Реклама / Ads
0| 3929 |18.11.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Понеделнишката преса

.
Вестниците пишат за спестените 16 милиарда; за това как БСП пътува към канавката; за това, че МВР дебне катаджии по магистралите; за матурите и дипломите; за алкохолиците на Европа.
 

Индустрията застина пред заплахата от газов удар, стряска Дневник.

Топлофикациите и компаниите от химическата, металургичната и керамичната индустрия са изправени пред нов ценови шок заради обявеното от "Булгаргаз" намерение да поиска 33.5% поскъпване на природния газ от януари 2008 г. Ако предложението бъде прието от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), големите консуматори ще плащат с 111.54 лв. повече за 1000 куб.м газ, или 443.84 лв. без ДДС. Поскъпването ще е рекордно за последните десет години. Новината за подготвяните нови цени хвърли в паника компаниите, които все още не са се отърсили от юлското повишение на цените на тока с 30 до 45%. Към момента те дори отказват да пресмятат какво ще е отражението на поскъпването върху продукцията им в очакване на негативен отговор на регулатора към предложенията на "Булгаргаз". Неофициалните коментари от министерството на икономиката обаче, което е принципал на газовата компания, не подкрепят подобни надежди. Индустрията трябва да свикне с пазарните цени и да направи инвестиции в енергоефективни производства, казаха в неделя представители на ведомството. Оттам отхвърлиха възможността държавата пак да се откаже от дивидента си от газовата компания, за да смекчи ценовия удар, както стана преди месец и половина. Повечето от пещите в металургията са на газ. Но цените на стоманата вероятно няма да бъдат променяни дори ако предложението на "Булгаргаз" бъде одобрено, защото се влияят от тези на международните борси, коментира председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова. Това означава, че разликата ще се поеме от самите компании.  

Народът спести 16 милиарда, информира Стандарт.

Шепа българи живеят като Крез, останалите - на кредит, сочи статистиката. Народът е спестил 16 милиарда. За две години червено управление депозитите са нараснали с 55%, отчете икономическият министър Петър Димитров на пленума на БСП. "Като слушам критиците на кабинета, имам чувството, че съм сбъркал държавата", каза Димитров. Премиерът Сергей Станишев пък скастри съпартийците си за ниското им самочувствие. "Ако друга партия постигне нашите успехи, ще ходи напето като петел", каза Станишев. Със 7 млрд. лева са нараснали парите на влог за година, сочат и данните на БНБ. Статистиката обаче показва, че дебели сметки са скътали около 35 000 българи. Останалите живеят на кредит.

Премиерът чака още стачки, четем в 24 часа.

БСП е “първостепенна политическа сила”, чиито кадри са “на пулса на времето”. Това е анализът на социалистите за представянето им на изборите, стана ясно от основните доклади на вчерашния пленум - тези на лидера Сергей Станишев и на шефа на националния й предизборен център Евгений Узунов. Някои организации са се капсулирали, провели са режисирани заседания за издигане на кандидати, водили са се грозни лични битки, надделяло е партийното тесногръдие и вместо с програми са правили кампания с общи приказки. Това пък са “язвите” на БСП, но ще се лекуват по-късно - след нов анализ по места (до 20 декември) и в хода на отчетно-изборната кампания в партията за следващия й конгрес догодина. Нито един конкретен пример не беше споменат. “За мен винаги е бил важен екипният принцип. Много вредно ще е преди конгреса да се впуснем във вътрешни битки”, предупреди Сергей Станишев. Настоя до следващите избори БСП да се отвори към активните хора. Най-големият проблем на партията обаче според лидера й е смачканото самочувствие. Всяка друга на мястото на БСП би ходила “с гордо вдигната глава, наперена като петел”, обяви Станишев. Трябва и да сме самокритични, но да имаме мярка и да не се самолинчуваме, скара се той.

БСП пътува към канавката, отбелязва Новинар.

БСП пътува към канавката, партията е в критична точка от политическото си развитие, заяви вчера Татяна Дончева на разширеното заседание на Висшия съвет на БСП. Ние много си се харесваме, но хората нас не ни харесват, категорична бе Дончева. Според нея рязкото намаляване на червените привърженици всъщност отчита намаленото влияние на столетницата в национален мащаб. По думите на Дончева произволното коалиране води до политическа гибел. Ако червената партия иска да избегне провал на парламентарните избори след година и половина, ще трябва да предприеме промени по отношение на политиката - лявата партия трябва да води лява политика, допълни червената депутатка. Дончева бе категорична, че ако правителството продължи сегашния си курс на управление, БСП ще остава все по-далече от властта. Ако сме стигнали дотам да се пришиваме към победителите, то очевидно сме в криза, заяви депутатката. Според нея все повече от хората, които гласуват за червената партия, го правят от сантимент. Недоволство и желание за промени изрази и депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. И той подкрепи тезата на Дончева, че трябва да се търси лява политика от управляващата тройна коалиция. Електоралната подкрепа на БСП е сведена до половин милион избиратели и тенденцията е те да намаляват още, заяви от трибуната Стоилов. Червеният депутат отбеляза два недостатъка, заради които партията губи доверието на хората вече на втори избори. Първият е в това, че БСП не предвижда политическите събития, а върви след тях. Втората пречка пред червените е непоследователността в заявените намерения, допълни Стоилов. На противоположното мнение бе премиерът Сергей Станишев. Той бе категоричен, че БСП има основание да бъде доволна от резултатите на изборите и не бива да се самолинчува.

Канибалите в БСП останаха гладни, казва в интервю за Стандарт бившият икономически министър и шеф на бюджетната комисия Румен Овчаров.

Този пленум не беше пленум, който създава усещането за разпад. Заедно с това не бива да си затваряме очите и пред реалните резултати. БСП губи избиратели в една ситуация на обективно добри постижения - и икономически, и социални, и политически, и влизане в ЕС. Очевиден ръст и на авторитета, и на влиянието, и на държавата - в регионален и в европейски мащаб. И в такава ситуация ние губим избиратели. Този проблем не бива да го отминаваме. Не бих споделил обаче оценката за разпад. Още повече пленумът даде ясен сигнал, че нито е време, нито е място за братоубийствени войни и партиен канибализъм - нещо, което се е случвало доста често в БСП. Този пленум регистрира добър резултат за партията, стабилизация на ролята й в управлението на държавата, ясна заявка за успешно приключване на мандата и, което е по-важното ясна заявка и за следващ мандат на управление на БСП. Вълната ГЕРБ не се състоя. Очевидно се реализира само на едно-единствено място - в София, водена, разбира се, от тоталния пиар и личния имидж на самия Бойко Борисов. И тя вече достигна максимума си. Резултатът на самия Бойко Борисов в личен план е по-нисък, отколкото беше преди 2 години, когато беше избран на частичните избори. Така че не се притеснявам от ГЕРБ. Всеки популизъм има своите изблици и своите бързи спадове. Затова и ГЕРБ оттук нататък не го чака нищо друго освен да губи доверие.

Ударихме петролния бизнес на Маргините, казва в интервю за Дневен Труд Кирил Георгиев, шеф на Генералната дирекция за борба с организираната престъпност.

Служители под прикритие трудно биха могли да се внедрят в тази организирана престъпна група на този етап. Ние правим първи крачки в този способ, който в други страни се прилага от 50 години. Той ще влезе в действие у нас до края на годината, набрали сме вече кадри и оборудване... Въпреки всичко в случая с Маргините ние не сме действали слепешката, а по информация от специални разузнавателни средства (СРС) . Естествено, не всички иззети класьори и митнически книжа ще послужат като доказателства. Повторният им оглед ще трае към 2 месеца. Работи се по дело за пране на пари и по 2 дознания срещу неизвестен извършител, който става вече известен. Работихме по хора от кръга на Маргините - братя Халваджиеви, Иван Иванов, счетоводители и шефове на няколко фирми, през които са вървели петролни продукти. Маргините са под домашен арест, но то не значи, че бездействат. Структурите им работят. Ние стъпка по стъпка опитваме да ги обезкръвим, да спрем потоците от пари, които отиват към тях. Ударът е върху петролния им бизнес, в който са извършвани престъпления.

МВР дебне катаджии по магистралите, известява Новинар.

Служители на инспектората към МВР започват проверки за лоялност на всички мобилни екипи от пътни полицаи по пътищата в страната. Инспекторатът ще командирова свои хора, за да могат да се оценят качествата и евентуалните пропуски в работата на катаджиите. Те ще дебнат в Бургаска, Варненска и Добричка област засега, като по пътя си ще минават да контролират магистралите "Хемус" и "Тракия". През лятото на тази година от инспектората проведоха тестове на всички пътни полицаи за лоялност, като специалистите им написаха определени препоръки. На предишни подобни акции по време на придвижването на тестващите екипи по планираните трасета бе установено, че големи участъци от пътя, както и указани с табели уязвими места с концентрация на пътнотранспортни произшествия не са обезпечени. Занижен е контролът по отношение на превишена скорост, използването на предпазни колани и мобилни телефони по време на движение. Инспекторите са забелязали и патрулни автомобили, паркирани до крайпътни заведения. На входно-изходните артерии на повечето големи градове невинаги има екипи на КАТ. На други места пък са забелязани полицаи, които са си на мястото, но не реагират при видими нарушения на Закона за движение по пътищата.

Кал от Витоша заля София, описва 24 часа.

Водопади текат през къщитеПорои в Смолян, Пазарджик, Пловдив и Враца Камъни, кал и чакъл, шума, отломки, боклуци и пластмасови бутилки задръстиха вчера бул. “България” в посока от столичния квартал Бояна към центъра. За денонощие над София се изляха над 25 л на кв. м. Пороят превърна в реки боянските ул. “Беловодски път” и “Даскал Попандреев”, чието продължение е бул. “България”. Дъждове в Чепеларе подкопаха 5-етажен блок.

Строителният бум наводнява София, заключава Дума.

Новото строителство в София вече започна да пречи, стана ясно от думи на експерти, цитирани от БТА. По тази причина канализацията в столичните квартали "Хладилника" и "Княжево" се оказа с недостатъчен капацитет и се запуши по време на поройния валеж в събота срещу неделя. Вчера най-критична беше ситуацията в област София, където в много райони водата изби и заля мазета, гаражи и жилищни сгради. Над 70 сигнала бяха приети на спешния телефон 112 в кварталите "Връбница", "Надежда", "Люлин", "Западен парк", "Драгалевци", "Бенковски", "Овча купел" и "Обеля". Водолази на Министерството на държавната политика по бедствия и аварии спасяваха вчера двама охранители, оградени от придошлата вода в Панчарево. Там продължава наблюдението на нивото на водата, което вчера спадаше. Има готовност при необходимост да бъде евакуирана болницата в Панчарево. Въпреки скъсаната дига в кв. "Курило", район "Нови Искър", няма опасност за хората - залят е само стадионът. Имаше опасност за психиатричната болница, но вчера не се наложи евакуация на лежащите там. Екипи на министерството, "Пътища и съоръжения" и общински фирми работиха по изграждането на нова дига. Бяха прелели реки, които наводнили имоти в елинпелинските села Голема Раковица и Караполци. Усложнена е обстановката в страната след падналите валежи, съобщиха вчера от МДПБА. Реки излязоха от коритата си, спасителни екипи работят за ограничаване на последствията.

София е загубила милиони от схемата с балирането, осведомява Дневник.

Общински съветници и администрацията на Столичната община са единодушни, че градът е загубил милиони от затварянето на депото за отпадъци в Суходол, което сега се оказва, че може да работи още 18 месеца. Според съветници от ДСБ няма оправдание за кмета, че е позволил софиянци да платят над 150 млн. лв. за надписани количества боклук, балиране и извозване в провинцията, които е можело да им бъдат спестени. На първото заседание на новия Столичен общински съвет те ще поискат създаване на временна комисия, която да установи какви са загубите за града от кризата с боклука и кои са виновниците за нея. За миналата година държавата и общината са похарчили общо 50-60 млн. лв. за извозването на балирания боклук от София до други градове, каза в събота кметът Бойко Борисов. Той също обяви, че две години подред се дават нахалост 26 млн. лв. само за опаковането на сметта. Кметът обаче обеща на жителите на кв. Суходол 30-40 млн. лв. "в следващите няколко години", ако приемат мирно боклука. Преди две години той им обещаваше 26 млн. лв., колкото струва на година балирането, но те отказаха. "Не зная откъде ще дойдат тези 40 млн. лв.", коментира в неделя зам.-кметът по финансите на София Минко Герджиков. Миналия четвъртък, когато правителството взе решение за отварянето на депото в Суходол, Герджиков обяви, че не се предвиждат никакви компенсации за суходолци. Той не е сигурен дали въобще ще се стигне до извозване на сметта в Суходол заради протестите на местните жители

Матурите увеличават стойността на дипломите, пише Дума.

Зрелостните изпити ще дадат на дипломите за средно образование по-голяма тежест като измерител на знанията на учениците и ще подобрят отчетността на училищата. Това са изводите от анализ на изследователската компания "Индъстри уоч", оповестени вчера. Оттам уточниха, че не разглеждат въпроса за вариантите на матури, а само ефекта от въвеждането им. Документът за завършена образователна степен се превръща в сертификат за знания и умения. За да бъде той полезен, трябва да осигурява гаранция, че институцията, която го е издала, е спазила държавните образователни изисквания. Освен това дипломата трябва да бъде сравнима на международно ниво или ако не - то поне в рамките на страната, твърдят изследователите от "Индъстри уоч". Затова според тях държавните зрелостни изпити, които са форма на външно оценяване, са инструмент за постигане и на двата резултата. Всички ученици получават възможност да положат изпит при еднакви условия, което гарантира сравнимост на резултатите, а и се предотвратява възможността отделните училища или учители да занижават критериите, за да постигнат по-голям брой завършили средно образование, се мотивираха експертите. В анализа пише още, че матурите позволяват развитие на конкуренция между учебните заведения. От една страна, правителството може да контролира дейността на училищата с най-големи слабости. От друга - родителите ще преценяват кое училище е най-подходящо за техните деца. Именно това е предпоставката за ефективна конкуренция и привличане на учениците на базата на образователни постижения.

7 щатски БТР-а взимаме за Коледа, осведомява Дневен Труд.

Родната пехота ще се въоръжава с нови US бойни бронирани машини М1117, научи “Труд” . Те са производство на американската фирма “Текстрон Марин & Ланд” , която спечели конкурс в съревнование с пет компании. Сделката е за седем БТР-а на стойност 14 млн. лв., които кабинетът отпусна спешно за контингентите ни зад граница. Неотдавна командващият сухопътните войски ген. Иван Добрев заяви за “Труд”, че ни трябват 60 машини. Според експерти М 1117 е с висока степен на защита. Американците обещават до Коледа да доставят БТР-ите.

Германците са алкохолиците на Европа, информира Новинар.

Колкото и странно да звучи, дисциплинираните германци се оказаха по-големи пиячи от поляците, шведите и норвежците - това доказва доклад на Германския център за профилактика на токсикологиите. Според данните примерните арийци буквално се оливат с твърд алкохол, а цифровото изражение на този факт е 10,2 литра средно годишно изпита водка и вино от един човек. След тях в “престижната” класация са финландците с по 7,9 литра, а поляците заемат чак третата позиция с 6,7 литра. Най-скромни са показателите на норвежците – 4,9 литра. Странното в това изследване обаче не е само фактът, че германците обичат чашката, а липсата на България във въпросния доклад. Не е възможно в подобно проучване да не е включена страната, в която домашната ракия е издигната в култ и се вари дори във вътрешния двор на кооперация в центъра на София. Докато германците, поляците и шведите се тровят с безвкусни спиртни напитки, у нас се леят ароматно първокласно вино и ракия, направени от каквито плодове се сетите. Ако западняците поне веднъж през живота си опитат български домашен алкохол, сигурно повече няма да посегнат към водката, а германците ще се откажат публично от любимата си бира и отново ще оглавят класацията на европиячите, но този път заради уникалната ни гроздова.  

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4244 |15.11.2007 Петъчната преса . 0| 4352 |14.11.2007 Пресата на 15 ноември . 1| 4275 |13.11.2007 Пресата на 14 ноември . 0| 3973 |12.11.2007 Пресата на 13 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads