Реклама / Ads
3| 4524 |24.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса

.
Вестниците пишат за това как магистрала "Тракия" е дадена на рушветчии; за шуробаджанащината на местните избори; за Георги Гергов, който можел да влезе в битката за Пловдив; за лятното нашествие на извънземни.
 

Армията без войници за 100 дни, четем в 24 часа.

2300 наборници излизат предсрочно от казармата. През октомври, ноември и декември армията остава без войници. Това ще е резултатът от решение на Конституционния съд, с което магистратите обявиха за неправомерна разпоредбата, че висшистите служат 6 месеца, а останалите по 9. "От 21 август всеки, който има 6 месеца служба, трябва да бъде освободен", обясни бившият конституционен съдия Димитър Гочев. Практически това означава, че последният набор, който трябваше да изкара в казармата от март до декември, ще излезе предсрочно през септември.

“Тракия” дадена на рушветчии, научаваме от Стандарт.

Фирма, която си урежда бизнеса с рушвети, ще строи магистрала "Тракия". Португалската "Сомаг" е финансирала незаконно предизборната кампания на Социалдемократическата партия, чийто лидер е шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, гръмна вестник "Либр белжик". СДП е получила 233 415 евро на 15 март 2002 г., пише в документи, с които разполага Конституционният съд в Лисабон. Барозу е един от основните чуждестранни лобисти аутобанът да бъде отдаден именно на българо-португалското дружество. Ръководената от него комисия разглеждаше всички жалби срещу отдаването на аутобана. Тя обаче никога не се произнесе категорично срещу сделката. Макар че тя противоречи на европейското законодателство заради това, че е сключена без търг или конкурс.

“Цариградско” - шосе или море, пита Дневен Труд.

Само три дни след като приключи ремонтът на столичното “Цариградско шосе”, то се превърна в “Цариградско море”. Това не е само най-новия виц в София, но и чистата истина. Новата модерна настилка, за която бяха пръснати 1,4 млн. лв. пари на данъкоплатците, се нагъна на вълнички в участъка от Орлов мост до “Алея Яворов” и в двете посоки. “Имаме трески за дялане при ремонта там”, лаконичен бе вчера зам.-кметът на София Велизар Стоилов, който денонощно следеше асфалтирането. И категорично обяви, че на фирмата изпълнител - “Пътища и съоръжения”, няма да се плати, докато не поправят за своя сметка настилката. Според него възможна причина за неравностите е човешка грешка на операторите на преасфалтиращата машина. “Машината е чисто нова и сега се въвежда, но е качествена и струва около 500 000 евро”, обясни зам.-кметът. Строителите се оправдавали, че всичко било заради дъждовете и съкратените срокове. “Няма такъв филм. Никой не ги е карал да бързат за сметка на качеството”, отсече Стоилов. Ремонтът приключи ден по-рано, а зам.-кметът заявяваше, че това е възможно заради новата технология. Според общинари причина за лошия ремонт е, че “Пътища и съоръжения” изпитвала недостиг на специалисти. “Труд” се опита да намери по телефона шефа на фирмата Иван Иванов, но разговор не се получи, тъй като той е чужбина и връзката бе лоша. Преди месеци “Труд” провери миналогодишните ремонти и установи, че по същия начин се е нагънала настилката и по новоремонтирания бул. “Шипченски проход”. Тогава от “Пътища и съоръжения” първо отрекоха да има проблем, но после признаха, че там не е положен един от основните слоеве. Малки дупки в новия асфалт бяха открити и по бул. “Алея Яворов”, където работеха от “Главболгарстрой”. Ями се отвориха и след ремонта на бул. “Брюксел”. Сега обаче кметството прати за изследване проби от новия асфалт по “Цариградско шосе”. Резултатите ще са готови в понеделник.

Партия според баджанака, открива Стандарт.

Предстоящите местни избори със сигурност ще се запомнят с две неща. На първо място с увлечението на бизнеса по партийно строителство. Всеки по-заможен и сериозен играч опъва партийно знаме, че влиза в политиката. После лепва звучно име на новата формация - я ЛИДЕР, я МОРЕ. Зад абревиатурите се крият все хубави и гръмки неща - европейски подем, разцвет, просперитет и т. н. Другата особеност на изборите наесен ще е тежката шуробаджанащина, която отсега е проблем на партийните централи. Тя си ни е наследство от Татово време. Понятието е съвсем непонятно за чужденеца. Не че не го имало и там под името "непотизъм", но просто вече е забравено. У нас обаче то все още важи повече, отколкото вендетата за корсиканците или кръстничеството за сицилианците. В тълковния речник срещу шуробаджанащина пише "семейственост". Твърде семпло обяснение за силата на тази изконна българска връзка. Пръв след Освобождението я изобличава Захарий Стоянов. Прав е бил - в Източна Румелия и петимата директори (сиреч министри) са били помежду си я шуреи, я зетьове, я баджанаци. А на 6 септември 1885 г. ги свалят от власт баджанаците Коста Паница и Данаил Николаев. С една дума, когато се освободи хубаво работно място или замирише на далавера, винаги първо се търси свой човек. Може даже не е кръвен роднина, а кум, сват и на балдъзата брат. Може да е пълен некадърник, но щом е баджанак, значи изборът е предрешен.

Гергов може да влезе в битката за кмет на Пловдив, информира Дневник.

Бизнесменът Георги Гергов може да се кандидатира за кмет на Пловдив в предстоящите на 28 октомври местни избори, съобщи "Дарик радио". Пред "Дневник" Гергов не потвърди, но и не отрече да се готви да се включи в надпреварата. Много хора искат да ме издигат, но още е рано да се говори, лаконично коментира изпълнителният директор на Пловдивския панаир, известен и като близък приятел на президента Георги Първанов. По информация на "Дарик радио" бизнесменът възнамерявал да се яви като независим кандидат, предложен от граждански и бизнес сдружения. Цитират се неназовани източници, близки до Гергов, според които в Пловдив няма да бъде учредена партия на бизнесмени. Подобни формации се появиха в последните няколко месеца във Варна, Бургас, Стара Загора и други големи градове. Повечето от тях заявиха готовност да излязат със самостоятелни листи за общински съветници, но без да издигат претендент за кмет. По неофициална информация, ако се стигне до участието му в изборите, Георги Гергов ще обяви намерението си в началото на септември, като не е изключено това да стане паралелно с насроченото за 5 септември учредително събрание на Националната конфедерация на туристическата индустрия. Обединението се създава по негова инициатива и се очаква той да го оглави. Засега в Пловдив има само една официална кандидатура - на Славчо Атанасов, подкрепен от ВМРО, ГЕРБ и ДСБ.

Сините заплашиха с ултиматум Борисов, научаваме от Дневен Труд.

СДС реши вчера да взриви отношенията си ГЕРБ. Лидерът на сините Пламен Юруков обяви, че партията ще подкрепи Бойко Борисов за кмет в София само ако ГЕРБ припознае всички 39 кметове на СДС в страната за следващ мандат. Решението бе взето от НИС след бурно заседание с областните шефове на формацията и сини градоначалници. “Ще предложим този вариант на ГЕРБ и писмено. Ако не приемат - СДС до няколко дни ще издигне собствен кандидат в София”, отсече Юруков. Попитан дали ще настоява ГЕРБ да оттеглят номинациите си в Пловдив и Плевен, лидерът отговори: “В рамките на доброто политическо сътрудничество, това трябва да стане!” СДС промени рязко позицията си, след като кметове и структури в страната побесняха, че ГЕРБ никъде не им дава подкрепа. “Толкова яростно срещу СДС не играят и комунистите”, ядосваше се седесар на сбирката вчера. Ако Генерала не приеме условията, сините ще издигнат свой човек в София до дни. Засега остава името на бившия социален министър Иван Нейков. Преговорите с ДСБ щели да продължат. Но баскетболният треньор Тити Папазов не бил фаворит на СДС. Сините се отказаха и от коалиция с ДПС в Кърджали. Там ще играят със своя листа за съветници и ще призоват хората си да “гласуват по съвест” за кмет.

Ромски командоси отвръщат на Расате, предупреждава Новинар.

Ромски командоси ще отвърнат на гвардията на Боян Расате, съобщи вчера Дарик радио. Тези дни в Пазарджик ще бъде регистрирана нова гражданска организация на ромите, която ще носи името ОМОН (Организация на малцинствата за отбрана от насилие), заяви областният лидер на "Евророма" Борислав Даскалов. До момента в гражданското движение са се записали около 50 роми от Пазарджик, Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище. ОМОН се създава в отговор на отрядите на Боян Расате, уточни Даскалов. Преди около седмица след инцидентите в "Красна поляна" Расате пък лансира идеята за сформиране на национална гвардия. Даскалов обясни, че организацията ще бъде финансирана от богатите ромски родове. В нея ще членуват предимно спортисти, които ще бъдат обучавани в бойни изкуства за отбрана. Униформата ще включва черна кърпа на главата, бял надпис "ОМОН" и ще прилича на тази на американските командоси. Самият Борислав Даскалов е поканен да оглави движението.

Страх от вендета скова Самоков, описва Стандарт.

Напрежението е толкова гъсто, че с нож да го режеш. Клечка да палнеш, всичко ще гръмне." Такова е настроението в ромската махала на Самоков два дни след убийството на 17-годишния Аспарух. "По-добре не ходете в къщата на Аспарух! Ще ви изгонят. Не ги дразнете, за да не стане още по-зле!" Съветът идва от група роми, събрали се в центъра на махалата в очакване всеки момент родителите на младежа да върнат тялото му от аутопсия в София. "Беше добро момче. Евангелист! Не пие, не пуши! Защо го убиха?" Скръбта обаче има много страни. В гласовете на ромите тя е примесена с гняв: "Това е четвъртият случай, в който българи убиват някого от нас! И все нас ни изкарват виновни! Защо все циганите са виновни?" Ден по-рано - във вторник, над 500 обитатели на махалата блокираха центъра на Самоков с викове "Смърт за българите!". В сряда яростта им продължава да е също толкова силна: "Как да не викаме "Смърт?!" Те ни трепят, а пак ние сме виновни!" Полицията не ни пази. Властите не се интересуват от нас. В трагичната нощ приятелите на Аспарух чакаха 35 минути линейката, за да дойде. Всеки от ромите има своя частица от историята на онеправданото им съжителство с българите в Самоков. Че има сблъсъци между роми и българи, има. Но са рядкост, единодушни са и двете страни. Според общинския съветник на "Евророма" в града Александър Методиев групата злосторници отдавна вилнее. До трагичния понеделник обаче нещата се разминават само с побой над някого от обитателите на махалата. "Това не е плод на етническо напрежение. Вярно, че не е единичен случай, но Самоков е пример за мирно съжителство между българите и ромите", категоричен е Методиев.

Данаилов надви Биолчев за Двореца, пише Монитор.

Правителството остави 11 декара от Двореца в Балчик на Софийския университет "Св.Климент Охридски", а останалите 185 декара минаха под контрола на министерството на културата. Сградите, паркът и градината са паметник на културата и имат статут на защитена територия с обща площ от 196 декара. Приетият проект ограничава правата на ползване и управление на учебното заведение до 6,9 декара разсадник и 4,7 декара стопански двор от близо 200-те декара на парка. Частта от терена, която се предоставя безвъзмездно за управление на университета попада в охранителната зона на културния център "Двореца". Кабинетът уточни правата на управление над Ботаническата градина между културния център "Двореца" и Софийския университет. Така се гарантира възстановяването, поддържането и режима за опазването на този национален паметник на културата. С това решение отрязват главата на университета, каза ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Боян Биолчев след решението на кабинета от вчера. "На 19 септември ще имаме Общо събрание и ще решим каква ще бъде нашата реакция. Университетът е пъдил царе, ще изпъдим и една коалиция. Това е позор", добави Биолчев.

Ники Василев ще управлява опашките, открива Дума.

Заповедта за откриване на процедура за сключване на рамково споразумение за доставка на автоматизирани системи за управление на административното обслужване на чакащи клиенти - т.нар. управление на опашките, подписа вчера министърът на администрацията Николай Василев, съобщи БГНЕС. Внедряването на системите ще се реализира за нуждите на МВР, Министерството на финансите и на общинските и на областните администрации. Целта е чрез автоматизирани системи да се осигури ефективна организация на административното обслужване на чакащите клиенти и контрол върху работата на служителите и предоставяне на статистическа информация. Системите за обслужване трябва да могат да се адаптират по места и да позволяват управление според принципа "всички услуги на едно гише". Те трябва да съдържат клиентски терминал, оборудван с уред за издаване на билети, екрани на всяко гише в зависимост от броя им, комбиниран екран, разположен на мястото за изчакване, като системата може да поддържа повече от един екран. Автоматизираните системи трябва да осигуряват и възможност за отдалечено подаване на заявки (резервиране) чрез интернет и есемс, както и обратно уведомление на клиентите по същите канали.

Кабинетът още умува как да помогне на Цар Калоян, съобщава Сега.

Правителството все още се колебае как да постъпи с помощта за пострадалите в наводнения в началото на август град Цар Калоян. Това призна министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов след заседание на кабинета вчера. "Ще се помогне на всички. Никой няма да остане на улицата през зимата", обеща Гагаузов. Без да навлиза в подробности, той допълни, че кабинетът ще огледа всички възможности и на държавата, и на общината. Конкретните решения ще се вземат след това. Днес в София пристига кметът на градчето Ахмед Ахмедов, за да се срещне с представители на министерството на бедствията и други ведомства и ще постави исканията си. Гагаузов напомни, че експерти вече са започнали да правят оценка на щетите. Затова още не можело да се направи сметка какви са пораженията и каква помощ ще е нужна за отстраняването им. Шефът на регионалното ведомство допълни, че девет стаи от местно училище ще бъдат предоставени за приютяване на пострадали семейства. В Цар Калоян вече са пристигнали 11 фургона, чакат се и още шест. Според Гагаузов общината има готовност да предостави терен за построяване на жилища, които ще са нейна собственост и ще се дават под наем на хората, докато ремонтират домовете си.

Екзотични болести пълзят, плаши Монитор.

Инфекциозните болести се разпространяват по-бързо от когато и да било преди, алармира в доклад Световната Здравна организация. Според изследването постоянното пътуване със самолет до различни части на света на около 2,1 милиарда души всяка година създава огромен риск от избухване на пандемии от екзотични болести като СПИН, атипични пневмонии или Ебола треска. В доклада си "По-безопасно бъдеще" СЗО посочва още, че новите болести се появяват с "исторически безпрецедентна скорост" - по една всяка година. От 70-те години до сега в света са възникнали 39 нови болести, а само през последните 5 години СЗО е регистрирала над 1100 епидемии на холера, детски паралич и птичи грип. В заключителната част на документа си организацията призовава за увеличаване на усилията за борба с тези болести, обмен на информация за вирусите и помощ в разработването на ваксини. В противен случай СЗО прогнозира ужасно разрушителни последици за световната икономика и международната сигурност. В България В същото време епидемиолозите в България алармират за опасност от така наречените екзотични болести. Според д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Противоепидемичен" в Министерство на здравеопазването при инфекциозните болести у нас се наблюдава освен сезонност в рамките на една година, и цикличност на заболеваемостта в различните години. Това се отнася най-вече за болести като хепатит или детските шарки.

Британски туроператори загърбиха Варна, установява Дневник.

Причината е отливът на туристи от Северното Черноморие. Два от големите британски туроператори - "Томсън", който е част от концерна ТУИ, и "Фърст чoйз" - от следващото лято спират да водят туристи от Великобритания в курортите, обслужвани от варненското летище. Те ще прекратят чартърните си програми. Информацията потвърдиха представителят на "Фърст чойз" за България Богдан Христов и на ТУИ Валентин Йосифов. С техните компании идваха около половината от британските летовници по Северното Черноморие

За лятно нашествие на извънземни, сигнализира Новинар.

Само няколко дни след като четирима души от Сливен подадоха сигнали, че са видели извънземно с антенки на главата, за среща със създание от други светове съобщиха и група роми от Варна. Сред циганското население на варненските квартали Владиславово и Аспарухово е възникнало напрежение вследствие на паранормални явления. Жителите на махалите твърдят, ча са забелязали извънземни същества по улиците. Според кмета на Владиславово Христа Маринова ромите твърдели, че по улиците обикаляло черно неземно същество, подобно на нинджа. Стреснатите жители са потърсили помощ от МВР, откъдето ги уверили, че в района ще бъдат осигурени по-чести полицейски патрули. Подадените два сигнала за извънземните и множеството предишни случаи запазват тенденцията, че виденията са типични за лятото и по-точно за месец август. Миналата година по същото време в пазарджишкото село Ковачево местните твърдяха, че от небето в нивите паднали между 1 и 15 седемметрови змии с чипове на главите, управлявани дистанционно.  

Евгений Дайнов събра група “Магистри”, кефи се 24 часа.

Тежки началници свирят и пеят в групата "Магистри", която за първи път ще вземе участие във фестивала "Рок в Рила” край с. Бели Искър. Той се провежда за пети път днес и утре в селото на няколко километра от Боровец. Неин основател е известният политолог Евгений Дайнов. Той не само свири на китара, но и пише музиката и текстовете за песните.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5113 |22.08.2007 Пресата на 23 август . 3| 4339 |22.08.2007 Пресата на 22 август . 0| 4327 |21.08.2007 Пресата на 21 август . 1| 3842 |20.08.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads