Реклама / Ads
0| 3932 |14.04.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 април

.
Вестниците пишат за това, че Доган отива на прокурор за пране на пари; че отнемат залежалите отпуски; за усещането за обедняване.
 

Доган на прокурор за пране на пари, съобщава Новинар.

Срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е образувана прокурорска проверка за пране на пари заради комисионата му от 1,5 млн. лв., взета по четирите мегапроекта - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа". Има екип от прокурори, следователи и дознатели под ръководството на обвинител от Върховната касационна прокуратура, който разследва сигнали за злупотреби в АЕЦ "Белене", "Цанков камък" и НЕК, заяви Роман Василев пред "Новинар". Вероятно има и данни, които уличават Доган в пране на пари, каза още зам. градският прокурор. Заради имунитета на лидера на ДПС проверката е образувана срещу неизвестен извършител. Труд

Чиновници дават показания в съда, пише Стандарт.

Формуляри-декларации попълниха в Министерския съвет десетки чиновници, подписвали необезпечени договори. Документите ще се ползват като свидетелски показания в съда, заяви премиерът Бойко Борисов. В сряда той преслуша експерти, главни счетоводители и шефове на ведомства, които даваха обяснения, как са подписвали контрактите. Заедно с тях на препитването присъстваха и началниците им - министрите. Борисов бил слисан и възмутен, как е възможно, да се работи по този начин в институциите. Повечето от чиновниците обяснявали, че само са давали становища, без да се интересуват от детайлите и от мнението на другите дирекции в министерствата. Някои от тях пък били притискани да подписват от главните секретари, от началниците на кабинетите и т.н.

Отнемат залежалите отпуски, информира Дневен Труд.

Залежалите от години стари отпуски трябва да се изчистят до края на 2010 г. Ако това не стане, те ще бъдат загубени, т. е. погасени по давност, предвиждал проект на властта. Според него отянуари 2011 г. правото на платен годишен отпуск ще се ползва само в рамките на календарната година, за която се отнася. След това отпускът ще се отменя, с малки изключения. За този план алармираха вчера от КНСБ с официална позиция. По-късно министър Тотю Младенов заяви, че такова предложение не е обсъждано. Ставало дума да се потърсят начини и да се предприемат адекватни действия, с които държавата да се справи с проблема невзети отпуски. Но всичко първо щяло да мине през тристранния съвет.

Наказват фирми, обявили печалба, четем в Дневен Труд.

Промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, известен като данък печалба, силно ще засегне бизнеса и практически ще накаже фирмите, обявили печалба м. г. Предвижда се да бъдат увеличени авансовите им месечни вноски за налога, като размерът им ще се определя по коефициент 1,1 вместо сегашния 1. Това означава, че вместо да внасят авансово по 1000 лв. месечно, фирмите ще бъдат задължени да отчисляват по 1100 лв. в хазната.
Ефектът от тази мярка ще е 50 млн. лв.

Усещане за обедняване, регистрира Дневник.

Българската икономика рискува да изпадне в стагфлация - комбинация от едновременен спад на брутния вътрешен продукт, нарастваща безработица и повишаваща се инфлация. Това предупредиха финансисти, от които "Дневник" потърси коментар веднага след като НСИ публикува данните за индекса на потребителските цени. На годишна база той достигна най-високото си ниво за последните седем месеца - 1.3 на сто (март спрямо същия месец на 2009 г.). Стагфлацията (от стагнация и инфлация) се счита за негативно явление, тъй като икономиката е в криза при нарастващи цени, което още повече свива покупателната способност на домакинствата и икономическата активност.

Отлагат избора на Борисова,била на симпозиум, установява 24 часа.

Гласуването на новия здравен министър се отлага за следващата седмица заради участието на проф. Анна-Мария Борисова в симпозиум по ендокринология. Това разкриха от ГЕРБ. Бъдещият здравен министър сама помолила за седмица отсрочка, тъй като имала поети ангажименти като частно лице. Спрял съм се на този човек и толкоз, отсякъл Бойко Борисов пред своите на сбирка късно във вторник. Повод за изявлението му станаха плъзналите по-рано слухове, че е възможно или той да оттегли кандидатурата на Борисова, или тя сама да се откаже. ГЕРБ стои зад бъдещия здравен министър, стана ясно след заседанието на групата във вторник. На сбирката обаче Борисова била подложена на кръстосан огън от депутатите. Повечето от тях останали доволни от отговорите й.

Адрес в София? Не и без хазяина, съобщава 24 часа.

Хора, които живеят под наем в София, вече много трудно могат да се регистрират с постоянен адрес, необходим за издаване на лични документи. Причина са заповеди на районни кметове хазяинът лично да се яви в служба ЕСГРАОН. Ако не може, трябва да даде личната си карта на наемателя, нотариално заверено съгласие или да изпрати упълномощено от него лице.
Повечето общини в София работят на този принцип, поясниха служители. На въпрос какво да прави наемателят, ако собственикът на жилището, дал му го под наем, живее в чужбина, отговорът беше: "Ами няма да се регистрира!"

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3986 |13.04.2010 Пресата на 14 април . 0| 4269 |12.04.2010 Пресата на 13 април . 0| 3995 |11.04.2010 Понеделнишката преса на 12 април . 0| 4123 |08.04.2010 Петъчната преса на 9 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads