Реклама / Ads
0| 4131 |13.05.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 14 май

.
Вестниците пишат за провала с европарите и липсата на отговорност; за проверките на Брюксел; за сумите, които дал батко на братко; за новия вот на недоверие; за новата програма "Елате хиляди младежи".
 

Никой не поема отговорност за провала с европарите, съобщава Дневник.

В сблъсък кой трябва да понесе политическата отговорност заради блокираните средства по ФАР влязоха вчера партиите от управляващата коалиция. БСП и ДПС посочват като основен виновник зам. финансовия министър Димитър Ивановски, който е национален ръководител по предприсъединителната програма. От НДСВ твърдо застанаха зад Ивановски и екипа му и ще настояват неговите правомощия да се увеличат и да не зависят от ресорните министри, както иска и Брюксел за тази позиция. Вчера последното писмо предупреждение на генералния директор на дирекция "Разширяване" на Европейската комисия Майкъл Лий беше качено на сайта на финансовото министерство заедно с анекса към него, в който са изброени конкретните мерки, очаквани от България до 16 юни . От текста се вижда, че Брюксел иска националният отговорник (ръководител) да има пълната власт да прави промени в системите, които да осигурят стабилно финансово управление. Пред медиите Ивановски обясни, че от доста време Еврокомисията поставя въпроса, когато националният ръководител види проблеми в агенциите по ФАР, да може да действа самостоятелно. Сега са необходими подписите на съответните ресорни министри, в случая Пламен Орешарски и Асен Гагаузов. На въпрос защо правомощията на националния ръководител не са разширени, новият вицепремиер за евросредствата Меглена Плугчиева отрече за подобна препоръка от Брюксел.

5 дни умуват дали да огласят Кървавото писмо от Брюксел, разкрива Дневен Труд. 

Цели пет дни властта се чуди да публикува или не писмото от 8 май на Майкъл Лий, шеф на дирекция “Разширяване” в ЕК, до зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски. В него отново се отправят остри критики за нередности по усвояване на парите от предприсъединителните програми. И се поставя срок до 16 юни България да изготви доклад как се справя с пропуските. Дотогава остава мярката за спиране на парите по ФАР, ИСПА и САПАРД. 

Брюксел ни проверява и за 6 оперативни програми, информира Монитор.

Проверки дали системите за управление и контрол в шест оперативни програми на Европейския съюз за България съответстват на изискванията на Брюксел, започват от 19 май, съобщиха от Министерството на финансите. Одитът ще се извърши от компанията "Грант Торнтон", която е спечелила обществена поръчка за подпомагане на проверките в оперативните програми. На 19 май тръгва одитът в Министерството на финансите, управляващо ОП "Техническа помощ", Министерството на държавната администрация ще се проверява за ОП "Административен капацитет", Министерството на транспорта - за съответната програма, и ОП "Регионално развитие" под шапката на ресорното ведомство. Проверките там ще продължат 20 дни. Проверките по ОП "Развитие на човешките ресурси" на социалното министерство и "Околна среда" на ековедомството започват на 23 май и ще траят 25 работни дни. 

Опозицията обмисля нов вот на недоверие, оповестява Монитор.

ДСБ подготвя нов вот на недоверие към правителството заради поредните критики на Еврокомисията към страната ни. Това обяви вчера лидерът на партията Иван Костов. Тъмносините предвиждат вотът да бъде в средата на юни, след като стане ясно какви санкции ще бъдат наложени на страната ни. "Ако на България се отнеме правото да се разпорежда с пари от европейските фондове, това ще бъде мотив, че членството е провалено", коментира Костов. От ДСБ заявиха, че целта на пресконференцията в Катарино на новия вицепремиер Меглена Плугчиева е била да се отвлече вниманието на обществото. Според тъмносините ремонтът на кабинета е неуспешен, тъй като той не е решил наболелите проблеми на обществото. "Евросъюзът няма да позволи парите от фондовете да потъват в корупционни схеми. Имаме безспорна диагноза, че България не е в състояние да изпълнява европейските правила и норми", обясни още Костов. Той добави, че парите се спирали не заради слабости на администрацията, а заради корупцията и мафиотизацията на българската държава и неизпълнението на европейските правила. Затова според ДСБ предсрочните избори са единственият шанс да се прекратят порочните практики у нас. "Ако има тежък доклад на Еврокомисията през юни, правителството само трябва да подаде оставка. Нормално е да се мисли за вот на недоверие", каза и председателят на ПГ на СДС Йордан Бакалов. Според синята партия мястото на вицепремиер, координиращ парите от еврофондовете, можело да се окаже излишно след поредния евродоклад.

Батко дал на братко 200 млн.лв., твърди 24 часа. 

Ексшефът на агенция "Пътища" Веселин Георгиев осигурил на фирмите на брат си поръчки не за 120 млн., а за 200 млн. лв. Сигнал с подобно съдържание праща ДСБ до Борис Велчев. Неофициално обаче се разбра, че в Главна прокуратура вече е постъпил финансов анализ от Сметната палата, който посочва сериозни нарушения при обществените поръчки и конфликт на интереси. Намеква се дори за фалшифициране на документи за търгове. Сметната палата има и втори доклад, който ще бъде огласен днес. Новият шеф на агенцията Милош Поцков коментира, че преди дни е приел документ от палатата, без да посочва за кой от двата става дума. Той вече имал план за действие. 

Правителствената програма за емигрантите: Елате хиляди младежи!, цитира Дневник.

Облекчени условия за придобиването на българско гражданство, "Зелена карта" за достъп до трудовия пазар и повече средства за образованието на децата в чужбина са част от мерките в новата политика на правителството за българите в чужбина. Основната й цел е връщането на етническите българи по света и привличането на работници от трети страни, с което да се преодолее липсата на работна ръка у нас. Стратегията беше представена във вторник от премиера Сергей Станишев и голяма част от министрите от кабинета на кръгла маса, в която участваха и представители на организации на етнически българи. Лайтмотивът в изказванията беше, че политиката за работа с българите в чужбина се нуждае от повече пари, нова нормативна уредба и по-добра координация. В Европа и САЩ живеят над 700 хил. българи. Същевременно Съюзът на българите по света "Бъдеще" изпрати протестна декларация срещу инициативите на кабинета. Българското правителство за пореден път демонстрира демагогия в отношението си към българите в чужбина с пакет от безсмислени и скъпи мерки, които са в полза единствено на чиновниците в министерства и посолства, посочват от организацията и допълват, че настояват държавата да спре да ги рекетира. "Българите в чужбина желаят политическо представителство или най-малкото възможност да гласуват дистанционно и няма да се завърнат в мафиотизирана страна, се казва още в декларацията. Когато службите започнат да следят и реално да притискат мафията, а не честните граждани, които са избрали да сключат брак с чужденец или да живеят зад граница, българите в чужбина ще са първите, които ще оценят промяната и ще инвестират пари и знания в страната", заявяват от организацията.

Заради инфлацията обръщаме парите в коли, пише Стандарт. 

Българинът се юрна да купува нови коли като за последно. Над 20 хил. автомобила са продали официалните представители на различните марки у нас само за първите четири месеца на годината. Това е абсолютен рекорд, твърдят от Съюза на вносителите. Спрямо същия период на 2007 г. продажбите са се увеличили с 27,42%. Двойно са нараснали сделките с камиони и автобуси. Новите автомобили се купуват предимно на лизинг, а рекордната инфлация топи лихвите. Около 7 на сто е средното оскъпяване по различните лизингови схеми. В същото време отчетеното поскъпване на живота през април за година назад е 14,6%. За да не изяде инфлацията парите, хората предпочитат да ги оставят и на депозит в банките. 3000 нови влога над 50 бона са открити само за първите три месеца на годината.

Всяка 12-а кола на газ - бомба, предупреждава Дневен Труд.

Всяка 12-а кола с газова уредба по пътищата е като бомба със закъснител. Това показва проверка на над 1500 автомобила от Инспекцията за държавен технически надзор и КАТ в Благоевград, Кюстендил, Дупница, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Якоруда, Банско и Разлог. Инспекторите установили, че голяма част от автомобилите са с неизрядно монтирани уредби. Други не били минали през задължителен годишен преглед и нямали стикер върху резервоара. На нередовните водачи са съставени 126 акта, като размерът на глобите варира от 100 до 2000 лв. Ще бъдат наложени и санкции на газстанциите, които зареждат коли без стикер, предупредиха от инспекцията. 

Строим “Тракия” на половин цена, изчислява Стандарт. 

Край на португалската концесия на магистрала "Тракия". Родни фирми ще строят аутобана, а цената ще е наполовина по-ниска от договорената с консорциума "Магистрала Тракия" АД. При обществена поръчка реалната стойност за изграждането на километър е между 2,3 и 2,5 млн. евро. Така магистралата ще бъде изцяло завършена след 2,5 години за по-малко от 300 млн. евро. Договорът за 35-годишната концесия с българо-португалския консорциум "Магистрала Тракия" АД бе на стойност 715 млн. евро. Днес изтича срокът, в който чуждите фирми трябваше да осигурят нужните банкови гаранции и средства за изграждане на пътя от Бургас до София. Кабинетът вече подготвя писмо, с което приканва португалците да отговорят дали са намерили парите. Това обаче е малко вероятно. Първо, заради световната банкова криза, и второ, заради скандалността на сделката, която сключи царският кабинет с чуждите компании. Затова строителното министерство вече води разговори с по-големите български фирми от бранша за изграждането на оставащите 117 км от трасето на аутобана между столицата и Бургас. 

100 000 души поискали наш паспорт, добавя и Дума.

За последните седем години 100 000 души са подали молби за българско гражданство. Това стана ясно вчера при представянето на стратегията на правителството за българите в чужбина. Основната цел на кабинета е да работи за връщането на българите в страната ни, каза по време на форума премиерът Сергей Станишев. За тази цел ще бъде създаден съвет на българите в чужбина, който ще е подчинен на Министерския съвет. Предвижда се да се направи и национален консултативен съвет, подчинен на Агенцията за българите в чужбина, както и на парламентарна комисия, която да работи върху проблемите и привличането на сънародниците ни, живеещи извън България.

Нещастни сме, че сме българи, цитира Новинар. 

Почти всички хора, които се самоопределят като българи, се чувстват зле от този факт. Проблемите на обществото се задълбочават, вместо да се решават. В резултат на това 76 % от младите българи между 16 и 20 години не знаят защо живеят, кои са им приятели и врагове и как ще продължат живота си по-нататък. Това показват данните от третата национална школа за докторанти и млади изследователи “Социалните науки за запазване и развитие на националната общност”. За да се подобри емоционалното състояние на българите, психолозите препоръчват всички родни филми да завършват с щастлив финал и това да се запише в нормативен акт. Експертите смятат, че едно от нещата, които водят до задълбочаване на моралната криза, е, че държавата не подкрепя църквата, която е носител на нравствени ценности. В резултат на това например уважението към възрастните хора е спаднало значително. Според проучването на Ева Папазова от Института по психология към БАН най-значимите цели за българите са постиженията в кариерата и заемането на властови позиции. За студентите пък най-важно се оказва сами да взимат решения за бъдещето си. Затова и 51 % от младите категорично отказват да използват помощта на родителите си.  

ЦРУ търси българисти, анонсира 24 часа. 

ЦРУ търси кадри с български и други източноевропейски езици, съобщава сайтът “Стюдънт оперейтид прес”. Те ще работят в звеното “Оупън соурс офисърс” във Вашингтон, където са чуждестранните медийни експерти. Основните им задължения включват преглед на медиите на съответните езици - вестници, пресагенции, телевизия, радио, интернет сайтове и специализирани издания. Събраната информация по актуални теми се обработва и предава за нуждите на разузнаването на САЩ, става ясно от текста на www.thesop.org. 

Frognews.bg 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3899 |12.05.2008 Пресата на 13 май . 0| 4103 |07.05.2008 Пресата на 8 май . 0| 3954 |06.05.2008 Пресата на 7 май . 0| 4339 |30.04.2008 Пресата на 30 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads