Реклама / Ads
0| 3858 |04.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 5 септември

.
Вестниците пишат за това, кой закон дава агенти да ровят в медия; за това, че НДСВ и ДПС се наговарят тайно срещу левицата; че всички министри ще следят европарите; че 1 богат на всеки 15 ще отговаря писмено откъде са му парите.
 

 

Кой закон дава агенти да ровят в медия?, пита в интервю за Стандарт Огнян Стефанов, главен редактор на "Фрогнюз"

- Г-н Стефанов, вие ли писахте извинението в сайта "Опасните"?

- Нямам нищо общо с това.

- А със сайта имате ли нещо общо?

- С кой сайт? С "Фрогнюз" имам.

- А с "Опасните"?

- Кой пита? ДАНС с това ли се занимава, това ли е работа на ДАНС? Къде в закона за ДАНС пише, че трябва да се занимават с медии?

- Те твърдят, че когато е анонимно, застрашава сигурността на държавата и това е информационен тероризъм.

- Такова понятие не съм чувал. В конституцията много ясно е записано, че медиите и журналистите събират информация отвсякъде и я публикуват.

- Вярно ли е, че синът ви е бил задържан?

- Просто му се обаждаха да търсят мен, защо на него - не разбрах. После те ми казаха, че са сбъркали телефона. Което малко ме учуди защо едни доказани професионалисти да не могат да намерят моя телефон...

- Чуха се слухове, че синът ви е замесен в правенето на "Опасните"?

- Не, не, синът ми няма нищо общо. И аз пак казвам - защо ДАНС не се поинтересува верни ли са тия неща, дето там са написани, а се интересува кой стои? Какво значение има? Аз не стоя зад този сайт, но това, което съм чел, ми допада. Второ, там са написани неща, които ги няма нито в една българска медиа и това предизвиква интерес. Какво означава обаче ДАНС да се занимава с това? Ако някой от героите на тези писания се чувства засегнат, може да си потърси правата по указания от закона ред.

- Да, но писанията са анонимни.

- Ами има прокуратура. Отива човек в прокуратурата, която да разпореди, да има съдебно решение и т.н. По силата на кой закон ДАНС се занимава с медии? 

 

НДСВ и ДПС се наговарят тайно срещу левицата, научил е Дневен Труд.

НДСВ и ДПС стиковаха на тайна среща без БСП позициите си за днешното заседание на Съвета на коалицията, където ще се реши как да се изразходва бюджетният излишък. Днес в 10 ч в резиденция “Лозенец” тримата лидери Станишев, Сакскобургготски (който се очакваше вчера следобед да се върне от Мадрид) и Доган ще одобрят харченето на 1,5 млрд. лв. Още началото на седмицата представители на царската партия се срещнаха с колеги от ДПС, за да обсъдят как най-безболезнено да порежат социалистите в мераците им да “усвоят” парите от излишъка, като ги раздават на калпак. И от партията на Симеон Сакскобургготски, и от тази на Ахмед Доган вчера нарекоха “върховна тъпотия” намерението на столетницата да прати безплатно на море в четиризвездни хотели за 10 дни 5000 пенсионери от средата на септември.

В деня на Съединението - война на коалициите, формулира Монитор.

Тройната коалиция и тройната опозиция влязоха в решителен челен сблъсък преди празника на Съединението и старта на новия политически сезон. Управляващите партии БСП, ДПС и НДСВ се събират днес на политически съвет в резиденция "Лозенец", за да решат как ще се разпределят парите от безпрецедентния бюджетен излишък. Ден преди това трите партии от протестиращата десница ГЕРБ, ДСБ и СДС обмислиха началото на националната подписка срещу правителствотo. Десницата реши да заложи на химикалката, а не на сопите и разпространи 500 000 заповеди за уволнение на кабинета на Сергей Станишев. Според опозицията това е най-обективният и интелигентен начин за изразяване на недоволството от политиката на управляващите. В същото време представители на управляващото мнозинство ще участват в тържествена заря проверка на площад "Съединение" в Пловдив. Така България за пореден път ще посрещне празника на Съединението разединена и скарана. Как точно да се разпределят парите от огромния бюджетен излишък, трябва да реши днес управляващата коалиция. На заседанието ще присъстват тримата лидери - Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски. Според източници на "Монитор" царят се е завърнал в страната ни късно вечерта в сряда, след като вече около 20 дни е в Испания заради инцидента със сина му княз Кардам. 

1 богат на всеки 15 отговаря писмено откъде са му парите, информира 24 часа.

Един на всеки 15 българи,обявили доходи за облагане, и всяка 6-а сделка с имот на практика ще мине през данъчна проверка. Това изчислиха вчера за "24 часа" експерти от Националната агенция за приходите. Досега са обработени 750 000 данъчни декларации, общият брой на сделките с имоти е около 300 000, а на хората, които ще се проверяват, е около 50 000 души. Целта била да се установи дали обявените от всеки доходи за последните 3 години съответстват на стойността на придобитите от тях имоти и коли.  

Всички министри ще следят европарите, оповестява Дума. 

Всички министри ще имат възможност да следят разпределението на евросредствата. Вчера правителството реши да бъде създаден Съвет за координация и оперативно наблюдение на средствата от Европейския съюз. Целта е подобряване на координацията на дейностите по управление на финансовия ресурс от общността. Съветът ще се председателства от вицепремиера, който отговаря за координацията по планирането и контрола на средствата от ЕС. Новата структура ще разглежда всички въпроси от координационен характер, които са в компетенциите на повече от едно ведомство. Членовете на съвета ще съгласуват годишните доклади за изпълнение на предприсъединителните, оперативните програми и други финансови инструменти на ЕС. Предвижда се съветът да прави и ежемесечни отчети за напредъка по изпълнението на програмите, като предлага корективни мерки за подобряване на работата.  

"Топлофикация София" обяви длъжниците в интернет, обявява и Дневник.

Клиентите на "Топлофикация София" могат да проверят задълженията на сградата, в която живеят, в сайта на дружеството, съобщиха от фирмата. Сградите с длъжници с над 50 процента просрочени задължения към дружеството са описани по райони, като са посочени точният адрес и дължимата сума в процентно изражение. От "Топлофикация" коментират, че фактите са потресаващи. Има сгради с неизплатени по 60-70 хиляди лева, които въпреки това продължават да ползват парно и топла вода. От дружеството предупреждават, че ще спира поетапно подаването на топла вода и топлоенергия към изброените сгради, ако задълженията им не бъдат погасени.

Кабинетът разреши да се строи върху 2700 дка гори на морето, съобщава Дневник.

Над 2700 дка гори и земи ще бъдат извадени от горския фонд на Ново Оряхово и Шкорпиловци заради промяна на предназначението им, реши правителството в четвъртък. Терените са оценени на по около 12 млн. лв. и са придобити от компаниите "Мирта инженеринг" и "Бета форест". Двете фирми са посочвани от екоорганизации като унищожаващи природата. В замяна "Мирта инженеринг" и "Бета форест" са дали около 18 500 дка терени в района на Своге, купени през 2005 г. Тогава общината скандално продаде 70 хил. дка букова гора срещу 150-250 лв. за дка. Компаниите заменят част от придобитите горски масиви с 1500 дка земеделски земи от територията на Камчийски пясъци. Местността беше защитена, но след решение на съда това беше отменено.

Белезници за Коце Маца, научаваме от Дневен Труд.

Президентът на футболен клуб “Беласица” Костадин Хаджииванов, по-известен в родния си Петрич като Коце Маца, е арестуван в Гърция с европейска заповед, издадена от Германия. Това съобщи генералният ни консул в Солун Пламен Иванов. Хаджииванов е обвинен в контрабанда на цигари. Иванов уточни, че информацията му е предимно от медиите, гръцките власти не са известили консулството ни. Хаджииванов не е потърсил съдействие от представителството ни. Наел си е местен адвокат. 

Работим дълго, но по-евтино, сравнява Дума.

Британците са сред най-усърдно трудещите се хора в Европа, единствено румънците и българите работят повече часове от тях - средно по 41,7 часа, според нов доклад, цитиран от “Дейли телеграф”. Пълният работен ден на англичаните стига средно 41,4 ч., почти два часа повече от 15-те стари страни членки на ЕС. И докато работните часове в много части на Европа в значителна степен намаляват, тези в Британия нарастват. Изчисленията идват от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд - организация, учредена от Европейския съюз. Открили са, че работниците в 12-те нови страни членки на съюза след 2004 г. работят значително повече от работниците в 15-те първоначални страни членки - 40,6 часа в сравнение с 39,5 часа. Напук на всички мрачни прогнози ръстът на заплащането на труда в Румъния продължава да се ускорява. По информация на агенция Блумбърг средният годишен ръст на заплатите в северната ни съседка достигна 25,8% през юни. Средната заплата в Румъния възлиза в момента на еквивалента на $564 месечно, което по днешен курс се равнява на 760 лева. В България продължава да се говори за опасността от формирането на инфлационна спирала “заплати - цени”. 

Хлябът ни най-мухлясва, пише 24 часа.

Хлябът не издържа повече от ден-два, без да хване плесен, оплакват се читатели от няколко дни. Мухлясва най-много сега, защото се сменя брашното от старата реколта пшеницас новата и често възниква картофена болест, обясни вчера шефът на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. Житото, което е прибрано в силозите преди месец-два, все още не е изсъхнало достатъчно. Оплаквания за мухлясал хляб заливат редакцията от началото на септември. Хората твърдят, че самуните не издържат повече от ден-два, без да хванат плесен. Като се нареже пък, често филиите се разпадат. Отвътре е лепкав и остава по ножа. Защо обаче точно в началото на есента идват оплакванията? Хлябът мухлясва най-много сега, защото се сменя брашното от старата реколта пшеница с новата и често възниква т.нар. картофена болест, обясни вчера шефът на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. Житото, което е прибрано в силозите преди месец-два, все още не е изсъхнало достатъчно. Повишената влага водела до развитие на бацили, които заразявали брашното и хляба, като отвътре.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3942 |03.09.2008 Пресата на 4 септември . 0| 4042 |02.09.2008 Пресата на 3 септември . 0| 3934 |02.09.2008 Пресата на 2 септември . 0| 4267 |31.08.2008 Понеделнишката преса на 1 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads