Реклама / Ads
0| 4030 |19.10.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса на 20 октомври

.
Вестниците пишат за делота срещу тв звездите Галеви; за дарители на БСП с дълг за парно; за България - сред най-застрашените от кризата; за икономиката ни без гориво и за родилките с цяла заплата.
 

 

Дело срещу тв звезди Галеви – издали тайна, четем в 24 часа.

Пламен Галев и Ангел Христов все пак станаха следствени. Срещу тях е било образувано досъдебно производство, за разгласяване на тайни. Това е станало в петък часове след интервюто на дупнишките бизнесмени по частна телевизия. Поводът за започналото разследване е, че двамата показаха протоколи от огледа и претърсването на къщите им в Ресилово. Те са част от следствените материали, изготвени след акцията на прокуратурата, МВР и ДАНС в Дупница, София и Перник в сряда. Галеви цитираха съдържанието им още след разпита в националното следствие като пример за това, че разследващите не са намерили нищо уличаващо срещу тях. Документите били оставени при охраната на имението в Ресилово.

Роми в схеми на финансиста на Маргините, разучил е 24 часа.

Роми и бедни са играли важна роля в схемите на задържания в петък “финансист” на Маргините Иван Иванов, макар че сигурно едва ли са осъзнавали това. С техни данни са били регистрирани няколко фирми – “Мартрейд”, “Катека”, “Логин”, “Итком”. Те са подписали и пълномощни на “финансиста” и неговите счетоводителки Голямата Милена и Тони, с които те са можели да извършват сделки от името на въпросните фирми и да оперират с банковите им сметки. Фирмите са помагали на групата на “финансиста” да избегне плащането на ДДС, като са извършвали фиктивни продажби на услуги и стоки с негови дружества, установили полицаите.

Намериха предсмъртно писмо на Емин, научаваме от Дневен Труд.

Намерено е предсмъртно писмо на Ахмед Емин, съобщиха от МВР. Според слуховете мъртвият шеф на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган отправил тежки обвинения срещу Сокола.Съобщението на МВР дойде няколко часа, след като Емин бе погребан. И ден по-късно, след като генералния комисар на министерството Павлин Димитров отрече да е намирано писмо от Емин.

Дарители на БСП с дълг за парно, съобщава Дневен Труд.

Спонсори на БСП, подпомогнали соцпартията с 50 000 лева за предизобрата й кампания през 2005 год., дължат 5000 лева на столичната топлофикация. Имената им са в списъка на 15-те служители на бизнесмена Марио Николов, за които има съмнение, че са били използвани като формални дарители на БСП. Преди седмица председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде на главния прокурор Борис Велчев папка с доказателства, че три фирми на Николов, разследвани от ОЛАФ за източване на САПАРД – “Еврофриго”, “Палми груп” и “Родопа – Шумен”, са дарили по 10 000 лв. на 15 физически лица. Те пък са ги дали за кампанията на БСП.

Цените на газа свалят рейтинга на кабинета, твърди Дневник.

Поскъпването на природния газ, а не скандалите с агенцията за национална сигурност доминира оценката на обществото за правителството и за дейността на министрите през октомври, показва последното проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч“. 57 % от анкетираните в изследването, което се провежда всеки месец, са определили увеличението в цената на газа като най-важен фактор. Следващите по значимост теми за общественото мнение са заплахата ЕК да наложи санкции на България заради кризата със софийския боклук (46%) и задържаните по обвинение в корупция висши държавни служители - зам.-шефът на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков и зам. областният управител на София област Мариус Ца- ков (34%).

България е класирана сред най-застрашените от кризата, информира Дневник.

Определяна само преди седмици като слабо засегната от глобалната финансова криза, България изведнъж се озова сред държавите в региона, предупреждавани за големи рискове за финансовата си стабилност. Вълна от банкови анализи и оценки на рейтингови агенции, широко отразена във водещите западни издания, разкри притесненията, че фокусът на кризата се измества към бившите социалистически страни. В събота финансовият министър Пламен Орешарски открито предупреди, че ни очаква тежка 2009 г. със се- риозен спад на преките чуждестранни инвестиции, по-високи лихви по кредитите, забавен икономически растеж и обрат в спада на безработицата.

Икономиката е без гориво, установява Пари.

Потреблението у нас силно ще намалее, голяма част от малките фирми и домакинства ще фалират, прогнозира проф. Димитър Иванов, професор в Шефилдската бизнес школа. Според него е нужна национална програма за преструктуриране на домакинските кредити, защото до една година 15-20% от взелите кредит ще изпитат сериозни затруднения по обслужването му.

Порязаха даренията, оповестява Дума.

Много от данъчните облекчения за дарения ще отпаднат, съобщиха вчера от Министерството на финансите на семинар. Без облекчения ще бъдат спонсорите на здравни и лечебни заведения, социални домове, комуни за лечение на наркозависими, съобщи БТА. Мотивът на експертите от финансовото ведомство е, че българското законодателство трябва да третира равноправно българските и чуждестранните юридически лица, в полза на които може да се направи дарение, а не е по силите на данъчната администрация да проверява дарения към всички възможни здравни и социални домове в ЕС. С промените в Закона за корпоративното подоходно облагане отпадат и данъчните облекчения за дарения, направени в полза на бюджетни предприятия, лица, пострадали при кризи и социалнослаби лица, юридически лица с нестопанска цел, както и за дарения за ученици и студенти или за така наречените стипендии за обучение.  

Въвеждат ценз за брокери, пише Пари.

Брокерите на имоти ще преминават през специализирано обучение, предвиждат нови правила за дейността им. Те ще бъдат въведени заедно с единни стандарти за регулиране на бизнеса в рамките на ЕС. Очаква се това да стане догодина. Брокерите, които подписват договори и носят материална отговорност ще трябва да притежават определен ценз. Все още има спор дали той да се дава от университетите или от професионален център за обучение.

Родилките с цяла заплата, известява Стандарт.

Родилките да взимат цялата си заплата, а не само част от нея. Това реши Европейската комисия, като се обоснова с тежката демографска криза. В България майките получават 90 % от възнаграждението си в продължение на 315 дни. При 100 % социалното министерство ще трябва да се откаже от увеличаване на майчинството на 410 дни, твърдят експерти.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4054 |16.10.2008 Петъчната преса на 17 октомври . 0| 3971 |15.10.2008 Пресата на 16 октомври . 0| 4015 |14.10.2008 Пресата на 15 октомври . 0| 4164 |13.10.2008 Пресата на 14 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads