Реклама / Ads
1| 3931 |13.06.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Преса на 13 Юни

.
Вестниците пишат за шефа на разузнаването, осъден за архива "Марков"; за конгреса на БСП, който ще изпусне парата, но няма да избира; за софийската подкрепа за Овчаров; за разпадащите се панайотки; за целта на медиците от "Пирогов" да бутнат Гайдарски; за поредното увеличаване на ток, парно и билети за морето.
 

Шефът на разузнаването осъден за архива „Марков“, четем в Дневник.

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров трябва да предостави пряк достъп до най-важните документи на Живковото разузнаване, свързани с убийството на писателя Георги Марков. Това решение оповести Върховният административен съд. Ключовите документи на бившето Първо главно управление на Държавна сигурност, които са преки доказателства за съвместната операция с КГБ срещу дисидента в Лондон през 1978 г., бяха поискани от журналиста във в.„Дневник“ Христо Христов през 2004 г., но ген. Киров отказа да ги предостави. Решението на ВАС, което е окончателно, е безпрецедентно, защото за пръв път специална служба е задължена по съдебен път да направи архив на ДС обществено достъпен. Отхвърлена е тезата на защитата, че с документите може да борави само новата комисия по досиетата.

БСП - София се строи зад Овчаров, пише Дневник. 

Десет дни след като беше приета оставката му от правителството, бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров получи единодушна подкрепа от БСП - София, да остане начело на най-голямата структура на социалистите.
Вотът на доверие беше гласуван на заседание на организацията късно в понеделник. Овчаров, който е в оставка и като зам.-председател на партията до избора на ново Изпълнително бюро на съботния конгрес на БСП, поиска доверието на съпартийците си с аргумента, че загубата на време за избор на нов лидер ще означава сигурна загуба на кметския вот в столицата наесен. Преобладавали изказванията, че той е бил отстранен от кабинета без ясно обяснение защо и че след оставката му останали "повече въпроси, отколкото отговори". Единодушно било мнението, че правителството на БСП, НДСВ и ДПС трябва да изкара мандата си, защото социалистите не могат да си позволят нов провал в управлението.

Овчаров потърси подкрепа в София, научил е Дума.

Нямам болната амбиция да съм лидер на БСП -София на всяка цена. С тези думи се обърна лидерът на столичните социалисти Румен Овчаров към членовете на Градския съвет на партията. Той направи анализ на резултатите постигнати в столицата на изборите за евродепутати, които се проведоха на 20 май. Резултатът е известен, БСП не успя да изпълни своите задачи и ние не сме първа политическа сила в София, констатира Овчаров. Като основна причина за резултата той открои няколко големи проблема. На първо място, според него, загубата се дължи на обстоятелството, че БСП е в управлението. Като втора причина за недобрите резултати председателят на БСП - София посочи самата кампания. Според него тя е стартирала добре с пленум на партията, който приел новите социално-икономически приоритети, но после са дошли скандалите. Допуснахме един скандал да се припише изцяло на БСП и един по същество антикорупционен скандал да се превърне в корупционен, смята Овчаров и допълни, че предизборния щаб не е реагирал на тези тенденции.В анализа си Овчаров начерта и основните задачи на столичните социалисти. Като цел номер 1, той определи местните избори. Като друга цел Овчаров определи консолидацията на партията, защото БСП била единствената формация, която допуснала атаки в самата себе си. Ето защо трябва да сме наясно - ще водим ли битка за София или не, подчерта Овчаров. Той поиска доверие от столичните социалисти. Ако го нямам ще тръгваме да се избираме, докато другите избират кмет на София, смята още столичния лидер. В изказванията си членовете на ГС на БСП подкрепиха Овчаров. Считаните за основна негова опозиция Илия Божинов и Янаки Стоилов не бяха на заседанието. В коментар на изказването на Овчаров Захари Захариев е заявил, че БСП наистина трябва да издигне широка непартийна кандидатура, за да може да привлече гласове.
 

На 16 юни БСП прави конгрес без избор, установява Труд.

Какво ще прави БСП в събота в зала 3 на НДК? Това, което прави от 2 седмици – изпуска парата. Става малко като на сватба – който има да казва нещо, да го каже или да замълчи завинаги (в случая до есента). Защото в БСП си знаят кусурите – точно по местни избори да си вадят очите един другиму, да работят за конкурента само и само някой после да обвинява и да атакува. Затова в събота акцент ще се постави върху забраната левицата да има по няколко кандидати на община, както беше на много места през 2003 год. В червените редици упорито се говори също, че Станишев ще последва примера на предшествениците си на “Дондуков”1 – Симеон Сакскобургготски и Иван Костов. И в средата на мандата, паралелно с ремонта на кабинета, ще извади министрите от партийното ръководство.

Панайотките се разпадат, четем в Новинар.

Групата около бившия вицепремиер и зам.-председател на НДСВ Пламен Панайотов се разпада. В твърдото ядро, което отказва да признае решенията на последния трети конгрес, останаха само 14 депутати и министрите Даниел Вълчев, Гергана Грънчарова и Николай Василев. Веднага след конгреса 47 от общо 52 депутати на НДСВ подписаха декларацията, в която се искаше изключването на Милен Велчев и призоваха най-висшият форум да не бъде регистриран. В началото на тази седмица обаче част от тях се разколебаха и вече не искат да защитават “личната битка” на Панайотов и най-близките му в НДСВ.
Според зам-председателя на парламентарната група Борислав Великов няма смисъл да се рискува доброто име на партията и лично на лидера. В понеделник Симеон Сакскобургготски отмени и заседание на парламентарната група.

САЩ ни обвиниха за пране на пари в безмитните магазини, научаваме от Новинар.

В българските безмитни магазини се перат пари, придобити чрез престъпления. Това се твърди в годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за финансовите престъпления по света, изготвен през март 2007 г. Според документа борбата срещу престъпните схеми у нас е блокирана от противопоставяния в управляващата тройна коалиция. Според САЩ през 2003 г. безмитните магазини по границите в България са били набелязани като основни цели в борбата със сивата икономика, защото те са използвани за нарушения на митническия и данъчния режим и са основното звено на контрабандата на цигари, алкохол и скъпи стоки. Има съмнения, че много от безмитните магазини са свързани с хора от организираната престъпност, занимаващи се с контрабанда на горива, трафик на хора, търговия с наркотици. Липсват данни дали безмитните магазини са свързани с финансирането на тероризма.

Визите ще паднат заради бойците ни, казва в интервю за Стандарт министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Разговорите между официалните делегации по време на визитата започнаха със съвместното ни участие в мисии и сътрудничеството в областта на отбраната. Когато беше поставен въпросът за визите, Буш каза: "Българските бойци служат рамо до рамо с американските военнослужещи в мисии. И не е нормално - след като са рамо до рамо, българските граждани да нямат възможност да посещават свободно САЩ. Аз ще работя за това." Което означава, че се признава ролята на Българската армия в сближаването на позициите на двете държави и интензитета на военното сътрудничество. За базите не е говорено с Буш. Аз обаче говорих с някои от специалните сътрудници на екипа, имах среща с началниците на щабове, командващи сухопътните сили в НАТО. По време на разговорите с генералите всички бяха на мнение, че трябва да продължим да работим за подобряване на оперативната съвместимост на съюзническите войски.Американски военнослужещи могат да дойдат и през лятото или есента, но те ще дойдат за кратки учения. Съоръженията не са пригодени за съвременно живеене и учения. Затова могат да бъдат само за кратко. До края на годината, след като САЩ решат законодателно този въпрос, ще започнем преговорите за деветте допълнителни споразумения. Вероятно следващата година  ще дойдат американските военни, но има технологичен период, в който съоръженията трябва да се пригодят и сертифицират. Колко дълго ще продължи този период, зависи от идеите за модернизация. През пролетта или лятото базите могат да започнат да функционират ефективно и пълноценно.

Пирогов срещу Гайдарски, установява Монитор.

Целта на стачката в "Пирогов" е да бъде свален министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Това съобщиха източници на "Монитор" вчера. Според тях ескалацията на исканията за промяна на статута на болницата, за повече пари и промяна на наредби от здравното ведомство са насочени именно срещу министъра. Медиците обвиняват Радослав Гайдарски в груба икономическа намеса в дейността на болниците и в закъснения на плащанията за спешна помощ. Според доктори министърът бави реформата в здравеопазването и не смее да предприеме затваряне на болници в малките градове по политически причини. Закъснялото преструктуриране е причина за липса на пари в най-стратегическите и работещи лечебни заведения, категорични са лекарите.

Наесен и учителите излизат на протест, оповестява Сега.

Учителският синдикат към КТ "Подкрепа" започва преговори с работодателите и МОН и ако те се провалят, през есента ще има ефективна стачка. Това реши вчера ръководството на профсъюза. Имаме само едно искане - стартовата заплата на педагозите да се повиши на 540 лв., а на останалия персонал да стане 360 лв., обясни лидерът на синдиката Крум Крумов. В момента основната заплата на учител с висше образование и без стаж е 272 лв. Просветният министър Даниел Вълчев обеща да се срещне с учителите, но не уточни кога. Според него исканията на учителите не трябва да се противопоставят на интересите на родителите и децата. Наясно съм какво е положението и си давам сметка за напрежението, но решенията не трябва да се взимат на парче, коментира Вълчев. Той добави, че по същия начин стои въпросът и с възнагражденията на учените и на преподавателите в държавните вузове. Очаква се в четвъртък правителството да разгледа предложението на Вълчев за скок на учителските заплати с 25%, което е 100 лв. чисто над сегашните възнаграждения. Министърът съобщи още, че се обсъжда възможността за децентрализиране на възнагражденията в училище. Идеята е в училищата, в които учителите са по-натоварени и преподават в пълни паралелки, да си разпределят част от средствата за заплати под формата на допълнителен бонус, обясни Вълчев.

Парното в София по-скъпо с 4 %, отбелязва 24 часа.

По-високи цени на парното ще поиска “Топлофикация – София” от Държавната комисия по енерегийно и водно регулиране. Това стана ясно на заседанието на инженерната комисия към Столичния общински съвет, на която бе представена актуализация на бизнесплана на дружеството. От 60.25 лв. за мегаватчас цената ще стане 62.67 лв. за мегаватчас без ДДС. От ръководството на дружеството смятат, че увеличението е минимално и е съобразено с възможностите на хората.

За евтин ток: денем - дом, нощем - фирма, прогнозира 24 часа.

Домакинства ще се маскират като фирми и ще се топлят с по-евтин ток през нощта. Това прогнозира вчера Гочо Чемширов от австрийската компания EVN, която държи електроснабдяването на Югоизточна България, по време на откритото заседание за цените на тока от 1 юли. Тази възможност се очертава, тъй като нощният ток за малкия бизнес е по-евтин от този за бита с над 2 ст. на квтч.  

След изборите надуват тока стъпка по стъпка, четем в Стандарт.

Цената на тока да скочи със 7 на сто от 1 юли, е предложил държавният регулатор. Така, след като минаха изборите, комисията започна да отстъпва пред исканията на фирмите за по-висока цена. През зимата шефът й Константин Шушулов се кълнеше, че цената няма да се вдигне с повече от 2 на сто. Преди седмица се заговори за поскъпване с 5%, а вчера комисарите отпуснаха още 2 процента на електроразпределителните дружества. Окончателното решение за новата цена на тока ще бъде взето на 28 юни. Обнадеждени от отстъпчивостта на регулатора, компаниите натискат за още по-голямо увеличение. Електричеството ще поскъпва и това е неизбежно, но то ще е за сметка на парното. Цената на топлинната енергия няма да бъде увеличавана, обеща Шушулов. От федерацията на потребителите пък заявиха, че цените на тока и парното трябва да бъдат намалени.

Надуха билета до морето, информира още Стандарт.

Пътуването до морето поскъпна точно в началото на лятото. Автобусите тихомълком вдигнаха цената на билета. Пътуването от София до Варна вече струва 25 лева. До Бургас даваме вече двайсетачка в едната посока, което е с 2 лв. повече.
Още по-голяма е теслата, ако си купиш двупосочен билет. До морската столица и обратно вече взимат 48 вместо 44 лева. И да не ходите на море, превозвачите пак ще ви ударят по джоба. Между 1 и 3 лева са поскъпнали всички вътрешни дестинации. Намаление на цените до Варна и Велико Търново предлага само "Юнион Ивкони". Може би като компенсация за това, че неин автобус преди броени дни беше спрян заради пиян шофьор.Сметките показват, че семейната ваканция излиза най-евтино със собствена кола.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. | |30.11.-0001 Пресата на 29 май . 0| 4259 |28.05.2007 Пресата на 28 май . -1| 4278 |17.05.2007 Пресата на 17 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads