Реклама / Ads
-1| 4276 |17.05.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 17 май

.
Маджо по-варден от Буш, отбелязва 24 часа. Заради заплаха за убийство на свидетел вчера столичната Съдебна палата беше като обсадена по време на разпита на Младен Михалев-Маджо на делото за убийството на Бай Миле. Патрулки около палатата, частни охранители до всяка колона във фоайето и пред зала 2 на партера, цивилни и униформени полицаи по коридорите и в залата. Всички репортери
 

МВР и съд треперят над Маджо в София, добавя по темата Сега. 

Докато течеше заседанието, полицаи пребиха фоторепотера Емил Иванов от в."Експрес" пред Съдебната палата. Журналистът опитал да снима множеството подкрепления на МВР през решетките към двора на палатата. Тогава вратата се отворила, Иванов бил издърпан вътре. По думите му полицаите били между 6 и 8, като трима от тях са го били. В съдебномедицинската експертиза се казва, че "установените увреждания се дължат на действието на твърди, тъпи предмети и по време и начин могат да се получат, както се съобщава в предварителните сведения. Причинено му е болка и страдание". "Един ме блъскаше в главата, един в бъбрека и един в краката, а останалите се превиваха от смях", обясни Иванов. Докато го биели, полицаите не спирали да го ругаят. Накарали го да изтрие и всички снимки. По-късно следобед вътрешният министър Румен Петков нареди проверка и обяви, че ако се констатират нарушения, ще бъде безкомпромисен срещу посегателствата на журналисти и полицаите ще бъдат наказани по най-строгия начин, предвиден в закона. Законът защитава самоличността на полицаите, като им дава възможност при операции да слагат качулки. В останалото време обаче те изпълняват задълженията си публично.

Овчаров ще удължи отпуска си, пише 24 часа.

Това е скандал на думи, а те са рисковано нещо, каза Велчев. Проверката по скандала "Румен Овчаров - Ангел Александров" ще приключи след евроизборите, стана ясно вчера. Вероятно енергийният министър и следовател №1 ще удължат отпуските си, докато Софийската градска прокуратура обяви резултата. Овчаров няма подредена програма, след като изтече неплатеният му отпуск, твърдят от ведомството. В молбата до премиера било предвидено удължаване, ако се наложи такова.

Страх от бръмбари тресе властта, констатира Стандарт.

Страх от подслушване тресе работещите в Министерския съвет и в министерствата, установи "Стандарт". Голяма част от тях разглобяват GSM-и и вадят батериите на мобилните си телефони, докато са на работа. Така те се застраховат, че никой не ги подслушва . Причината за паниката са появата на нови имена в СРС скандала между следствието и икономическото министерство. В края на миналата седмица депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов обяви, че са прихванати 87 телефонни разговора между шефа на "Фронтиер" Красимир Георгиев и строителния министър Асен Гагаузов. Заради това министри и депутати сериозно ограничиха телефонните си разговори от страх да не гръмнат утре по медиите. По-доверчивите се хванаха на градската легенда, че апаратите служат за предаватели и бързо свалиха батериите. Паниката възроди репликата "разговорът не е за телефон" и всеки иска лична среща, жалваха се депутати. Изтичането на информацията за разговорите на Красимир Георгиев със зам.-министър Корнелия Нинова и следователките по делото "Топлофикация" най-вероятно ще ускори работата по нов закон за СРС. От БСП довериха, че проектът вече се пише от работна група в МВР. Текстът се бавел, тъй като се съгласувал с Брюксел. Според НДСВ сегашният закон трябва да се ремонтира, тъй като голяма част от СРС-тата са неизползваеми в съда.

Обиск в "Булгартабак" заради източване на пари, пише Сега.

В разгара на корупционния скандал между следовател №1 Ангел Александров и министъра на икономиката Румен Овчаров полиция и прокуратура атакуваха сградата на "Булгартабак" в центъра на столицата. Вчера към 18 часа те започнаха изземване на документи във връзка с образувано дело за длъжностно присвояване в особено големи размери. "Засега то се води срещу виновни длъжностни лица от дружеството", обясни пред "Сега" шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов. Обвинения още няма. Кокинов не отговори за каква сума става дума, тъй като тепърва щяло да се изчислява. Каза само, че били милиони. "Делото е във връзка с финансови ревизии, наредени от министерството на икономиката", обясни пък говорителят на главния прокурор Маргарита Попова. Проверката била от началото на април. По информация на Mediapool са иззети договори на "Булгартабак", сред които и такива с рекламна агенция. По искане на министъра на икономиката Румен Овчаров и зам. министър Корнелия Нинова на "Булгартабак" бе направена пълна данъчна ревизия и ревизия на целия износ. "Всички договори на холдинга бяха съпоставени с митническите декларации. Имаше някои неща, които от наша гледна точка бяха странни. Примерно има договор за реклама в чужда държава, а в същото време няма никакъв износ на български цигари там. Задавате си въпроса защо рекламираме български цигари в тази държава. Има два варианта. Единият - направили сте рекламата, видели сте, че няма пазар, отказали сте се от износ. Вторият е - източвате дружеството през рекламата, което вече е престъпление", обясни миналата седмица пред Нова телевизия зам. министърът на финансите Георги Кадиев. Той твърди, че не е открито несъответствие между митническите декларации и договорите за износ.

Депутатът знаел за пропуска на Тасев, информира Новинар.

Пропускът до паркинга зад парламента, който беше намерен във вторник в автомобила на застреляния шеф на "Локомотив" (Пд) Александър Тасев, е издаден със съгласието на червения депутат Трифон Митев, на чието име и се води. Това стана ясно вчера от думите на главния секретар на Народното събрание Огнян Аврамов, който обясни, че за да се издаде пропуск, съответният депутат трябва да подаде заявление, в което има данни и за неговия автомобил. Във вторник Митев отрече да знае за пропуска и заяви, че няма шофьорска книжка и автомобил. Аврамов обяви, че трябва да се създаде по-добра уредба за контрол при получаването на пропуски за парламентарния паркинг. Той допълни, че откритият документ в автомобила на Тасев е за 39-ото НС, а не за настоящото. Това е елементарна злоупотреба с невалиден пропуск, коментира Аврамов.
Междувременно вчера вътрешният министър Румен Петков обяви, че проверката срещу Тасев е била прекратена през 2001 г. от бившия шеф на Национална служба "Сигурност" и настоящ депутат от ДСБ ген. Атанас Атанасов. Петков не изключи вероятността тогавашният МВР-шеф Емануил Йорданов да не е знаел за проверката. Министърът допълни, че убитият бизнесмен е бил разработван за контрабанда на горива. Йорданов обаче вчера съобщи, че знае за проблеми с черешовия бизнес на Тасев. Според него Петков е направил с изказването си тежък политически гаф, с който ще трябва да се справя в бъдеще. "Не може действащ министър да говори така, както говори един пенсиониран служител на МВР", каза още Йорданов.

Първанов: Не Батак ни разделя, а бедността, цитира Новинар.

Споменът за Батак-1876 г. не ни зарежда с омраза и с агресия, каза президентът Георги Първанов по време на дискусия в читалището на града. Цинично е да се броят жертви, за да се оправдаят днешни конюнктурни политически цели, така президентът коментира научния проект "Митът Батак". Той влезе в задочен спор с неговите автори и определи техните твърдения за национална ненавист на българи към мюсюлмани като груба провокация към българското общество. Според Първанов има много неща, които ни разделят, но те не са на етнически и религиозен принцип. Разделя ни бедността на много хора, коментира той. Първанов каза, че е за приемането на Турция в ЕС, ако успее да покрие критериите за това.

Икономиката ни е с 40° температура, казва в интервю за Труд Николай Василев, министър на държавната администрация.

Ние не смятаме напускането на заседанието на кабинета миналия четвъртък за стачка. Това беше принципно действие, което е пряко следствие от начина, по който постъпиха с нас в заседателната зала. Ние за пореден път не бяхме информирани, че се внася изключително важна точка, за която нашите коалиционни партньори знаят, че сме против и имаме своите мотиви. Нищо друго не можехме да направим след третото поредно внасяне на тази точка, освен да напуснем заседанието. НДСВ все пак е в кабинета и ако има своите коментари и бележки, е правилно най-напред да ги споделя в правителството. Затруднен съм да формулирам има ли изобщо кабинетът икономическа политика и каква е тя, за да кажа дали я подкрепям.

360 хил. лв. стигнал подкупът за поръчка, пише 24 часа.

До 360 хил. лева може да стигне подкупът, за да се спечели обществена поръчка. Енергийният сектор с най-голям риск от корупция, харчел ненужно пари.Това става ясно от данни на Центъра за изследване на демокрацията, представени вчера на кръгла маса, организирана от парламентарната комисия за борба с корупцията. Според проучване на центъра рушветът, който фирмите дават, расте, а 7,4% от тях твърдят, че е над 20% от стойността на договора.

Ромският глас достигнал 50 лв., информира Сега.

Цената на ромския глас за евроизборите е опрял 50 лв., обяви независимият депутат Елеонора Николова. Рекордната сума се предлагала в нейния избирателен район Русе. Движение Европейски демократичен път на Димитър Абаджиев, в което членуват Николова и Мария Капон, получи разрешение от ЦИК да бъде наблюдател на вота. Тримата описаха разнообразни технологии за купуване на гласове и манипулиране на резултатите, за които ще следят в неделя. Първият вариант е още при пристигането на бюлетините вечерта преди вота част от тях да се изнесат и да се раздадат предварително. Другият начин е да се приберат повече бюлетини при влизане в "тъмната стаичка" и да се раздадат на неграмотния електорат. За удостоверяване на "правилното" гласуване се използвал оборотен джиесем с камера. Вниманието на застъпниците на партиите в избирателните секции пък се отклонявало по обяд с почерпка. Организираните групи избиратели се контролирали най-често чрез местния магазинер, на когото всички дължат вересия. Човекът събирал личните карти на длъжниците си и ги връщал след вота. Таксиметрови шофьори се ангажирали за целия ден да возят до секциите възрастни хора по списък. Разработена е и система за купуване на гласове сред пасивните млади избиратели. Отговорник събирал приятелите си, минимум 10 души. Всички отивали до урните заедно, като доказвали вота си чрез снимка с джиесем. Заплащането било 60 лв. на глас, от които 10 са за отговорника. Ограничението за уседналост било преодоляно, като кметове регистрирали избиратели по постоянен адрес със задна дата.

Соколът каца, коментира в рубриката "Наблюдател" Сега.

"Животът е сладък, не стига, живее ми се, мамка му стара", възкликна Ахмед Доган в Шуменския университет, докато наричаше Бойко Борисов мухльо и мечтаеше да стане космонавт. В момента Доган е на върха. Той е на власт, сложил е ръка върху цели сектори, ще вкара свои депутати и в Европа. Както е тръгнало, ДПС ще спечели изборите, плачат политици. Както е тръгнало, скоро ДПС ще управлява само, проплакват тук-там и избиратели. Като изключим типично българското кахърене, няма как да не виждаме основание за тази картинка - ДПС прави образцова предизборна кампания, изцяло съобразена с електората. Доган не каца с хеликоптер в Делиормана, както правеше преди, а цял месец се носи из страната с автобус и бяла шапчица. Дава сто лева за щайга домати и хапва дребни сладкиши със съселяни. Затова Доган не се притеснява за електоралната си подкрепа. И може би затова стана особено нагъл към политиците и медиите. Точно това обаче може да му изиграе лоша шега.
Политическият живот на Доган може да завърши съвсем бързо и изборите за европарламент да се окажат финален акорд в една дълга и поучителна кариера. В политически план Доган прекали. Това е единственият български политик, който не крие, че е преял с власт. Това е единственият български политик, който не се страхува да парадира с материалното си състояние. Спомнете си как сподели публично, че е милионер в зелено, че си има обръчи от фирми, че е инвестирал в ключови отрасли на българската икономика. Последното му крилато изречение е: "Неслучайно съм инвестирал в Девин не само за топлата вода, да си топя краката там, да се правя на интересен".
Тази предизборна кампании пък показа, че Доган вече е минал на друго ниво - днес той дразни. Целенасочено и брутално. Приказва от позицията на недосегаем. Дразни българи, дразни турци, дразни бизнеса и най-вече дразни всички политици, които за него са явно някаква пасмина, която абсолютно от нищо не разбира. Той вече не ги поучава, отдавна му мина мерака да им обяснява на тези новобранци как се печелят избори. Сега той директно им се подиграва в очите. Той надигра царя, той държи в ръцете си Станишев, той танцува около умиращата десница... Повярвал в собствените си сили, сега Доган обикаля победоносно страната и се радва на успехите си. И мечтае на глас: "София не ми стига, имам нужда от Брюксел, имам нужда от правене на политика сред 500 милиона хора". Доган е толкова уверен в себе си, че очевидно се мисли за Аллах.. Стара е тезата, че ДПС и българският национализъм са скачени съдове - когато единият крепне, другият също расте.

Кабил неподготвен на среща със земеделци, описва Монитор.

Три елитни коча бяха осветени от архиерея на Добричко иконом Стоян и ходжата Гюнай и бяха дадени курбан от земеделците в района с молитва за дъжд. Молебенът бе извършен в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, Добричко. Жертвоприношението за дъжд бе подсилено и от група за автентичен фолклор, която разигра народния обичай "Пеперуда" в присъствието на земеделския министър Нихат Кабил .
Бедствие се обявява, когато има пряка или косвена опасност за живота на населението, каза Нихат Кабил на среща с производители от Добричка област. Ако България изнася 1 млн. тона пшеница при цена 200 лева за тон, минималната загуба за страната ще бъде 200 млн. лева, обясни министърът. Неговите прогнозни загуби в национален мащаб са до 50 процента от заложения среден добив в страната. Земеделските производители обаче не останаха очаровани от визитата на Нихат Кабил. "Министърът дойде неподготвен за срещата. Тя е абсолютно безполезна. Нищо не зависи от него. И през цялото време ни се караше", коментираха арендатори и производители от региона. "Жестока суша" - така директорът на Добруджанския земеделски институт Петър Петров посрещна земеделския министър. Влагата е по-малко в сравнение с най-сушавата година в Добруджа досега - 1974 г.. Влагата в почвата за периода октомври - март тогава е била 135 л/кв.м, а сега е 120 литра на квадрат", каза Петър Петров. "Ще прибираме не зърно, а сбръчкани трици, които нито за хляб ще стават, нито за семена. Наесен няма да има семена" коментира пред "Монитор" агрономът Камен Божидаров. Според него, част от държавния резерв трябва да се задели за семена. Очаквам през юли да има спекулативни цени на пшеницата от порядъка на 350-400 лв./т", каза още агронома.

Мъже и жени пред пенсия - равни, но не съвсем, пише Дума.

Законодателството гарантира равнопоставеност между мъжете и жените при пенсиониране, дискриминацията се получава индиректно, отбелязаха експерти. Изследването е направено през април 2007 г. Националният осигурителен институт и Центърът за изследвания и политики за жените със съдействието на Международната организация на труда - офис в Будапеща, са анализирали четирите основни елемента на българската пенсионна система - възраст за пенсиониране, периоди извън работната сила, които имат значение за пенсионните права, промени във формулата за изчисляване на пенсиите и равнището на компенсиране на загубения трудов доход чрез пенсиите, както и равнопоставеността на половете в контекста на пенсионната реформа. В България все още не е приет закон за равнопоставеност на половете и не е разработена национална стратегия. Затова от държавните органи не се изисква да прилагат интегрирания подход за равно третиране на жените и мъжете при разработване и прилагане на всички техни политики, програми, стратегии и актове и по този начин неравенствата по пол и небалансираното представителство на жените и мъжете остават незабелязани или подценявани там, където съществуват, казаха експертите. Жените все още могат да се пенсионират по-рано от мъжете, което може би се смята за по-благоприятно за тях. Прилагането на анализа по пол на пенсионната реформа обаче откри няколко аргумента, които противоречат на това схващане. Например в резултат на реформата размерът на пенсиите е обвързан повече с индивидуалния принос към пенсионната система. При това положение жените се оказват в по-неизгодна позиция поради по- малкото време, което имат за внасяне на осигуровки за пенсии, по-ниските си доходи и прекъсванията на трудовия си стаж. Първите пенсии от втория стълб ще бъдат отпуснати през 2020 г. и е необходима дискусия в обществото "за" и "против" полово неутралните таблици, смятат специалистите.

Парис с розово бельо в затвора, открива Стандарт. 

Шефът на затвора във Финикс разреши на Парис Хилтън да носи розово бельо под раираната униформа. Джо Арпайо каза, че е получил молба от адвокатите на осъдената на 45 дни зад решетките хотелиерска наследница. Той обаче се заканва да не прави индивидуална програма за блондинката. Тя ще се реди на опашка за храна, ще се разхожда и труди заедно с другите. Парис още се надява, че Арнолд Шварценегер ще я помилва. Но губернаторът на Калифорния заяви, че няма да прави изключение, защото всеки пил и седнал да кара кола трябва да бъде сурово наказан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4131 |19.05.2011 Ив. Московски: . 1| 4127 |14.05.2011 Един загина, двама са ранени след срутване на балкон в София . 2| 3984 |20.02.2011 2 000 души на кралската сватба в Лондон . 7| 3900 |18.02.2011 Касим Дал: Не очаквам подкрепа от моите съпартийци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads