако не бъде утвърден един еврокомисар, трагичното било, че не са направени магистралите у нас при предишните управляващи. Знам, че конфликт на интереси в истинския смисъл на думата няма, защити външния министър Борисов. Той обясни, че юристите са й попълвали декларациите.Според премиера има различни тълкувания за конфликт на интереси и той се надявал Желева да си е проверила нещата.

До 5% скок на ток и цени за бедни, известява 24 часа.

До 5% ще поскъпне токът от юли, прогнозира в интервю за "24 часа" шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обеща да няма рязък скок и на газ, парно и вода през годината. Регулаторът ще обмисля как да се помогне на бедните - чрез тарифа за евтин ток или чрез системата за помощи. Не се очаквало сериозно поскъпване на газа и парното, дори може да има поевтиняване, ако цените на международните пазари паднат.

Затварят 150 болници, сигнализира Дневен Труд.

Не 100, а 150 болници от всичките над 350 ще бъдат затворени, съобщи вчера д-р Цветан Райчинов, шеф на лекарския съюз. Причината - нови изисквания на здравната каса към лечебните заведения, които искат да получават пари от нея. За да сключи договор с касата по клинична пътека, болницата трябва да има поне двама лекари със специалност и един специализиращ. Изискването досега бе за 1 специалист. Промяната се налага, защото финансираните от НЗОК заведения вече трябва да осигуряват 24-часов прием, т. е. за дежурствата са нужни поне по 3-ма лекари от специалност.

Чиновници изнудвали кандидати за еврофинансиране, твърди Новинар.

Шестима служители на Държавен фонд "Земеделие" са разследвани по подозрение за изнудване на кандидати за европейско финансиране. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. След уволнението на една от служителките по подозрение за злоупотреби, останалите петима са излезли в дългосрочни болнични и не са ходили на работа, за да не бъдат уволнени. Един от тях е шеф на отдел - Велин Велев. Останалите са Цветомира Стайкова, Иван Метанов, Иван Патев, Ралица Братанова и Нина Йолова Всички разследвани държавни служители са от времето на Асен Друмев. При проверките са използвани СРС-та. Найденов обясни, че чиновниците са действали като организирана престъпна група и са държали в домовете си оригинални документи и проекти по САПАРД и по програмата за развитие на селските райони. Били са изнудвани кандидати с 8 проекта.

Винетки и в банкомата, пише Стандарт.

Винетки ще се продават и през банкоматите. Пътни стикери ще има не само на бензиностанциите и в пощите, но и в хипермаркетите. Това съобщи строителният министър Росен Плевнелиев в интервю за "Стандарт". Сега талони за 2010 г. се продават само в пътните управления, а от 18 януари ще бъдат пуснати и в търговските обекти. Продажбите ще се отчитат всеки ден в пътната агенция. Ще глобяваме дистрибуторите, ако липсват винетки, каза още министър Плевнелиев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4098 |13.01.2010 Пресата на 14 януари . 0| 4072 |12.01.2010 Пресата на 13 януари . 0| 4737 |11.01.2010 Пресата на 12 януари . 0| 3951 |10.01.2010 Понеделнишката преса на 11 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads