Реклама / Ads
0| 3841 |18.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 18 юли

.
Вестниците пишат за това, че Брюксел ни отнема контрола над проекти по ФАР; за Брюксел, който не вярва на 2-ма министри; за царския син, който продавал bTV; за гейове с халки, баби на заплата.
 

 

Брюксел отнема контрола над проекти по ФАР, известява Дневник.

Европейската комисия подготвя най-тежката финансова санкция към българските власти - отнемането на акредитация на две от агенциите, които имат правото да управляват европейските пари по програма ФАР. Това е записано в проектодоклада на ЕК, с който "Дневник" разполага и който е посветен на управлението на еврофондовете. Той ще съпътства доклада за напредъка на България по глава "Правосъдие и вътрешен ред", който ще бъде оповестен официално от Брюксел на 23 юли. Подобна санкция досега не е била налагана на нито една страна членка и освен финансовото отражение тя нанася сериозен удар върху репутацията на България. Тя реално означава, че Брюксел отнема на правителството правото като пълноправен член на ЕС България сама да договаря и да решава как да изразходва парите от европейските фондове.

Брюксел не вярва на 2-ма министри, научаваме от Дневен Труд.

Брюксел свали доверието си от двама български министри и ги лиши от правото да управляват европейски пари. Подчинените на Пламен Орешарски и Асен Гагаузов няма да имат право да подписват договори по програма ФАР, пише в проктодоклад на Европейската комисия за усвояването на еврофондовете. Временно се отнема акредитацията на Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото министерство и на Изпълнителна агенция ФАР в МРРБ. Документът заплашва, че на страната може да се наложи да връща и вече усвоени пари. Българската администрация е с ниски заплати и е податлива на корупция. Няма воля за справянето с финансовите измами. Липсват резултати в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност - това констатира Европейската комисия. 

Влизате в час или губите всичко, разкрива Стандарт.

Европа ни даде 30 дни, за да влезем в час. Това е последната отсрочка, която правителството получава. Ако за месец то не пресече злоупотребите с европари, корупцията по високите етажи и конфликтите на интереси, казваме сбогом на фондовете. Този ултиматум към България е записан черно на бяло в доклада на Еврокомисията. "Стандарт" се сдоби с копие от него. Критиките в документа са жестоки. За да се поправим, Брюксел иска от кабинета екшън план. Той трябва да бъде предаден до 31 юли. Изпълнението му пък почва наесен под засиления контрол на ОЛАФ. "Ще бъде направен мониторинг на промените по-късно тази година. От проверката ще зависи дали блокираните 610 млн. евро по ФАР ще бъдат пуснати отново", пише в документа. Брюксел може да пренавие пружината с прекалените санкции и да отприщи вълна от евроскептицизъм, коментираха депутати.

Първанов праща ДАНС срещу ОЛАФ, пише Дневен Труд.

“ДАНС трябва да изясни доколко тезата на ОЛАФ, че “има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице”, е обоснована.” Това обяви вчера президентът Георги Първанов в официално изявление, разпространено минути преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност , официално посветен на взривовете в Челопечене и новата концепция за армията. Първанов твърди, че според първоначалния вариант на доклада там нямало “такива политически заключения”. “Защо и кога са се появили? Ще има ли опровержение, ако няма конкретни доказателства в подкрепа на тази теза?”, пита държавният глава. Още откривайки заседанието на КСНС, Първанов предложи след изчерпване на дневния ред да се включи точка “Разни” и тогава всеки от присъстващите да постави актуални въпроси “без ограничения във времето и тематиката”. След като журналистите напуснаха залата и заседанието продължи при закрити врата, опозицията отказала да чака последната точка. Пръв лидерът на ДСБ Иван Костов настоял веднага да се смени дневният ред, защото не е актуален, и президентът да даде обяснение на обвиненията в доклада на ОЛАФ и връзките си с бизнесмена Людмил Стойков, уличен в огромни злоупотреби по САПАРД, разказаха за “Труд” участници в заседанието. Първанов веднага репликирал Командира, че Стойков забогатял по време на неговото правителство, и отказал да коментира темата.  

Жълтите решават днес дали да останат в коалицията, научаваме от Монитор.

Политическият съвет на НДСВ се събира днес на "Врабча" 23, за да реши какви мерки да предприеме партията, след изтеклата информация, че Брюксел ще лиши страната ни от стотици милиони евро по европейските фондове. Пред "Монитор" жълт депутат посочи, че засега сред царистите няма нагласа за напускане на коалицията, но не е изключена и тази възможност. Съдбата на правителството в момента е в ръцете на НДСВ и зависи от тяхното поведение по време на шестия поред вот срещу кабинета "Станишев", който ще бъде внесен от парламентарната опозиция идния четвъртък. Както "Монитор" вече съобщи, царистите, които се въздържаха на последния отрицателен вот, признават, че всяко едно действие от тяхна страна е напълно възможно. Зам.-шефът на партията Марина Дикова е категорична, че жълтите първо трябва да се запознаят с доклада на Еврокомисията и след това ще се изяснят техните намерения по отношение на бъдещето на управляващата тройна коалиция. До момента под искането за оставка на кабинета са се подписали 80 депутати, 13 от които независими. 

Канят Мохамед ел-Барадей да провери "Козлодуй", твърди Дума.

Има целенасочена кампания против България, срещу АЕЦ "Козлодуй" и възможността за изграждане на 7-8 блок на неговата площадка и повторното пускане на 3-4 блок, както и срещу строителството на "Белене". Това заяви вчера директорът на АЕЦ-а Иван Генов по повод отправените към ръководството на "Козлодуй" обвинения в корупция от служителя на централата Георги Котев. Според Генов е възможно атаките да продължат. Той каза, че в основота на кампанията стои ядреният експерт Георги Касчиев. Генов каза още, че Котев е добре квалифициран служител и учудващото е, че част от обвиненията му касаят него самият. Котев не е бил назначен на ръководна длъжност на мястото на пенсионирания му началник. Не всеки става за ръководител, коментира Генов. Той обаче обясни, че Котев е бил изпращан нееднократно на различни специализации в чужбина и е бил награждаван за добре свършена работа. 

Царски син продава bTV, оповестява Стандарт.

"Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок готви за продажба българската Би Ти Ви. Това съобщи Ройтерс вчера, като поясни, че "Нюз корп" е наела инвестиционна банка "Лемън Брадърс" за оценка състоянието на общо 3 телевизии в Източна Европа. Според Ройтерс те са в България, Сърбия и Латвия. С "Лемън Брадърс" като консултант работи принц Кирил. Съдружниците му във фонда за високорискови инвестиции GLG partners управляват капитали за над $20 млрд. Новината създаде суматоха в Би Ти Ви. Цял ден вчера служителите на телевизията коментираха евентуалната сделка. Причина за тази стъпка на Мърдок бил интересът, проявен от няколко кандидати. Засега преговори няма. И "Нюз корп", и "Лемън Брадърс" не са коментирали новината.

Запор и за имотите на Батко при дело за корупция, известява 24 часа.

Чиновници, иманяри, братя, сестри и любовници също клиенти на комисията “Кушлев” Корумпираните чиновници също ще влязат в обсега на комисията “Кушлев”. Освен това установяването на имущество, придобито от престъпна дейност, вече ще може да става и след самосезиране по публикации в медиите, без да се чака прокуратурата да се обърне към комисията. Това предвижда ремонт на Закона за отнемане в полза на държавата на придобито от престъпна дейност имущество. Поправките вече са внесени от депутати от тройната коалиция.  

Гейове с халки, баби на заплата, пише Новинар.

Гейовете ще могат да са семейства, а бабите ще гледат внучетата си срещу заплата от 220 лева, стана ясно вчера. Хомосексуалните двойки да могат да регистрират отношенията помежду си в общината, препоръчаха от комисията за защита на дискриминацията. Това ще стане, ако Министерският съвет се съобрази с препоръката на комисията, според която проектът за нов Семеен кодекс трябва да бъде променен, тъй като дискриминира хората с различна сексуална ориентация. Сегашният вариант на кодекса предвижда такава възможност само за двойките от различен пол. Ако препоръката на КЗД бъде приета, гейовете и лесбийките ще могат да се наследяват в случай на смърт или да сключват предбрачен договор. Една от основните идеи на фактическия брак обаче е, когато двойката има дете, то да бъде признавано от таткото автоматично, без да се налага той да подава документи в общината за доказване на бащинство. Не е ясно обаче как точно ще се случва това, ако дадена двойка от един пол има осиновено дете, коментира пред “Новинар” шефът на парламентарната комисия по правата на човека Огнян Герджиков.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3927 |16.07.2008 Пресата на 17 юли . 0| 4361 |16.07.2008 Пресата на 16 юли . 0| 3957 |14.07.2008 Пресата на 15 юли . 0| 3894 |14.07.2008 Понеделнишката преса на 14 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads