Реклама / Ads
0| 3832 |11.05.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 12 май

.
Вестниците пишат за финалния тест на правителството за европарите; за сделката "Катарино"; за "железния префект" Плугчиева; за скъпия кредит; за раздялата на ЦСКА с половин отбор.
 

Правителството е пред финален тест за европарите, оповестява Дневник.

Срещата на управляващата коалиция в “Катарино” премина под сянката на нови предупреждения от Брюксел не само за продължаване на ембаргото върху парите по предприсъединителните програми, но и за временно замразяване и дори намаляване на пред- видената в договора с ЕС сума от еврофондовете. Заседанието, в което участваха ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС, министрите и депутати, започна с дискусия именно около парите от ЕС, която първоначално беше насрочена за края на сбирката. Политици обясниха промяната в дневния ред със сериозността на сигналите от Брюксел. Въпреки неофициалните коментари на участници от типа “Нещата са стигнали дотам, че ако не се вземат спешни мерки, ни чака нов скандал, много по-сериозен от този в МВР” на заключителната пресконференция премиерът Сергей Станишев демонстрираше увереност, че проблемите, макар и сериозни, ще бъдат решени. Според източници от Брюксел засега Европейската комисия чака завършването на проверките на предприсъединителните фондове, преди да вземе решение за финансово наказание на България.

“Катарино” роди сделка, информира Стандарт.

Какво се случи в “Катарино”? Мълвата носи, че, осъзнали как ножът наистина е опрял до кокала, тримата лидери се разбрали още в петък вечер. Разковничето, разбира се, бе в Брюксел. Той успя истински да уплаши властта, че ако не изкорени злоупотребите с европарите и не внесе ред в системата за усвояването им, ще гледаме на картичка полагащите ни се 280 милиона евро. Имаме сделка, осъмна “Катарино” в неделя. Тя е за огромна и реална власт на вицепремиера по еврофондовете, премахване на сатанинския образ на службите за подслушване на МВР, демонополизация на здравната каса, приватизация на болниците, промяна в осигуровките, социална помощ за пенсионери и майки, изчистване на партийните търтеи от агенциите. Или иначе казано на полотически език: успешно завършване на мандата и подсигуряване на втори.

"Плугчиева в ролята на железния префект", създава прозвище Пари.

Желязната Меги - така вече наричат вицепремиера по усвояване на европейските фондове Меглена Плугчиева, след като на двудневния семинар в Катарино тя даде да се разбере, че няма да пипа с меки ръкавици. Плугчиева взема на свое директно подчинение Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейската общност - АФКОС, който досега беше структура на МВР. Тя обяви, че залага на трите "К" - много добри Комуникация, Координация и Контрол.

Броим на КАТ на пътя, известява 24 часа.

От понеделник КАТ в София вече разполага с първите 50 хиляди фиша, с които ще може да ни глобява на място след нарушение. Това съобщи шефът на КАТ Алекси Стратиев. Глобата на място за по-леки нарушения бе въведена след промяна в закона през юли 2007 година. Но технически проблеми забавиха отпечатването на фишовете с 10 месеца. До края на май всички катаджии в страната ще могат да глобяват на място. Подписването на фиша и плащането на полицая е доброволно, предупреждават от МВР. Ако откажете, ви съставят акт, който може да обжалвате в съда.

Кредитът скъп, плаши хората, стряска и Дневен Труд.

Рязко скача броят на клиентите, които отлагат покупката на жилище. Всеки седми се е отказал да тегли ипотечен кредит през април, въпреки че е имал одобрение от банка. Причините – високите цени на имотите и скъпите кредити, които силно утежняват месечните вноски по заема. Това показват данни на консултанската компания “Кредит център”. За първи път анализите сочат ясен спад в размера на изтеглените ипотеки. През януари 2008 год. средният кредит е бил 46 800 евро, през април – 41 116 евро. Високите цени принуждават купувачите да теглят все по-дългосрочни заеми, за да намалят месечните си вноски. Близо 36 % от кредитите през април са за срок над 25 години спрямо 23.4 на сто през януари.

1 млрд. лв. повече за здраве, утешава Дума.

Около 1 млрд. лева ще влязат допълнително в здравеопазването от промяната на здравната вноска от 6 на 8 процента. Това стана ясно след заседанието на Политическия съвет на управляващата коалиция в комплекса “Катарино” край Разлог. Увеличаването на вноската няма да повиши общата данъчно-осигурителна тежест. Управляващата коалиция реши още от началото на следващата година да започне съществено повишаване на финансирането на здравната система. Ще стартира и процесът на демонополизация, което ще направи възможно осигуряването на българите и в частни здравни фондове. Освен това ще бъдат създадени гаранционен и солидарен фонд, които да осигурят финансовата стабилност в здравеопазването и достъпа на всички социални групи. Пенсиите да бъдат увеличени с 10,35 на сто от 1 юли, решиха още управляващите на заседанието си. Възможно е от 1 октомври да има ново вдигане на пенсиите. Социалната министърка Емилия Масларова разсея опасенията на възрастните хора, че ще бъде увеличена възрастта за пенсиониране. 

ЦСКА се разделя с половин отбор, пише Меридиан мач.

ЦСКА ще се раздели с футболисти поне за половин отбор през лятото. Клуба със сигурност напускат Роберт Петров и Стойко Сакалиев, чиито договори изтичат и няма да бъдат подновени. Контрактът на вратаря Илко Пиргов също приключва през лятото, но от ЦСКА засега не са решили дали да му предлагат нов. Всичко зависи от това дали Ивайло Петров ще бъде продаден. „Армията“ почти сигурно напускат Емил Гъргоров и Йордан Тодоров. Първият игра през пролетта в ЦСКА със статут на преотстъпен от Страсбург. За да остане в отбора и през следващото първенство, Бадема трябва да се съгласи на почти двойно намаление на заплатата си. След скандала в съблекалнята на ЦСКА, разиграл се преди тренировката в четвъртък, Бадема няма никакво желание да остава в клуба. Йордан Тодоров почти сигурно ще бъде продаден, както и Велизар Димитров. Отбора със сигурност напускат Зе Руи и Куидо Ландзаат.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3755 |08.05.2008 Петъчната преса на 9 май . 0| 4103 |07.05.2008 Пресата на 8 май . 0| 3954 |06.05.2008 Пресата на 7 май . 0| 4339 |30.04.2008 Пресата на 30 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads