Реклама / Ads
0| 3780 |14.06.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Преса на 14 Юни

.
Вестниците пишат за активността на силови министри в чужбина; за това как НДВС цака БСП; за Георги между Джордж и Владимир; за това, че жълтите гонят министрите си; за предстоящ режим на тока; за това как можело да имаме пари и жилище до живот; за тройните защити на тестовете за седмокласници; за стреса на румънците, докаран от наша бира.
 

Силови министри по-активни от премиера в чужбина, пише "24 часа"

Министрите на отбраната и вътрешните работи са изпреварили по външнополитическа активност дори премиера Сергей Станишев, става ясно от данните за задграничните командировки. МО шефът Веселин Близнаков е изкарал в чужбина 75 дни, или два месеца и половина от последната година. При осев от общо 28-те си командировки той е използвал военен или специален самолет. Така на два пъти е стигнал до Ирак и веднъж до Афганистан. Колегата му от МВР Румен Петков е пътувал 64 дни, с 5 повече от премиера, който по принцип отговаря за задграничната политика на изпълнителната власт. Вътрушният министър е стигнал до Мароко за 4413 лв и до Либия за 3032 лв.

НДСВ цака БСП и за повишението на пенсиите, четем в "Сега".

Три дни преди конгресът на БСП да актуализира управленската програма, в която значително място е отделено на социалната политика, НДСВ лансира собствени идеи за увеличение на пенсиите. Те сериозно се разминават с визията на социалистите. Един от основните приоритети на БСП до края на мандата, който ще бъде обсъден в събота, ще бъде преизчисление на всички пенсии на база осигурителния доход за 2005 г. Преизчислението ще е върху действителния трудов стаж. Така пенсиите на хората, които са се пенсионирали по-отдавна при по-ниска база, ще бъдат изравнени с тези, които са спрели да работят по-скоро. "По този начин пенсиите на едни възрастни ще нараснат с 20%, а на други - с 2%," уточни пред "Сега" зам. социалният министър Горан Банков. "След преизчислението размерът на някои пенсии може да се окаже по-нисък, но тогава възрастният ще продължи да си получава по-високата пенсия", добави той. За преизчислението ще са нужни 400 млн. лв. на година. Има идея актуализацията да стане още от октомври, но за това ще са нужни поне 100 млн. лв. до края на 2007 г. Дали тя ще се реализира, ще зависи от преизпълнението на бюджета. В НДСВ идеята за преизчислението на пенсиите засега не е обсъждана и депутатите отказват да я коментират, защото не знаят колко ще струва тя. Царската партия обаче има собствена визия за пенсиите. Жълтите депутати дадоха вчера мандат на министрите си да подкрепят предлаганото от БСП 10% увеличение на пенсиите от 1 юли, но при условие че от същата дата се намали с още 3% осигурителната тежест за работодателите. Още днес царистите ще внесат в МС предложението си за изменения в закона за бюджета на ДОО и Кодекса за социалното осигуряване. "На практика предлагаме осигуровката за пенсия да падне от 23 на 20%", поясни Лидия Шулева.

Буш отби Гоце от Русия, пише на 1-а стр. в. "Атака"

Стратегия за развитие на икономиката ни до 2020 г., изготвена по поръчка на президента Първанов, остро критикува проекта АЕЦ "Белене". България трябва да забрави идеята за "енергиен център на Бълканите" и да не изгражда нови мощности, пише в документа, изготвен от експерти на БАН. Според запознати идеята на Гоце е да се премахнат руските фирми от проекта и на тяхно място да се вкарат американски компании. Идеята била обсъждана по време на визитата на Джордж Буш в България преди дни. Тя можела да се реализира, след като най-големият привърженик на АЕЦ "Белене" Румен Овчаров подаде оставка като министър на енергетиката. Овчаров, който е основния опонент на президента в БСП, яктивно лобираше руски компании да влязат в централата. Критиките на Първанов срещу строежа на нова атомна централа потвърдил съветникът му Венцеслав Димитров. Според него не си струвало да се строи АЕЦ заради печалбата от изнесена електроенергия.  

Балонът на заплатите, коментира "Монитор".

ЕС законодателството, свързано с минималните заплати, е изключително в прерогативите на всяка отделна държава-членка. То не е част от общото законодателство на Евросъюза. Ето защо минималните работни заплати в страните-членки варират от 92 евро на месец (в България) до 1503 евро (в Люксембург). В седем държави, сред които са Германия, Австрия, Дания, Италия и Швеция, няма единна минимална работна заплата.
Сигурно всеки в България иска да има гарантирано заплащане, равно на минималната работна заплата във Франция (1218 евро) или поне в Гърция (668 евро). Защо ние, българите, да получаваме по-малко? Нима трудът ни струва по-малко? След като исканията на шофьорите за по-високи заплати бяха приети, последва верижна реакция ­ учители, медици, земеделци, транспортни работници взеха да настояват за увеличаване на заплатите им или гарантиране на минимални доходи. Преди дни Съветът за тристранно сътрудничество обсъди проектонаредба на Министерство на труда и социалната политика, която предвижда премахване на административното определяне на минималната заплата. Но в действителност държавата не се отказва от правомощия, защото линията на бедност се определя от Националния статистически институт. Предвиденият режим на договаряне може да доведе до още по-голям натиск от увеличаване на минималната заплата, което крие опасност за икономиката.

Станишев маже ските на Румен Петков, пише "Новинар".

 Според източници на вестника предстои изолиране на членове на кабинета от ръководството на БСП. Нов изпреварващ ход готвел Сергей Станишев, който може да изхвърли зад борда на партийното ръководство досегашния зам.-председател на партията Румен Петков.
Червените депутати довериха, че лидерът на социалистите смята да предложи за гласуване решение, според което министрите от БСП няма да имат право да участват в ръководството на партията. Тази теза е залегнала и в новия устав на червените, който се готви повече от година. Очаква се Станишев да наложи приемането на това решение на конгреса в събота. Така той ще си осигури по-голяма свобода при избора на нова Изпълнително бюро на партията и по-лесно ще прокара нови лица в ръководството на БСП. На всички от досегашното Изпълнително бюро им пушели главите дали ще останат, или ще изхвърчат оттам, коментираха вчера депутати от левицата и прогнозираха емоционален конгрес. В кулоарите на парламента вчера се коментираше, че историята със заловения арабски снайперист е твърде преувеличена. Целта на вътрешния министър Румен Петков била да затвърди позициите си и в правителството и в партията, пише „Новинар”.

Георги - между Джордж и Владимир, анализира Георги Коритаров в "Новинар".

Софийската визита на Буш се очакваше с огромно нетърпение от българския политически елит. Всеки път, когато идва високопоставен гост от Вашингтон - а в случая става дума за президент, - нашите политици търсят признание за собствената си роля и за мястото на страната като нов съюзник на велика Америка. Посрещането и разговорите на Буш в българската столица не направиха изключение. Прочитът на най-значимото външнополитическо събитие за България през сегашния управленски мандат на тройната коалиция и след преизбирането на Първанов за втори президентски мандат бе насочен тъкмо в тази посока - как страната вече равностойно споделя отговорности за регионалната, а защо не и за световната политика. Официалната интерпретация на подобни посещения е едно, а какво се случва зад кулисите им - съвсем друго нещо. Всъщност онова, което наистина се случи, е недвусмисленият тон, с който американският президент се опита да напомни, че Вашингтон е бил и продължава да бъде световна сила номер 1. И че никой - от каквато и да е посока - не би следвало да поставя под съмнение това статукво. Посланията на Джордж Буш не бива да бъдат разглеждани изолирано - в зависимост от страните, които е посетил. При подобна обиколка на американски президент е нормално изреченото от него да бъде оценявано в много по-широк географски, а и дългосрочен времеви хоризонт. Основните геополитически знаци, излъчени от Буш, този път бяха свързани с бъдещето на Косово.

Белият дом пита Бойко за рокадите, информира Стандарт.

Какво се случва в България през погледа на ГЕРБ. За това ще си говорят днес пом. държавният секретар на Щатите Даниел Фрийд и кметът на София Бойко Борисов. "Не мога да пророкувам предварително как ще протече срещата, но със сигурност ще обсъдим политически въпроси, както и всичко, което се случва у нас", каза за "Стандарт" столичният кмет, който вчера бе рожденик. В програмата на Борисов до края на седмицата влизат още срещи с Федералния градски съвет на Вашингтон. С него столичният кмет ще коментира публично-частното партньорство в местната власт. Предвидена е и среща с кмета на Вашингтон Ейдриън Фенти. Миналата година Борисов участва в тристранна среща на кметовете на Вашингтон и Анкара и ги покани да гостуват у нас. Днес неформалният лидер на ГЕРБ ще разговаря и с представителя на Републиканската партия Джо Уилсън. "Целта на отиването ми в Щатите не е само да представя ГЕРБ като най-младата, вече първа политическа сила, но и да покажа идеите ни за промяна на статуквото", обясни Борисов. С него в Щатите е и председателят на партията Цветан Цветанов. Като кмет на София Борисов ще има и много срещи с големи щатски компании като ITT и "Дженерал илектрикс", за да осигури инвестиции за столицата. "Разбира се, че ще се срещна и с бивши колеги от американските служби, с които се познавам добре", каза още кметът.

Следовател № 1 мълчи за оставката си до понеделник, научаваме от "Сега".

Директорът на националното следствие Ангел Александров ще обяви решението си дали да подаде оставка в понеделник. Това каза вчера главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на ВСС. Обвинител № 1 подозирал какво ще е решението на Александров, но отказа да разкрие предположенията си. Според запознати обаче Александров ще сдаде поста. Откакто избухна корупционният скандал, в който той и министърът на икономиката в оставка Румен Овчаров се забъркаха, Александров е в отпуск. Прокурорската проверка на скандала установи, че има данни, че и Александров и Овчаров са опитвали да влияят на правосъдието по разследването "Топлофикация". Двамата в момента се разследват за това. За поредна седмица обаче ВСС се сниши за скандала и не отвори темата за резултатите от прокурорската проверка или пък за евентуално образуване на дисциплинарно производство срещу Александров за уронване престижа на съдебната власт. Ако Александров подаде оставка и срещу него няма образувано дисциплинарно производство, той ще получи и полагащото му се обезщетение от 20 заплати. В неговия случай това са около 50 000 лева.

Ромската интеграция остава на хартия, анализира "Сега".

Има нещо дълбоко сбъркано в начина, по който се говори и се прави политика за интеграция на ромите. Правителствените документи за действие, приети и заради декадата на ромското включване, са направени така, сякаш върху етноса всеки момент ще се изсипят реки от изобилие. Темпото, с което върви изпълнението на плановете, е отчайващо. Да вземем Националната стратегия за подобряване жилищните условия на ромите за периода 2005-2015 г. - тя е написана в стила на обещанията за онези 800 царски дни. Според нея циганите трябва да получат наготово над 30 000 къщи, а за първите две години от този план едва ли ще се направят и 300. Помните ли какво се случи с прословутите мезонети в Пловдив? В луксозните жилища ромите просто вкараха конете си и изпаднаха в дълбок размисъл за мястото на огнището. У нас интеграцията често означава да даваш, а не да приобщаваш. Представителите на етноса свикнаха с мисълта, че трябва да получат, а не да се търсят начини да бъдат привлечени към ценностите и моделите на поведение в българското общество - да се трудят, да се образоват, да си плащат сметките и пр. С една дума - да се държат адекватно. Става въпрос за възможности и за избор, а не за насилствени мерки. Подходът на политиците ни обаче е точно в обратна посока. Социалният министър Емилия Масларова измисли да отнеме детските надбавки, ако ромските деца спрат да ходят на училище. От това нито школските стаи се напълниха, нито родителите се стреснаха. Същият успех имаше и задължителното ваксиниране. Вместо в инициативите на държавата да се включат неправителствените организации, те бяха оставени в ролята на наблюдатели.

Режим на тока през зимата, плаши "Новинар".

Иде режим на тока през зимата. За това предупреди изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян на форум за българската енергетика в курорта “ Св. св. Константин и Елена” вчера. Причината за задаващата се криза са закъсняващите ремонтни действия в 6 от общо осемте енерго блока в топлоцентралите “Марица Изток” 2 и 3. Работата в тях може да бъде спряна на първия ден от идната година заради изискванията на ЕС по директива 81. Тази директиваза ограничаване на емисиите въглероден двуокис, изпускани от големи горивни инсталации влиза в сила от 1 януари 2008 г. Ако централите в “Марица изток” спрат на 1 януари, нищо не може да компенсира електроенергията, която те произвеждат, категоричен е Папазян. Потреблението Така през най-студения месец от годината ще се създаде недостиг от 750 МВтч електроенергия през най-натоварените часове от деня ­ от 8 до 11 и от 19 до 22 часа. Постоянното потребление в София например е в размер на около 820 МВтч, пресметна Папазян. Дори и на по-висока цена ток не може да бъде внесен от чужбина, защото чисто практически това е невъзможно. “В момента на Балканския полуостров България е единствената държава, която попълва енергийните дефиците на останалите страни, така че ако стигнем до положение, в което на нас да трябва ток просто няма от къде да го купим”, обясни шефът на НЕК. Той изтъкна още една причина, която може да утежни ситуацията с доставките на електричество. Това е прекалено ниската цена, на която НЕК продава ток на електроразрпределителните дружедства в страната. 

Пари доживот срещу жилище, описва "Дневен Труд".

Българите над 65 г., които имат собствено жилище, могат да го продадат. И пак да живеят в него, като получават месечни доходи до края на живота си. Това предлагат от компания “България Hild”, която вече е на нашия пазар. Ако човек живее сам, на 70 г. е и има жилище, което струва 100 000 лв. по пазарни цени, може да получи от компанията еднократна сума от 10 000 лв. за начало. А после - пожизнен месечен доход от 460 лв. Тази сума се актуализира според инфлацията. Схемата се нарича “златни години”, а принципът - замяна на жилище срещу гарантиран доход, е отдавна познат в Европа. У нас ще се прилага за първи път и ще важи за цялата страна, твърдят от компанията. Тя става собственик на имота на възрастния едва когато той почине.

Защита за теста или за абдалите?, пита "Дума".

Просветното министерство прави пореден опит с тройна защита да предотврати предварителното изтичане на информация и плащането на шестици, които при досегашния вид теми за кандидатстване след VII клас все си бяха практика. Предстоящото кандидатстване в гимназиите засяга около 30 000 семейства с прилежащите към тях баби и рода, та приемът направо си става най-важният въпрос в държавата. С тестовете плащането на оценки ще е по-трудно, но пък предварителната поява на книжките с трите варианта не е невъзможна. Все пак доста хора са ангажирани с кампанията. А съвсем предсказуемо е, че мошеници ще пуснат на пазара варианти на книжици и ще твърдят, че това са “онези” тестове. Срещу тях трябва да бъдат защитени абдалите. Но то си е казано: махнете тарикатите, абдалите сами ще се изпарят.

Шофьор от НСО блъсна майка с количка, информира "Дневен Труд".

 Шофьор от Националната служба за охрана (НСО) блъсна майка с дете в количка вчера в столицата. Инцидентът стана към 14 часа на улица “Народни будители” в квартал “Свобода”. В суматохата след него една жена посегнала да удари 32-годишния Р. И., а той шамаросал майката. После се качил в колата си и потеглил. Очевидци съобщили на тел. 166 номера на автомобила и пътни полицаи го засекли в квартала. От НСО съобщиха, че тече вътрешна проверка.

Румъния в стрес от наша бира, научаваме от "Дневен Труд".

От три месеца Южна Румъния е залята от милиони литри българска бира, която се продава на дъмпингови цени, съобщи вестник “Ромъния либера” вчера. Според изданието нашето пиво се продавало без начислен акциз и ДДС. По наши изчисления е възможно да са внесени до 100 000 хектолитра бира “Болярка”, произведена във Велико Търново, твърди главният секретар на Сдружението на независимите пивовари в Румъния Вифор Версеску. Според “Ромъния либера” българските производители нямат вина за дъмпинговите цени, а измамата се дължи на румънски търговци, които укриват данъци. Българската бира се продава в Румъния с 30 процента по-евтино от местното пиво.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3931 |13.06.2007 Преса на 13 Юни . | |30.11.-0001 Пресата на 29 май . 0| 4259 |28.05.2007 Пресата на 28 май . -1| 4276 |17.05.2007 Пресата на 17 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads