Реклама / Ads
0| 4018 |14.05.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 15 май

.
Вестниците пишат за шока на прокуратурата от батко и братко; за една бг черна дупка; за родното ФБР и данъците; за евтинията заради слабия долар; за поскъпването на софийското парно.
 

Прокуратурата в шок от Батко и братко, описва 24 часа.

Веселин Георгиев и всичките му подчинени от регионалните пътни управления, са станали по спешност клиенти на прокуратурата, след като главният прокурор Борис Велчев свършил в 16 часа в сряда с четенето на одита на Сметната палата. Два доклада са излезли от проверката, като вторият е само от два екземпляра – единият бил даден на главния прокурор, а другият е затворен в касата на шефа на сметната палата Валери Димитров. “Данните са доста шокиращи. Затова наредих Софийска градска прокуратура да образува незабавно досъдебно производство без предварителна проверка”, заяви главният прокурор. Според запознати ставало дума за милиони левове. Имало конфликт на интереси, подадени данъчни декларации с невярно съдържание, както и различни нарушения при сключването на договори между Георгиев и брат му. Разследването тепърва ще установява щетите на държавата.

Пътният фонд като черна дупка, сравнява Дневник.

Скандални факти за управлението на пътищата в България, липсата на контрол и отчетност и на гаранции за качеството на ремонтите установи одит на Сметната палата на фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Установено е, че основни ремонти на пътища са записвани като текущи ремонти. За 2006 г. в касовия отчет на фонда за текущите ремонти са записани разходи на стойност 211 млн. лв., а в действителност са изразходвани 503 млн. лв. Самите ремонти са правени, без да има ясна програма къде и кои пътища ще се ремонтират и как ще се поддържат през зимата. При проверката се е установило, че в договорите не са записани и дължините на отсечките, за които е определена цената. Такава практика са прилагали окръжните пътни управления в Бургас, Русе, Силистра, София и Стара Загора. Липсата на контрол и отчетност е допълнена и от липса на координация между дирекциите във фонда, което създава възможност за нарушения.

Родното ФБР рови данъците, съобщава Стандарт.

Родното ФБР ще има достъп до данъчните досиета. Служители от ДАНС ще могат да влизат в информационната система на Националната агенция за приходи. Така ще правят справки за всеки гражданин или фирма – какви налози са платили, имат ли задължения или нарушавали ли са данъчните закони. За това се договориха шефът на Държавната агенция Национална сигурност Петко Сертов и изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.

За жандармерия срещу багерите на морето, информира Стандарт.

Жандармерията влиза в битката със строежите по морето. От четвъртък униформените ще завардят 7-те КПП- та в Слънчев бряг и ще спират кранове, багери и камиони. “Военно положение” заради строителството се въвежда и в комплексите по Северното Черноморие. “Все едно сме от филма “Опасен чар” – строител – милиционер, строител – милиционер”, коментират проверяващите.

Парното ще поскъпне с 21 % в София, шокира Дневен Труд.

“Топлофикация- София” ще поиска рекордно поскъпване на топлата вода и парното с близо 21 % от 1 юли. Това стана ясно от платена обява в сряда. Цената на топлоенергията трябва дасе повиши от 72.30 лева на 87.23 лева за мегават час с ДДС, решил съветът на директорите на фирмата. Малко по-евтино – 82. 87 лв/мвтч, ще струва топлоенергията за асоциациите и доставчиците, които плащат сметките в блока колективно. Останалите топлофикации в страната настояват за поскъпване с 15 – 20 %, заради повишените цени на природния газ и въглищата.

Евтиния заради слабия долар, прогнозира 24 часа.

Рекордното поевтиняване на американския долар свали забележимо цените на някои стоки у нас. Според собственика на верига магазини за техника Божидар Колев вече има лаптопи с мощни процесори на цена от 1500 лв., а само преди два-три месеца те са стрували 2000 лв. В същото време наши финансисти твърдят, че сега е моментът да се купуват долари. Американската валута била подценена, а щяла да тръгне нагоре след изборите за президент на САЩ през ноември. Имало вероятност още през лятото да стане 1.46 лв. при 1.27 лв. сега.

Двоен ръст на проблемните кредити до края на годината, допуска Пари.

Опасност от рязко покачване дела на проблемните кредити очерта управителят на агенция Явлена Страхил Иванов. Нарастването на лихвите с 2% през последната година е предпоставка много кредитополучатели да срещнат затруднения при изплащане на вноските. Този риск ще се усети още следващите 6 месеца, като делът на проблемните кредии ще надхвърли 4% от общата маса.

Преизчисляват всички пенсии, оповестява Дума.

Отпуснатите до 2000 г. пари ще се осъвременят с осигурителния доход за 2007 г., който е близо 400 лв. Коалицията твърдо застана на позиция, че пенсионерите са хора, които имат нужда да погледнем с две очи към тях и че не трябва да бъдат противопоставяни в различни категории. Затова ще преизчислим всички пенсии с осигурителния доход за 2007 г. Това заяви за предаването на Нова телевизия “Коритаров Live” министърката на труда и социалната политика Емилия Масларова. По закон всяка година на 1 юли се осъвременяват всички пенсии с 50 % от ръста на инфлацията от предходната година плюс 50 % от ръста на осигурителния доход за страната, който НОИ обявява всеки месец. Това са коефициентите по швейцарско правило. Оттук нататък имаме още една стъпка - да увеличим всяка година осигурителна тежест във формулата не на един процент, а примерно на 1,05 или 1,1, каза още Масларова. Сега се правят разчетите за тази стъпка съобразно и това ще изпълнят ли част от ангажиментите и работодателите, за да се увеличи приходната част на бюджета на ДОО. И тогава ще има фактически три стъпки - увеличението на пенсиите от 1 юли, преизчисляване от 1 октомври и по-висок коефициент за всяка година стаж.  

Литекс излъга Черно море за купа № 3 в историята си, заключава Меридиан мач.

Литекс спечели третата си купа на България в своята история и се изравни по този показател с Локо (Сф) на четвъртото място във вечната ранглиста на турнира. Ловчанлии обаче могат да изпреварят „железничарите“ в крайното класиране на „А“ група след последния кръг, след като финала в сряда окончателно разсече възела около разпределението на евроквотите. „Оранжевите“ ще играят за купата на УЕФА като победители във втория по важност национален турнир, а Локо (Сф) ще вземе квота дори като четвърти в първенс- твото и ще може да пусне юношите си в превърналия си в решителен мач за оставането на Берое в елита.

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4131 |13.05.2008 Пресата на 14 май . 0| 3899 |12.05.2008 Пресата на 13 май . 0| 4103 |07.05.2008 Пресата на 8 май . 0| 3954 |06.05.2008 Пресата на 7 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads