Реклама / Ads
1| 3842 |20.08.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за кметската агитация с валяци; за това, че нямало истински ценови шок; за учителските ежби; за ловките чуждоземни обирджии.
 

Кметове агитират с валяци, осведомява Стандарт.

Валякът стана най-добрият приятел на кмета. А баш майсторите се превърнаха в дясната му ръка. Градовете у нас от два месеца изглеждат като строителни площадки. Стотици работници са запретнали ръкави да разкрасяват пътища, сгради, чешми и градинки. Строим. Идат избори. Съревнованието прилича на надпревара от времето на Студената война. Истината обаче е, че сегашните кметове имат какво да отчетат за свършено. И така излизат с поне едни гърди напред пред опонентите си. Крак повлече столичният кмет Бойко Борисов, който запретна ръкави да преасфалтира основни улици, да осветява сгради, да мие шосета, да сменя табелите по улиците с нови на български език и на латиница. Екипът му направи и план как да се ремонтират разбитите тротоари в София догодина за близо 5 млн. лева. Подобен мащабен труд кипи в цялата страна. Валяци и тежки машини бродят по улиците. Кметовете отричат това да е предизборен трик. Въпреки че всеки от тях ще опита да спечели нов мандат.

Кметовете - без глас за големите проекти, установява Дневник.

Правомощията на кметовете при издаването на разрешителни за големите инфраструктурни проекти като нови енергийни мощности, пътища и жп линии ще бъдат ограничени и строителството им ще започва само с решение на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Във ведомството се подготвят поредните промени в непрекъснато поправяния Закон за устройство на територията. Те предвиждат строга подялба на строителния контрол между подчинената на регионалното министерство Дирекция за национален строителен контрол и общините. Сега министърът разрешава строителството на обекти, които са обявени за национални по закон и с решение на правителството. Държавата се е ангажирала да подпомогне инвеститорите в тях при изграждане на инфраструктурата, както и с по-бърза процедура за получаване на разрешителните. Готвената промяна е свързана и с ново разпределение на правомощията между държавата и общините по отношение на строителния контрол. Националният надзорен орган - ДНСК, ще се занимава само с големите инфраструктурни проекти, а всички останали строежи (частни и обществени сгради) ще са под контрола на кметовете. Законовите изменения ще бъдат внесени около Нова година.

Ако трябва, ще се жертвам за София, казва в интервю за Дневен Труд Иван Нейков, столичен общински съветник от групата на СДС.

Иска или не, СДС ще е малкият брат в коалиция с ГЕРБ. В дясното политическо пространство беше направена де що имаше глупост. Стигнахме дотам да ме спират хора по улицата и да ме питат: “Абе, вие там горе, добре ли сте? Разногледи ни направихте.” Мисля, че дойде моментът старите муцуни, към които и аз принадлежа, да дадем път на хора, които имат нови идеи. Защото, ако вземем бял лист, разделим го на две и на едната страна нанесем плюсовете, а на другата - минусите на десницата през отминалите години, то за минуси няма да ни стигне мястото, а плюсовете нещо не ги виждам. Може би единственият плюс е, че от Централна и Източна Европа единствено в България дясното още го има. Ама не знам колко голям плюс е това. Явно неизбежното развитие на страните, които преминаха през този преход, изисква не само смяна на физиономиите, но и смяна на пътищата, казва Нейков.

Десните издигат Димо Гяуров за кмет на Варна, категоричен е Новинар.

Във вторник във Варна ще бъде официално издигната кандидатурата на бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Димо Гяуров за кмет на морската столица. Все още не е ясно дали той ще бъде регистриран като независим кандидат. В подкрепа на кандидатурата му застават СДС, ДСБ и гражданското сдружение "Глас". Въпреки изказаните намерения от страна на НДСВ за подкрепа на ексшефа на разузнаването все още няма политическо решение за това. Настроенията в царската партия се изострят след изказаното намерение на влиятелния във Варна жълт депутат Борислав Ралчев. Той нееднократно обяви, че смята да атакува кметския стол в морската столица. Новоизбраният политически съвет на НДСВ обаче смята да подкрепи синия Гяуров. Бившият шеф на разузнаването не успя да привлече на своя страна подкрепа от страна на ГЕРБ. Още в петък вечерта хората на Бойко Борисов издигнаха Свилен Крайчев за свой кандидат. В изблик на гняв Димо Гяуров определи Крайчев "като твърде лесен опонент, който няма шансове". Синият кандидат смята, че настоящият градоначалник на Варна Кирил Йорданов се е изчерпал за два мандата, а 9/10 от варненци искат смяна на статуквото.

Цонев агитира каварненци без концерти, научаваме от Монитор.

Кметът на Каварна и кандидат за трети мандат Цонко Цонев ще агитира съгражданите си без концерти. Ще бойкотирам типичната предизборна кампания, която е съпътствана от множество концерти, заяви Цонев пред БНР. Той допълни, че ще акцентира на срещи и разговори с хората. Цонев поясни, че грижата за културата трябва да съпътства четиригодишния мандат на даден кмет, а не да е само по време на предизборната кампания. Той коментира и децентрализацията на общините, която била на порции, тъй като засега само данъчните подразделения са прехвърлени към общините. Според Цонев е отнета възможността на кметовете да се разпореждат с общинската собственост както преди, "което си е направо национализация". Има поправки в различните закони, които ограничават правомощията на кметовете, обясни още Цонев. В същото време той заяви, че следващия месец вокалистът на Uriah Heep Джон Лоутън ще пристигне в Каварна, за да си купи апартамент, който вече е харесал предварително. Същевременно Цонев изрази надежда и Джоуи Ди Майо от Manowar да си купи имот в българския град при следващото си гостуване на Нова година. Според Цонев втората стъпка след идването на световноизвестни звезди в Каварна е те да си закупят жилища и да се заселят в града. "Глен Хюз е почетен гражданин на Каварна. Не се знае дали и той няма да си хареса нещо", допълни кметът.

Няма истински ценови шок, четем в Дума.

Не може да се говори за истински ценови шок, въпреки че инфлацията за юни е по-висока от обичайната. Това заяви в Малко Търново в събота министър-председателят Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС. Като една от причините за по-високите цени Станишев посочи факта, че търговците съзнателно ги повишават след увеличението на заплатите от 1 юли, за да тестват покупателната способност на населението. Не е възможно учителските заплати да бъдат увеличени под натиск. Трябва да бъдем разумни, добави Станишев по повод заявената готовност на учителите да стачкуват. Премиерът добави, че е започнал диалог със синдикатите и припомни, че миналата година именно един от синдикалните лидери е участвал в консултациите при разработването на бюджета и е заявил, че сегашният министър на финансите ще влезе в историята, защото по негово време е имало много голямо увеличение на заплатите в образованието. В бюджета няма разчетени средства за увеличение на учителските заплати и ако повишим техните възнаграждения излиза въпроса кой труд е по-ценен, каза още премиерът. Според него, тъй като в публичния сектор много професии не са добре заплатени, ако бъдат увеличени заплатите на учителите, същото биха поискали и лекарите. Премиерът смята, че не е възможно с един скок да се догонят европейските нива на заплатите в публичния сектор. Той посочи, че има проучване, според което родителите плащат годишно за частни уроци 8 милиона лева, което трябва да ни накара да се замислим дали образованието в България е качествено.

Сиренето поскъпна с 22% за 17 дни, изчислява 24 часа.

Със скок на цената от 22% сиренето държи първо място по поскъпване през първите 17 дни на месеца спрямо последните две седмици на юли. Това сочат данни за цените на едро на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според тях за същия период с 20 на сто са се оскъпили яйцата, а между 10 и 15% е увеличението на олиото, кашкавала, брашното и пилешкото.

Горска стачка през септември, осведомява Дневен Труд.

На 3 септември - първият работен ден след дългата политическа ваканция, близо 7000 работници и служители от горското стопанство ще излязат на протестен митинг шествие, който ще прерасне в национална ефективна стачка, съобщиха вчера от КНСБ. Горските, които според статистиката са с най-ниските заплати в страната, протестират срещу зациклилата структурна реформа в сектора, заради която те не получиха договореното 10-процентно увеличение на заплатите си от 1 юли. Цял месец премиерът отлага назначението на председател на новата горска агенция, а заетите в отрасъла не могат да получат и сегашните си мизерни заплати.

Обещават 10% скок на пенсиите от 1 октомври, обнадеждава Новинар.

Възможно е да има 10% увеличение на пенсиите от 1 октомври. Съветът на тройната коалиция ще обсъди тази седмица вариантите за повишаване, заяви пред БНР директорът на Националния осигурителен институт Йордан Христосков. Ако бъде взето такова решение, тази година увеличението на пенсиите ще стигне до 21 процента. Христосков обясни, че с увеличението средната пенсия ще стане около 185 лв., а минималната пенсия ще е 102.85 лв. Ще се увеличи и социалната пенсия за старост. Тя ще стане 76.23 лв., посочи директорът на НОИ.

Учители се скараха за 15 септември, информира Стандарт.

Образованието не е качествено, 800 млн. се дават за частни уроци, казва Станишев. Да откриват или да не откриват новата учебна година? Над този xамлетовски въпрос умуват даскалите у нас. Учителите се разделиха на два лагера за идващия 15 септември. Ябълката на раздора отново станаха заплатите им. Отваряме школата, но ще има едночасов мълчалив протест, каза шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Първият звънец няма да бие, докато не ни дадат повече пари, категоричен пък е председателят на даскалския синдикат към КТ "Подкрепа" Крум Крумов. Повод за учителските страсти стана изказването на премиера Сергей Станишев, че до края на 2007 г. учителите няма да получат ново увеличаване на заплатите. Всяка година българите дават по 800 млн. лв. за частни уроци на децата, това поставя въпроса доколко е качествено образованието у нас, отсече Станишев. Стряскащите данни са на КТ "Подкрепа", но отпреди 3 години. Изчисленията са направени на база завършващите седми и дванайсети клас. Тези малчугани най-често ходят на допълнителни уроци. Как няма да е лошо образованието, като много от колегите отиват на работа само за да им тече трудов стаж. Иначе за пари разчитат на други източници, коментира Крум Крумов. В извънучебно време даскалите заработвали като готвачи, музиканти и дори чистачи в офиси. Изказването на Станишев, че образованието ни не е качествено, е позор за държавата, категорична беше и Янка Такева. Според нея с думите си премиерът обиждал не само просветния министър Даниел Вълчев, но и всички учители и ученици в България. Образованието ще е лошо, докато Станишев продължава да го финансира така, отсече шефката на даскалския синдикат. Кои школа ще останат затворени на първия учебен звънец ще стане ясно на 10 септември, каза и Крумов.

МВР респектира тийнейджъри за "Красна поляна", пише Дневник.

Осем души са задържани след ромските размирици от миналата седмица в кв. "Красна поляна", съобщи полицията. Четирима от тях са арестувани за побой над ром на 12 август, който беше последван от сблъсък в кафене в квартала, а на следващия ден се случиха масовите безредици. Задържаните са на възраст между 16 и 21 години и срещу тях са повдигнати обвинения за хулиганство. Един е с обвинение за нанасяне на средна телесна повреда и може да бъде осъден на до 5 години затвор. Прокуратурата разследва дали четиримата са замесени и в други подобни инциденти в София. След побоя над четирима етнически българи в заведение в "Красна поляна" на 13 август също са задържани четирима души. Сред ромската общност няма арестувани за безредиците, полицията е отправила предупреждение за хулиганство на 21 роми, 11 от които са регистрирани за различни престъпления. Не може да се говори за етнически мотиви при двата инцидента, както и не е установена принадлежност на арестуваните младежи към националистически или скинарски групировки, съобщиха от полицията. Междувременно МВР е "респектирало" в петък скинарите, които се събират около НДК. Тогава са били арестувани 14 младежи, девет от които непълнолетни. От тях са иззети сгъваем нож и няколко бокса. След разпити в Трето РПУ е станало ясно, че никой от тях не е участвал в размириците в "Красна поляна". Едно от задържаните деца е било момиче на 14 години, което разказало за плановете на нейната група да напада хора от различен етнически произход, съобщи полицията.

Националисти стягят отряди за защита, установява Дума.

Гвардията на Боян Расате имала отделения в София, Велико Търново, Ямбол и Пловдив На 20 август започва кампания в цялата страна за сформиране на Национална доброволческа гвардия. Създаването й е във връзка с последните събития в кв. “Красна поляна” преди дни. Това обяви вчера лидерът на Българският национален съюз (БНС) Боян Расате. Идеята е да бъде създадена съвременна европейска институция, която ще си взаимодейства с полицията и ще работи с подкрепата на МВР. Гвардейците в нея няма да нападат, а ще отбраняват и ще помагат и по време на природни бедствия, обясни Расате. Според него в обществото отдавна е назряла необходимостта от създаването на такова формирование, което да се противопостави на “17-годишния цигански терор”. След като обаче никоя държавна институция не е предприела стъпки в това отношение, трябва гражданското общество по примера на другите демократични държави да направи това, смята той. За членове на гвардията ще бъдат набирани доброволци, които ще са млади, физически здрави мъже, водени от патриотизъм, кураж и постоянство. Те ще дойдат предимно от спортната организация на БНС, а също от бивши военни, пожарникари, служители на “Гражданска защита”. Последните ще бъдат и учителите на гвардейците. Доброволно ще е и финансирането на организацията, като част от парите ще бъдат събрани от неправителствени организации, предприемачи и частни фирми. Сформирани са три отделения от по 30-35 души, отчете вчера Боян Расате. Те били на територията на градовете София, Велико Търново, Ямбол и Пловдив.

Лихвите ще растат, кредитът сега е “безплатен”, казва за 24 часа Иван Искров, управител на БНБ.

Случи се това, за което предупреждават отдавна всички централни банкери - че голяма част от кредиторите по света подценяват рисковете. В случая става въпрос за т. нар. subprime кредити в САЩ. Те носят по-висок риск поради по-лошата кредитна история на кредитополучателите, по-високата задлъжнялост или липсата на стабилна работа и доход. Повишаването на лихвените проценти в САЩ през последните 3 г. засегна тази група кредитополучатели най-бързо и най-силно и част от тях се оказаха в невъзможност да обслужват заемите си. Тези ипотечни кредити служеха като обезпечение на различни дългови инструменти, в които са инвестирали търговски банки, инвестиционни и хедж фондове. Необслужването на кредитите доведе до спад на цените им и до загуби. А голяма част от инвеститорите са европейски банки. Поради несигурността коя колко е инвестирала в тези инструменти се появи напрежение и те започнаха да се въздържат да си предоставят краткосрочни заеми. Лихвеният процент на междубанковия пазар в Европа нарасна от 4% на 4,7%, добавя Искров.

Топ 10 на българските банки, позовава се на класация Монитор.

УниКредит Булбанк оглавява класацията на търговските банки в България за първото полугодие на 2007 г. Това сочат данните от статистиката на БНБ за състоянието на банковата система у нас към 31 юни 2007 година. На второ място в класацията е Банка ДСК. В призовата тройка е Райфайзенбанк (България ), а следващите места заемат Обединена българска банка и Първа инвестиционна банка. В Топ 10 на най-добрите български банки, класирани на базата на собствен капитал са още Пощенска банка, SG Eкспресбанк, СИБанк, Корпоративна търговска банка и Централна кооперативна банка. Прави впечатление, че Корпоративна търговска банка вече е в Топ 10 на най-добрите български кредитни институции. По собствен капитал Корпоративна търговска банка измести Централна кооперативна банка от 9-тото място, сочи статистиката на Централната банка. Данните сочат, че към края на май 2007 г .пазарният дял на Корпоративна търговска банка вече е 2.62%, спрямо 2.38% към края на 2006 г. Преизпълнението от заложеното в проспекта за първично публично предлагане на акции е около 15%., припомниха от кредитната институция.

Мелник ще е първата ни пустиня, четем в 24 часа.

Губим 200 000 000 тона плодородна земя всяка година. Първата българска пясъчна пустиня е на път да се появи в района на Сандански, Мелник и Рожен, ако не бъдат взети спешни мерки за спирането на процеса. Това предупреди експертът по борба с опустиняването от екоминистерството Татяна Димитрова. Съществуващите защитни гори по скатовете в полите на Пирин и Огражден са изсечени или опожарени. Съоръженията за спиране на ерозията по уникалните пясъчни пирамиди са разрушени от вихрещото се строителство, каза Димитрова.

Пазете се от шведки на плажа, призовава Стандарт.

Чужди апаши смениха родните джебчии по морските ни курорти. От набезите им вече пропищяха наши и западни туристи, алармираха от полицията. Сред най-ловките обирджии е норвежецът Сварстад Тор, който върлувал в Златни пясъци. Той е заловен, след като свил портфейла и дори очилата "Рейбан" на шведски гост. Само във Варна са задържани 14 чужденци за престъпления у нас. В Слънчев бряг пък шведки са заловени да крадат GSM-и от заможни български летовници. "Чужденците ни заливат с жалби за обири и нападения, а на практика техни сънародници ги крадат", коментираха от МВР. Голям проблем са и фалшивите оплаквания за обири и нападения на западняци, които искат да измъкнат компенсации, признаха криминалисти. Последният хит сред скандинавски тийнейджърки е след нощни запои да твърдят, че са били изнасилени.

В Китай забраниха лошите новини, адмирира Новинар.

Властите в Китай забраниха на журналистите да съобщават лоши новини. Вестниците и списанията са длъжни да разказват как животът във всички сфери от ден на ден става все по-добър. Медиите не трябва да показват недоволните лица на хората и препълнените автобуси. Това решение е взето в навечерието на поредния конгрес на Китайската комунистическа партия, пише вестник "Гардиън". Журналистите нямат право вече да провеждат собствени разследвания: като например за съмнителното качество на произведените в страната стоки и продукти. Напоследък в Китай имаше няколко сериозни инцидента, които властите с всички сили се опитаха да потулят, коментира Нюз.ру. Сред тях са опасният вирус сред домашните животни, срутването на строящ се мост в провинция Хунан, при което загинаха над 40 души, а така също и скандалът с играчките, съдържащи опасни вещества. Само през последните дни тайфунът Сепат в Китай взе над 10 жертви, а още 60 души бяха ранени. Наводнени са пътища, разрушени са къщи, изкоренени са дървета. В Източен Китай в провинция Шандун пък избухнаха сблъсъци между роднини на миньорите, които бяха заклещени в наводнени шахти, и служители от силите за сигурност. Роднините на миньорите искат информация за хода на спасителните дейности, докато официалните лица заявяват, че надеждите за спасяване не гаснат.

frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4139 |16.08.2007 Петъчната преса . 1| 4545 |14.08.2007 Пресата на 15 август . 3| 4770 |14.08.2007 Пресата на 14 август . 2| 3978 |12.08.2007 Понеделнишката преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads