Реклама / Ads
0| 4252 |02.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 2 май

.
Кратко описание Източник: източник
За поевтиняващите нови автомобили, за избухналата война в СДС, за лошото време през май, за застрашените от свински грип покои на Обама, за плъзналия менингит в софийски квартал, за новия стъклен купол, под който след три години ще се приюти Народното събрание, пишат всекидневниците, излизащи по празниците
 




Водещото заглавие на „24 часа” днес е доста простарнно: „Заради огромните намаления 20 нови модела по-евтини от старите". Темата е за употребяваните коли. Вестникът съобщава, че заради рекордните отстъпки на нови автомобили на склад поне 20 модела са по-евтини от употребявани коли на по 1-2 години. От Honda предлагат 10 бройки от модела Jazz за по 19 999 лв. Същата кола само преди няколко месеца струваше над 30 хилядарки. За сравнение употребяваната хонда от същия модел в момента е с 5000 лева отгоре.
Впечатляваща е и отстъпката от 30% и за Astra Classic. Чисто нов автомобил от този модел сега може да бъде купен за 16 511 лв., докато този, който е навъртял 13 000 км, се предлага за 18 000 лв. Това е феномен на родния автомобилен пазар, роден от икономическата криза, твърди вестникът.

СДС изключва за първи път свой лидер от редовете си

Основната вътрешнополитическа новина на „24 часа” е, че СДС ще изхвърли от редовете си за предателство двама Пламеновци - Радонов и Юруков. Пламен Юруков може да стане първият изключен от СДС лидер в историята на партията. Той и бившият главен секретар Пламен Радонов ще бъдат предложени за най-тежкото наказание по устав на извънреден Национален съвет в понеделник. Това съобщи председателят на СДС Мартин Димитров вчера. От името на ръководството той обвини двамата в измяна заради соловата акция по самостоятелна регистрация на СДС в ЦИК за европейските избори. Партията заедно с ДСБ и други формации е част от "Синята коалиция", която тепърва ще се записва в комисията и от вчера събира подписи.

Анализът на жълтия депутат Милен Велчев „Искаме ли Уолстрийт в България" е на съответната страница. Тезата на бившия финансов министър от кабинета на Сакскобургготски е, че „имаме шанс да хвърлим ръкавица на Лондон за център, в който се превъртат едни пари".
На цели две страници се е ширнало интервю с президента Желю Желев и дъщеря му Станка. Той прогнозира, че на планетата предстои водородна революция като резултат от изчелпването на петролните запаси, а тя, че рисува на най-необичайни места, ако трябва, с химикал назаем.

Лошото време през май тормози „Труд”

„Дъжд до Гергьовден" е челното му заглавие днес на другия вацов всекидневник. Гергьовските чевермета на открито са пред провал, страдат от редакцията. Променливото и дъждовно време ще развали удоволствието от мръвките по Гергьовден, обаче климатичните тревоги ще продължат до средата на месеца според прогнозата на Иван Цоневски, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Специалистът успокоява народа да не се ядосва на променливото време, защото май и юни са най-влажните месеци за страната. Ново захлаждане се очертава на 7 май.
Темата за „новите милионери" е застъпена с акцент от вестника. Тук четем, че според един социалистически лозунг земята е нашето богатство. Поне за 8 фирми това било вярно. Те са станали милионери благодарение на Брюксел, като са получили по над 1 млн. лв земеделски субсидии от Евросъюза. Агромилионерите лъснаха в четвъртък, когато фонд "Земеделие" публикува списък с всички бенефициенти от европейските фондове за гарантиране на земеделието и за развитие на селските райони за 2007 г. Кореспондентите на „Труд” обиколили страната и открили тези фирми. Оказало се, че най-големите получатели на европейски пари са тези, които хранят държавата. Европейските средства били незначителна част от приходите им.

Войната в СДС след криминалната според настоящия лидер Мартин Димитров регистрация на партията за евроизборите също е важна за „Труд”.

Писателят Стефан Цанев е дал пространно интервю за вестника. „Преподават история по моите хроники", убеждава ни той и още: „Историите, написани от много автори, са тромави, страдат от стилистичен, че и от мирогледен разнобой". Режисьорът Андрей Слабаков е получил думата заради последните скандали в киногилдията . „На киното му трябва психиатър, а не началник", твърди той.


Свински грип сега, махмурлук по изборите

Според водещата новина на „Стандарт” много българи ще гласуват махмурлии на предстоящите избори. За първи път отпада денят за размисъл, за който кметовете винаги въвеждаха сух режим. Сега електоратът ще може да се черпи до последно, преди да пусне бюлетина. Първите резултати от промяната ще станат ясни на 7 юни, когато избираме евродепутати.
„В София ще се пие. Няма логика да се налага забрана, щом отпадна денят за размисъл", категоричен е столичният кмет Бойко Борисов в интервю пред всекидневника. Според него и досега никой не е спазвал алкохолното вето. Повечето градоначалници са на едно мнение с Борисов. „Употребата на алкохол не е най-големият проблем в деня на изборите", заявява и градоначалникът на Благоевград Костадин Паскалев.

„Свинският грип влезе и в Белия дом" е голямата тема от международните страници на вестник „Стандарт". Свинският грип, който хвърли света в страх от пандемия, влезе и в Белия дом. Човек от US администрацията, който пътувал до Мексико, за да подготви визитата на президента Барак Обама, е възможно да се е заразил с опасната болест. Става въпрос за подчинен на министъра на енергетиката Стивън Чу, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от АФП. Мъжът се завърнал в САЩ на 18 април и тъй като е минало доста време, заразяването не може да бъде ясно доказано. Той явно е предал болестта на своята съпруга, син и племенник. Робърт Гибс уверил, че няма никаква опасност за Обама, тъй като той не е бил в близък контакт с болния. Служител на Световната банка във Вашингтон също се е заразил със свински грип след пътуване в Мексико, но вече се е възстановил напълно, допълва изданието.

Колко струва новият парламентарен уют

„29 милиона лева за новия купол на парламента", съобщава „Монитор" в главната си тематична разработка. Толкова ще погълне изграждането на новата пленарна зала на НС в незастроената сърцевина на бившия Партиен дом в столицата. Ръководството на Народното събрание е планирало необходимия финансов ресурс за етапа от реализирането на проекта до 2011 година, казва административният секретар на висшата законодателна институция Мирон Гаврилов в отговор на запитване на "Монитор" относно публикуваното наскоро предварително обявление за обществена поръчка. Планирано е издигането на футуристичния стъклен купол в двора на зданието на пл. "Княз Александър I" да отнеме 28 месеца, обясниха от парламента. Намерението на шефовете на 40-то НС е изпълнението на поръчката да стартира през този мандат. Ако това стане, новият депутатски комплекс трябва да бъде завършен до края на 2011-а година.


В съботното издание на „Монитор" пише още, че жилищата в широкия център на София са поевтинели с 13%. „Плъзна и менингит" , допълва всекидневникот. Дете почина от менингит в 53-то основно училище в столичния квартал Горна баня, съобщиха обезпокоени родители вчера. Майките се притесняват болестта да не се окаже заразна и да поболее и техните деца. Момиченцето, ученичка в четвърти клас, е починало на 26 април. Менингитът убиец се развил и затрил детето за няколко часа. То вдигнало висока температура и за броени минути изпаднало в кома, разказаха близки.

Това е темата и на заглавната страница на вестник „Телеграф". Паника от менингит е завладяла покрай празниците цялата Горна баня. Момиче на 10 години почина, а други две деца, контактували с болната са заразени, пише изданието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4208 |29.04.2009 Пресата на 30 април . 4| 5349 |28.04.2009 Пресата на 29 април . 0| 4407 |27.04.2009 Пресата на 28 април . 0| 3982 |22.04.2009 Пресата на 23 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads