Реклама / Ads
0| 4176 |22.06.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Преса на 22 юни

.
Вестниците пишат за енергийния колапс на България; за сделката за сестрите; за това, че са били изнасилвани; за това, как Кърджали забрани Дельо хайдутин; за стачка на синоптиците; за двоен скок на тока; за вкарването в затвора на лоши деца; за конституционните съдии-агенти на ДС.
 

България пред енергиен колапс заради жегата, пише Сега. 

България бе на прага на енергиен колапс вчера. Причината бяха рекордно високите температури и несвършената работа по ТЕЦ-овете в "Марица-изток", което доведе до недостиг на енергийни мощности. Драмата започна по обяд. В 12.13 часа в Гълъбово бе отчетено поредно замърсяване на въздуха - съдържанието на серен диоксид бе два пъти над критичния праг. Затова бе обявена екологична тревога и НЕК е трябвало да намали работата на 3 от блоковете в комплекса, които нямат сероочистващи инсталации. За да се компенсира недостигът, в системата са включени няколко големи ВЕЦ-а. След 14 часа от РИОСВ-Стара Загора вдигнали забраната, но блоковете не могат толкова бързо да бъдат включени отново. По-късно било установено, че основната причина за замърсяването е фабрика "Брикел", собственост на бизнесмена Христо Ковачки. За да не се получи голяма авария, НЕК е спряла временно летните ремонти по националната мрежа, защото всяко прекъсване на тока при такъв недостиг би довело до рискова ситуация. От НЕК са категорични, че трудностите нямат нищо общо с честите прекъсвания на тока в столицата. От около месец насам в много софийски квартали токът спира по няколко пъти в денонощието. От компанията, която обслужва София - ЧЕЗ, обясниха, че тъй като има мащабни ремонти по мрежата, се налага едни или други квартали често да се захранват с ток от различни места. От петък ремонтите почнаха и в центъра на София. От ЧЕЗ казаха, че не възнамеряват заради високите температури да прекъсват ремонтната си програма. Недостиг на ток вече се чувства на целия Балкански полуостров. В момента 500 мегавата от мощностите в България работят за износ за Гърция.  

Адвокат Шейтанов: Сестрите са изнасилвани!, цитира Новинар.

Българските медицински сестри са били изнасилвани от мъчителите си. Това разкри вчера адвокат Владимир Шейтанов, който бе първият защитник на петте българки, осъдени на смърт за заразяването на повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН. Той защитаваше сестрите от 1999 до 2002 г. Всички прекрасно знаят, че разпити и изнасилвания е имало, казва Шейтанов пред руския сайт Избранное. Никога не съм отричал, че българките са изнасилвани, потвърди за "Новинар" адвокатът. Той имал сериозни аргументи за това, но не пожела да ги огласи. Обвинителите от Софийска градска прокуратура (СГП), които разследват мъчителите на българките, също били сезирани, твърди Шейтанов. Той заяви още, че Емил Узунов, мъжът на Валя Червеняшка, многократно е твърдял пред него това. Шефът на СГП Николай Кокинов нито потвърди, нито отрече, че сестрите са били изнасилвани. Дори и да има данни по делото за това, няма да ги разглася, категоричен бе Кокинов. Той съобщи още, че самият Шейтанов е давал показания по делото срещу мъчителите. Прокурорът каза още, че срокът на разследването е удължен до 28 юли. Същевременно вчера стана ясно, че още един либийски офицер е подал иск за клевета срещу медиците. Делото е насрочено в Районния съд в Триполи на 27 юни. Българките са уведомени за новия иск - става въпрос за един от мъчителите, който не се е присъединил към останалите и сега подава индивидуален иск, обясни посланикът ни в Либия Александър Олшевски. Надявам се да има развръзка, която да е в интерес на всички засегнати страни, каза зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев.

Казват днес каква е сделката, категоричен е Стандарт.

Споразумение за съдбата на сестрите най-вероятно ще бъде обявено днес в Брюксел. Очаква се да станат ясни условията на сделката между семействата на заразените със СПИН деца в Джамахирията и Международния фонд за Бенгази. Все още няма споразумение, но работим по въпроса, заяви лаконично комисарят по външните въпроси на ЕС Бенита Фереро-Валднер. По рано-нейна говорителка обясни, че в петък може да се чака развръзка по казуса със сестрите.

Кърджали забрани Делю хайдутин, оповестява Новинар.

Делю хайдутин, Сирма войвода, Индже и Стоян войвода дразнят местното население в Кърджали. С този аргумент общинските съветници от ДПС отхвърлиха предложенията на имената на войводите да бъдат наречени улици в града, съобщи съветникът от БСП Милко Багдасаров. В сряда на разгорещено заседание местният парламент одобри имената на 47 улици в най-големия квартал в Кърджали - "Възрожденци". Разправията около войводите се точи от преди осем месеца, когато в общината са постъпили писмени предложения за названията на новите улици и сред тях фигурирали имената на хайдутите. Още на 1 февруари пресата в Кърджали обаче съобщава, че според съветници от ДПС мюсюлманите в града гледат на войводите като на разбойници. Те не се впечатлили и от аргумента на колегите си, че песен за Делю войвода лети сред звездите с космическия апарат "Вояжър". В сряда по време на решителната общинска сесия обаче тези имена изобщо не са присъствали в окончателните предложения. Комисията, която трябваше да изготви списъка, се оглавяваше от кмета на града Хасан Азис.

Станишев вече е с тежка отговорност за резултатите на БСП, казва в интервю за 24 часа Янаки Стоилов.

Лявото крило ще даде реалната оценка на 46-ия конгрес на БСП през есента след приключването на местните избори. Приемам диагнозата, която Станишев направи на политическата ситуация - наличието на криза на доверието и на представителността по отношение на партиите, която засяга и БСП. Но не приемам извода му, че дилемата за това дали БСП води лява или дясна политика била измислена. И затова поставих въпроса: ако такъв проблем пред нас няма, тогава каква е причината за електоралния срив на евроизборите и за разпада, който обхваща дори електоралното ядро на БСП? Дали това е реакцията на гражданите срещу провежданата от нас лява политика, дали е липса на достатъчна информация за извършеното, или, както смятам аз, последица от продължителното одесняване на партията и нейната политика?

Петър Стоянов: Ще се самоубием, ако се метнем на врата на Бойко, цитира Стандарт.

 "Не е тайна, признавам, че определени лица в СДС започнаха публично да ухажват Бойко Борисов. Разбира се, мислейки повече как да се подредят в следващите общински и парламентарни листи, отколкото за "обединеното дясно"." Така Петър Стоянов коментира отношенията на ГЕРБ със СДС. По думите на синия лидер в оставка е възможно СДС да си партнира с ГЕРБ, но на базата на взаимно уважение и отстояване на традициите, достойнството и платформата на СДС. "Най-сигурният начин да се самоубием е като се хвърлим на врата на Бойко Борисов", каза Петър Стоянов. Според него обединението вдясно е възможно само ако Иван Костов се оттегли и остави ДСБ да се развива извън неговата политическа опека. За съжаление май вече никой не вярва в това, заключи Стоянов.

Борисов готов за втори мандат, осведомява Монитор.

 Ако БСП предложи Румен Овчаров за кандидат-кмет на София, няма как да не се кандидатирам за втори мандат. Това заяви столичният кмет Бойко Борисов вчера. Той допълни, че ГЕРБ при всички положения ще изиграе важна роля на предстоящите през есента местни избори, което ще осигури и повече места за тях в Общинския съвет. Това ще улесни изключително много работата на Общината, тъй като няма да има разногласия вътре за всяко нещо и да се сблъскват политически интереси, категоричен бе Борисов и даде като пример бавещите се решения за ремонтите в София. Като лидер на ГЕРБ Бойко Борисов застава зад позицията, че че предсрочни парламентарни избори все пак трябва да има, но "дали ще се стигне до тях е друг въпрос". Затова и отказа да каже какъв пост би заел, ако наесен се наложи да избира между кметския и премиерския стол. Не мога да правя такива прогнози и да гледам в бъдещето, категоричен бе лидерът на ГЕРБ. Убедени сме, че трябва да има парламентарен вот заедно с местния наесен, потвърди и председателят на партията Цветан Цветанов пред "Монитор" вчера.

БСП настоява за 10 месеца уседналост на местния вот, четем в Сега.

БСП излиза със свой проект за промяна в Закона за местните избори, според който право на глас наесен да имат само живелите поне 10 месеца в съответната община. За кандидат-кметовете и общинските съветници изискването е 1 г. Проектът ще бъде обсъден от съвета по регионална политика и местно самоуправление в партията, преди да се внесе в парламента. Предвижда се още да се гласува по настоящ, а не по постоянен адрес. Червените отдавна твърдят, че са за въвеждането на уседналост на местния вот, но се колебаеха как да го направят. Ако се гласува само по постоянен адрес, предимство имат българските турци, които трайно са се заселили в южната ни съседка, но са и с постоянен адрес тук. При другия вариант - за вот по настоящ адрес, пък се създава възможност желаещите да участват в изборите да бъдат дописвани в списъците, ако скоро са си направили адресна регистрация. Затова се въвежда изискването за престой минимум 10 месеца. Няма проблем то да се въведе със задна дата в закона, коментираха депутати юристи. Същият принцип ще важи и за чужденците от ЕС, които трайно са се установили в България.

Трима агенти на ДС са били конституционни съдии, разкрива Новинар.

Трима бивши конституционни съдии са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това стана ясно вчера, след като Комисията по досиетата обяви резултатите от проверените материали за конституционни съдии и кандидати за генерален директор на БНТ. Николай и Стефан са били псевдонимите на конституционния съдия Георги Марков. Той е осъществявал сътрудничество в МВР-Софийско градско управление, отдел ІІ-Държавна сигурност, управление VІ-ДС, отдел ІІ, отделение ІІІ. Под псевдонима Ивайло се е подвизавал Димитър Гочев. Той е сътрудничил в Софийско градско управление-ДС, отдел 01, отделение 01. Любомир е било агентурното име на Тодор Тодоров. Той е сътрудничил в шесто управление на ДС-МВР. Георги Марков, Димитър Гочев и Тодор Тодоров бяха съдии в Конституционния съд от октомври 1994 г. до октомври 2003 г. Никога не съм бил сътрудник на Държавна сигурност, коментира резултатите бившият конституционен съдия и кандидат за президент на последните избори за държавен глава Георги Марков. Той допълни, че Комисията по досиетата трябва да бъде закрита и парите да се дадат на лекарите от "Пирогов".

Темида отново взе “Тракия” на мушка, разкрива Стандарт.

Полицаи са иззели от строителното министерство всички документи по договора за концесия на магистрала "Тракия", научи "Стандарт" от източници в прокуратурата. Прибрани са договорът с българо-португалския консорциум "Магистрала Тракия" АД и анексът към него. Съдържанието и на двата документа все още се пази в тайна от обществото. Въпреки многократните уверения на строителния министър Асен Гагаузов, че анексът ще бъде публикуван в интернет страницата на ведомството. Магистратите са започнали проверка по законността на сделката още на 23 май. Преписката, която в момента е в МВР, е заведена с номер 1850 в столичната Градска прокуратура с наблюдаващ Веско Найденов. Ще бъде заведено дело, ако бъдат открити закононарушения. Договорът бе подписан с португалците по време на кабинета "Сакскобургготски" от тогавашния строителен министър Валентин Церовски. Анексa пък парафира приемникът му от БСП Асен Гагаузов. Докато тече проверката, влизането в сила на концесията вероятно отново ще бъде замразено. Португалците вече се оплакаха, че сделката се бави твърде дълго. Няколко са спорните моменти в договора, заради които той може да бъде обжалван в съда.

ФБР разкри българи перачи на пари, научаваме от Дума.

Българска група, изпирала пари в щата Флорида, е разкрита при съвместна операция на ФБР и Комисията за конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност. Това съобщи вчера в Пловдив постоянният съветник на финансовото министерство на САЩ Джеймс Спрингър, който участва в двудневен международен семинар на тема "Разкриване на престъпни организации чрез проследяване на паричните потоци". Експертът не пожела да съобщи имената на замесените в случая, нито кога е извършвано и разкрито престъплението. Спрингър поясни обаче, че изпраните в САЩ пари по-късно били инвестирани в нови хотели на българското Черноморие. Всички хотели, чиито имена също не бяха съобщени, са с наложен запор. Американските експерти цитираха още данни на Световната банка, според които между 1 и 5 на сто от световния брутен продукт е свързан с изпирането на пари. За България обаче подобна статистика не била известна. В Апелативната прокуратура в Пловдив има данни, че руски предприемачи правят сериозни инвестиции в хотели на Пампорово и Смолян. В момента тече проверка за произхода на финансите, за да се установи дали не става дума за пране на пари, съобщи от своя страна прокурорът Румен Боев. По време на семинара българските прокурори обявиха, че е наложително създаването на данъчна полиция.

ВКР - службата, която проспива скандалите в армията, анализира Сега.

Преди много години абревиатурата ВКР (Военно контраразузнаване) предизвикваше страхопочитание във военни и цивилни. Сред обществото се знаеше, че това е службата, която е един от стожерите на държавата - следи зорко какви са козните на врага. Но службата има и задачата да хваща и враговете, внедрени в армията. Независимо дали те са в структурите на Генералния щаб или на Министерството на отбраната. Шефът на тази служба "Сигурност-ВКР-ВП" ген.-майор Орлин Иванов подаде бърза оставка в сряда, която без проблем веднага беше приета от военния министър Веселин Близнаков. Оставката беше придружена с обяснението, че е изцяло на лична основа - по-точно генералът си намерил работа в банка - ще отговаря за сигурността. Хубаво, но не можем да приемем всичко това безкритично. Човек, който 23 години - 15 като оперативен работник и 8 начело на службата, е трупал толкова информация, трудно може да излезе от системата ей така. Освен ако тя самата не иска да го изхвърли. Военните отдавна се шегуват, че ВКР се разчита и като Вадене на Кирливи Ризи Вечният конфликт между министъра на отбраната и началника на Генералния щаб е на чие подчинение да е тази служба. Цивилните засега печелят, тъй като политическата воля е по-силна от тази на униформените.

Учители се вляха в лекарския протест, описва Дневен Труд.

И учители се присъединиха към шествието на протестиращите лекари от “Пирогов” вчера. Близо 2000 бели престилки от института излязоха на улицата, за да търсят подкрепата на обществото за по-високи заплати. По време на шествието се стигна до бой между мъж от град Левски и поп.

Синоптиците в стачка в разгара на жегите, добавя по темата Новинар.

В разгара на летните горещини България ще остане без информация за времето, ако Българската академия на науките изпълни заканата си да затвори Института по метеорология и хидрология, който подава информация за времето, Геофизичния институт, който съобщава за земетресения, и Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика. Учените настояват за драстично увеличение на заплатите. В официалното си писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и съвета за тристранно сътрудничество те настояват от 1 юли научните сътрудници І степен да получават 1300 лв., а най-ниската заплата да бъде на работещите със степен специалист - 300 лв. .Според представители на трите синдиката в БАН и неправителствената федерация за "Наука и висше образование" парите, които се отделят за наука от брутния вътрешен продукт, трябва да се увеличават с 0,2% всяка година. Във федерацията смятат, че средствата могат да се осигурят, като се намалят разходите в държавната администрация, която непрестанно произвежда некачествени нормативни документи. Вторият източник е бюджетният излишък, който "е създаден от спестени социални разходи". Третото перо са държавните поръчки, чрез които според учените парите на държавата отиват в частни ръце.

"Има пари за учители, лекари, че и за горските", смята политологът Евгений Дайнов в "24 часа".

Учителите биха имали двойно по-големи заплати, ако правителството въведе конкуренция в системата и извади на светло онези милиарди, които родителите дават под масата. Лекарите също биха имали с пъти по-големи заплати, ако управляващите благоволят да проведат реформата, както тя е разписана отпреди две правителства. Нека парите следват пациента и нещата ще си отидат на мястото. И много повече пари би имало за всички, ако правителството освободи инициативата както е в Ирландия или Естония. И на второ място да прекрати корупцията, която е страшна не само със стойността, която краде, но и със стойността, която не допуска да бъде произведена, твърди Дайнов.

Осигуровките можело да паднат и с 12 %, прогнозира Дневен Труд. 

От юли осигуровките може да паднат и с 12%, без бюджетът да усети някаква щета. Това заявиха вчера икономистите Георги Ангелов от институт “Отворено общество” и Лъчезар Богданов от “Индъстри Уоч”. В края на миналата година парламентът записа в закона за държавния бюджет за 2007 г., че при наличие на достатъчно пари Министерският съвет трябва да предложи намаляване на осигуровките с 3 пункта. На няколко пъти обаче финансовият министър Пламен Орешарски и икономическият Румен Овчаров заявиха, че най-вероятно вноската за пенсии ще падне от началото на 2008 г.

Двоен скок на тока, четем в Стандарт.

Токът ще поскъпне двойно, ако се наложи спешен внос през зимата. Това става ясно от разчетите на НЕК за енергийния баланс на страната. Там са посочени два възможни сценария. Най-лошият е мощностите в страната да не стигнат. За да се избегне режим, ще трябва да купуваме от Румъния. Кризата у нас обаче ще вдигне спекулативно цената в целия регион. Сега енергийните борси продават по 82-90 евро за мвтч. За нас обаче ще е по-скъпо, защото трябва да купим без предварителна заявка, твърдят експерти. Така до крайния потребител киловатът ще стигне по 30 ст. вместо по 15. Политици и експерти обаче са единодушни, че няма да допуснат този апокалиптичен вариант. Затова ще се търсят начини за ограничаване на износа на ток и удължаване работата на блоковете в "Марица-изток".  

В София парното поскъпва със 16 ст., в Бургас – с 5 лв., съобщава Дума.

Докато мегаватчас парно в столицата ще поскъпне с 16 стотинки от 1 август, бургазлии ще плащат за същото количество топлоенергия с 5 лв. повече. С различни проценти се повишават и цените на други топлофикации в страната, а сливналии и плевенчани ще плащат по-ниски сметки за парно от следващия сезон. Средното повишение на цените за страната е 0.35 на сто. Това предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в експертен доклад, който предстои да бъде разгледан на открито заседание на 26 юни. Предвидената корекция за столичната топлофикация е цената да стане от 60.25 лв./МВтч на 60.41 лв./МВтч. В Пловдив повишението е от 66.91 лв./МВтч на 68.87 лв./МВтч. Във Варна парното поскъпва от 71.29 лв./МВтч на 72.50 лв./МВтч. Най-сериозното повишение е за бургазлии - от 65.36 лв./МВтч на 70.38 лв./МВтч, в Русе също е по-съществена разликата - от 52.01 лв./МВтч на 56.64 лв./МВтч. Гражданите на Сливен са най-големите щастливци, тъй като тяхното парно поевтинява с почти 20 лв., но пък в момента те плащат и най-високата цена.

Вкарват в затвора лоши деца, да видят как е, научаваме от 24 часа.

Проблемни деца ще влязат в затвора, за да видят как живеят лишените от свобода. Разходките зад решетките на хлапетата от възпитателни интернати ще имат превантивна цел. Авангардната идея дал шефът на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Пазарджик Тодор Коларов. Приели я всички участници в международна среща на институции и неправителствени организации от Унгария, Румъния, Чехия и България. Форумът е организиран от местния неправителствен фонд за превенция на престъпността ИГА.

“Манчестър Юн” почна преговори за Бербатов, информира Монитор.

Официалните преговори между "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм" за Димитър Бербатов стартираха вчера в Лондон. Представител на "червените дяволи" се срещна със спортно-техническия на "шпорите" Дамиен Комоли. Разговорите продължават и днес, а за понеделник е предвидена среща на най-високо ниво - между собствениците на двата клуба. Димитър Бербатов в момента е на почивка на българското Черноморие. Не е изключено той да прекрати отпуската си и да замине за Англия още преди края на юни, ако преговорите завършат с успех. Първоначалното предложение на "Манчестър Юн" е 26 милиона паунда.

"ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4055 |21.06.2007 Преса на 21 юни . 0| 4376 |20.06.2007 Пресата на 20 юни . 0| 4204 |19.06.2007 Пресата на 19 юни . 0| 4133 |19.06.2007 Преса на 19 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads