Реклама / Ads
0| 3927 |16.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 юли

.
Вестниците пишат за това, че България губи 500 млн. евро от ЕС; за критиките на ОЛАФ, които затегнаха обръча около Първанов; за кандидат-студентските "бисери"; за циганите, плашещи със своя държава.
 

 

Ройтерс: България губи 500 млн. евро от ЕС, цитира Дневник.

България ще изгуби окончателно замразените в момента около половин милиард евро от предприсъединителните програми. Това ще бъде записано в допълнителен документ за управлението на еврофондовете към редовния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност, съобщи в сряда агенция Ройтерс, позовавайки се на източник от комисията, запознат с черновата. Информацията беше определена като част от поредицата от слухове и спекулации за доклада от говорителя на комисията Марк Грей, но в същото време беше потвърдена от други източници в Брюксел. Все още не е ясно дали Еврокомисията, чийто доклад ще излезе официално на 23 юли, ще препоръча и отнемане на акредитацията на някоя от изпълнителните агенции, което би заплашило и средства от структурните фондове. Въпросът ще бъде разгледан в началото на другата седмица от колежа на комисарите, потвърди пред "Дневник" високопоставен източник от комисията. 

Критиките на ОЛАФ затегнаха обръча около Първанов, константира Дневник.

Президентът Георги Първанов да даде обяснения има ли връзки с престъпни групи. За това настоя в сряда цялата дясна опозиция, както и една от управляващите партии - НДСВ. Поводът е докладът на ОЛАФ, в който се твърди, че влиятелни кръгове покровителстват разследваните за пране на пари и източване на САПАРД Людмил Стойков - спонсор на президента, и съдружника му и дарител на БСП Марио Николов. Пред Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък президентът да обясни за връзките си с престъпната мрежа, от която е взел пари за предизборната си кампания, настоя лидерът на ДСБ Иван Костов. Той призова премиера Станишев веднага да обясни срастването на правителството с тези мрежи и да обяви оставките на министрите Гагаузов, Орешарски и Мутафчиев, защото "ако ОЛАФ провери ФАР и ИСПА, ще разкрие същите престъпления с други имена". Ако се потвърди информацията на ОЛАФ, имаме правото да искаме отстраняването на президента, заяви председателят на групата на СДС Йордан Бакалов. Той допълни, че нормалната стъпка е Първанов сам да се оттегли. От БНД направо настояха за оставката му.

9 на съд за САПАРД, пише 24 часа.

Прокурорът Андрей Андреев ще внесе до дни обвинителния акт за аферата САПАРД в Софийския градски съд. Той бе готов още преди няколко месеца, но заради процедурни хватки - обжалвания на обвинения и искания за пътувания в чужбина на уличените, внасянето на делото в съда се забави. На съд ще бъдат дадени 9 човека. Сред тях са шуменският бизнесмен Марио Николов, съпругата му Марияна и собственикът на птицекланица "Чубра" Иван Иванов. Освен тях на подсъдимата скамейка ще застанат Григор Главев, Валентин Ангелов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова и Лазарина Георгиева, съобщи наблюдаващият делото прокурор Андрей Андреев. Част от обвиняемите са управители на фирмите, които са подавали документите за възстановяване на субсидии - оферти, договори, фактури. 9-имата са подведени под отговорност за източване с измама на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Това е станало по 6 проекта за купуване на уж нови машини и оборудване за месопреработвателни предприятия в периода 2002-2005 г.  

Лавина от рушвети в акцията за Камелия, разказва Стандарт.

Лавина от предложени рушвети е имало по време на невижданата полицейска хайка в София във вторник. Основно претарашени бяха над 1000 души, 630 коли и 31 строителни обекта във вилните зони на Панчарево, Кокаляне, Бистрица, Железница и Плана. Подкупи на ченгетата предлагали най-вече нередовни шофьори - пияни и без книжки. По време на операцията са арестувани 7 души. Трима от тях са били обявени за издирване. Останалите четирима превозвали различни вещи, за които не дали обяснения откъде са. Има и много съставени актове на шофьори. Целта беше да се заловят съмнителни и издирвани хора и няма общо с отвличането на Камелия Бончева, твърдеше късно във вторник шефът на полицията в София Николай Янев. Акцията във вилните зони била заради зачестилите кражби през лятото. Според източници на "Стандарт" обаче полицията издирвала точно Бончева. Криминалистите нямали връзка с Камелия и похитителите й и не знаят какво се случва с нея. Според участници в операцията самият Ангел Бончев посочил къде да я търсят. Запознати твърдят, че след като дошъл в съзнание, той назовал приблизителни места, на които е държан 50 дни. Междувременно се разбра, че най-вероятно днес Бончев ще бъде преместен от реанимацията на ВМА в психиатрия. Според шефа на болницата Стоян Тонев състоянието му е стабилно, но засега при него няма да бъде допускан никой освен лекарите. 

ДОТИ И ДОИ стават дирекция, оповестява Дума.

ДПС отстъпи от искането си службите за следене и подслушване да бъдат агенция в МВР Службите ДОТИ и ДОИ ще бъдат обособени в дирекция "Оперативни технически операции" в МВР. Това стана ясно след среща при премиера Сергей Станишев, на която присъстваха представители на управляващата коалиция и вътрешният министър Михаил Миков. Самият министър обяви, че в управляващата коалиция има консенсус и политическа воля за приключване на промените в МВР до края на следващата седмицата. Според Миков от страна на ДПС не е имало политически апетити да оглавят обединителната структура на ДОТИ и ДОИ. По думите на министъра ДПС като политическа сила проявява сериозна подкрепа на реформите в МВР. На извънредното заседание на НС във вторник депутатите не успяха да се разберат за събирането на двете служби в дирекция и гласуването бе отложено. Основни защитници на първоначалното намерение за създаване на агенция бяха депутатите от ДПС. Вчера обаче депутатът от ДПС Камен Костадинов заяви, че партията му ще подкрепи решението за обединяването на ДОИ и ДОТИ. Движението за права и свободи никога не се е водило от партийния интерес по въпросите за националната сигурност, подчерта Камен Костадинов. Министър Миков пък уточни, че представителите на НДСВ са участвали в преговорите "в компромисен дух". След вчерашната среща стана ясно още, че директорът на новата дирекция ще се назначава от министъра на вътрешните работи и няма да има 5-годишен мандат, както бе предвидени в първоначалния законопроект. На срещата е било договорено и да бъдат подкрепени и текстовете за въвеждането на фигурата на разследващия полицай.  

Кандидат-студент: Жените са инфантилни между 15 и 46 г., вади "бисери" Дневен Труд.

“Процентът на бракосъчетанията у нас намалява, защото българинът е в стрес.” До това задълбочено заключение е стигнал кандидат-студент в Югозападния университет в Благоевград на изпита по география. На 11 юли на този изпит се явиха само 546 души, защото повечето разчитат на оценките от матурите. Но пък и в малко работи бисерите бяха достатъчни. Кандидатите са решавали тест и са писали тема по география. Палмата на първенството сред бисерите печели неизвестен автор, стигнал в работата си до сериозното откритие, че “жените в инфантилна възраст са между 15 и 46 години”. “До 5 минути след дъжда всичко е изсъхнало и причина за това е глобалното затопляне и Сахара”, написал в темата си пък друг гений. Най-големи умотворения обаче са паднали на темата за демографската криза. “Демографската криза в страната се дължи на високите цени. Демографска криза настъпва тогава, когато разходите в много голяма степен надвишават приходите и населението няма възможност да се противопостави.” Такава е представата на младите за намаляващата раждаемост в България. “Доказателства за наличието на демографската криза у нас могат да бъдат влошеното качество на предлаганите хранителни продукти, питейната вода и други”, това пък е друга гледна точка по темата. Социалната министърка Емилия Масларова може да завиди на кандидатите за обяснението им по проблема за необразованата работна ръка: “Неквалифицираната работна ръка в страната ни е породена от това, че не желае да се образова. Затова внасяме трудоспособна работна ръка от ЕС, ОНД и други.” 

Софийският университет дава награда за майстор-преписвач, пише Новинар.

Кандидат-студентът, използвал най-оригиналния начин за преписване на вчерашния изпит по история, ще получи награда за изобретателността си. Подаръкът, който от СУ трябваше да връчат за майсторлък и оригиналност на пищова, щеше да бъде книга, съобщиха от Алма матер. След края на изпита обаче стана ясно, че никой не е изобретил достатъчно нетрадиционен метод и затова връчването на наградата остава за следващата година. Преписвачите са били четирима - един е използвал мобилен телефон, другият учебник, а останалите двама – хартиени пищови. Най-нетрадиционният преписвач следващата година ще получи книга с надпис на латински “Чети, за да знаеш” . Кандидатите вчера можеха да избират между две теми – “Външна политика на България в периода 1939-1944 година” и “Обществено-политическа дейност на Георги Раковски”. Предвиждаме около 70 % да пишат по втората тема, прогнозира председателят на изпитната комисия Пламен Митев. След края на препитването стана ясно, че само една трета от кандидатите са решили да пишат за Втората световна война. Според комисията тя е трудна за учениците, защото често не се преподава в гимназията. С тази тема ние ще дадем сигнал на просветното министерство за нивото на обучението по история в училище. Резултатите от матурите дадоха първия сигнал, че историята вече не е от силните предмети за децата. Така си обясняваме и двойките на миналогодишния изпит по история в СУ, обясни Пламен Митев. 

Германия се отваря за висшистите ни, научаваме от Дневен Труд.

Германия отвори пазара на труда за наши висшисти поради остър глад от квалифицирани кадри. Това реши вчера кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел на 112-ото си заседание. Берлин одобри “Програма за действие при трудовата миграция с цел осигуряване на специалисти в Германия”. Тя бе внесена преди две седмици в Съвета на коалицията от социалдемократа и министър на труда Олаф Шолц и от християндемократа и вътрешен министър Волфганг Шойбле. Правителственото решение влиза в сила от 1 януари догодина. Така се вдигат строгите ограничения за работа във ФРГ за всички българи с висше образование, както и за техни колеги от новоприети членки на ЕС. Новите условия Пада и досегашното изискване наш специалист да се назначава само ако за мястото няма кандидат германец. Отменя се и условието одобреният за работа чужд специалист да представи сключен договор с немска фирма за най-малко 86 400 евро годишно възнаграждение или 7200 евро месечен доход. По новата програма трябва да бъдат заработени на година 63 600 евро или месечна заплата от 5300 евро. На практика това е реалното брутно възнаграждение за висшисти в Германия, досегашното изискване бе непреодолима бариера. 

Рекорден скок в издръжката на живота, фиксира Дума.

Рекордно поскъпване на издръжката на живот - с 1,8% за второто тримесечие и 16,8% на годишна база, отчита Институтът за синдикални и социални изследвания към КНСБ. В края на юни средният размер за издръжка на четиричленно домакинство (2 възрастни и две деца) достигна 456,59 лв. Налице е най-голямото увеличение след хиперинфлацията през 1997 г., каза директорът на института Любен Томев. В годишен план общото поскъпване на хранителните стоки е 22,3%, което също е рекорд. В групата "Хляб и зърнени храни" средното увеличение за тримесечието е 4,7%, като за отделни стоки е по-голямо - 5,6% за макаронените изделия, 8,9% за тестените (15,3% за баничките и 8,7% за гевреците), 36,1% за ориза. При месото има разнопосочни тенденции: поскъпване на пилешкото месо и разфасовки съответно с 5,5% и 8%, на агнешкото с 6,3%, на свинското с 3,4% и задържане на цените за телешкото месо и колбасите. След рекордното поскъпване на олиото по-рано през годината през юни има затишие, на годишна база обаче увеличението е 86,9%. Плодовете са се повишили с 6,2%, зеленчуците са слабо поевтинели спрямо началото на годината, но за отделни продукти се наблюдава забележителен ръст: 34,2% за зеления лук, 40% за тиквичките, 37% за марулите.  

Циганите плашат със своя държава, твърди Монитор.

Циганите в Силистра заплашиха със своя автономна държава, след като електроразпределителното дружество Е.ОН започна принудително да спира тока в квартал „Карото" заради неплатени сметки. Ромите са изпратили жалба с искането си до министър-председателя Сергей Станишев и заплашват да пуснат такава и в Европарламента. "Искаме своя република, ако правителството не реши проблемите ни. Да видим тогава как ще ми спирате тока. Вие ни дискриминирате, като ни спряхте помощите", протестираха от "Общонародното ромско движение". Оттам уточниха, че над 400 семейства в квартала ще останат на тъмно. Според представители на "Общонародното ромско движение" в България няма работа за циганите, а ако случайно се намери свободно работно място, то е за не повече от 100-150 лв. От Е.ОН обясниха, че мярката „прекъсване на електрозахранването" се прилага за всички неизрядни платци. 

Бивш МВР шеф бутал с кола Кузов вляво, съобщава 24 часа.

Пълни измислици, отрича Валентин Петров. От пътен екшън с бившия главен секретар на МВР Валентин Петров се оплака независимият депутат Владимир Кузов. "Сребристо ауди със синя лампа ме натисна агресивно в лява лента на магистрала "Хемус" до Горни Богров", разказа Кузов. Във водача на луксозния автомобил той разпознал бившия полицай №1. 

Бяло море почерня от българи, четем в Монитор.

Български семейства с почернели като врани гърбове от интензивния престой на слънце доминират по плажовете в Гръцка Македония, показва бегъл рейд на "Монитор" сред пясъците в южната съседка. Всъщност българските курортисти на комуналния плаж в Кавала могат да се познаят много лесно. Когато мине пладне и местните се скрият от жегата за следобедна сиеста, тези, които останат на пържещото слънце, са нашенци. Познават се още по това, че не си поръчват разхладителни напитки от 4 евро от менютата под чадърите. Нито сандвич за 5 евро. Вместо това търчат до паркираните на безплатния паркинг до спортния комплекс коли с българска регистрация за торбичка с домати и варени яйца и "Загорка", която вадят от хладилна чанта. Докато шезлонгите и чадърите по българското море минават цената на квартирите, на Бяло море тия екстри са безплатни. Това, както и намалените до минимум формалности при преминаването на границата при Кулата или Илинден, е причина Бяло море да ври и кипи от българи. Има квартира, "мозе пласта лева", обяснява със заучени фрази грък до денонощното магазинче по пътя от Кавала на запад към близкото селце Пальо. За гърка левовете не са проблем, защото към края на седмицата може да отиде до Гоце Делчев на пазар и да ги похарчи там. Квартирите наоколо са от 20 евро за легло на континента до същите пари, но за две легла отсреща на остров Тасос в Лименария. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4361 |16.07.2008 Пресата на 16 юли . 0| 3958 |14.07.2008 Пресата на 15 юли . 0| 4072 |09.07.2008 Пресата на 10 юли . 0| 4123 |08.07.2008 Пресата на 9 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads