Реклама / Ads
0| 4258 |19.03.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 20 март

.
Вестниците пишат за изчистените от Иванов сейфове преди ареста; за принудително отчуждаване с частна полза; за смокиновия лист за Косово; за нови санкции от ЕК (?).
 

Иванов изчистил сейфовете преди ареста, уведомява Стандарт.

Телефонните разговори със скандално известните братя Халваджиеви, известни в Смолянско като Халвите, са издънили висшата "къртица" в МВР комисар Иван Иванов. Според записаните със специални разузнавателни средства диалози задържаният в понеделник зам.-директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е предупреждавал братята за полицейски и данъчни акции срещу тях. Депутати, запознати с полицейския доклад, предоставен на прокуратурата, твърдят, че той е предупреждавал и видния бизнесмен Валентин Тодоров. За него източници от МВР твърдят, че контролира канали за внос на стоки. Има записи и на хора, свързани с "Винпром Пещера". Щетите за държавната хазна, реализирани чрез незаконните канали, са за повече от милиард лева. "Става дума за контрабанда на бензин и дизел, внос на китайски стоки, луксозни автомобили, вериги за източване на ДДС, продажба на алкохол с фалшиви бандероли", издадоха запознати с доклада. Според полицейската справка срещу безценните услуги Иванов искал парични суми.  

Бойко Борисов: Станишев е знаел от месеци за скандала в ГДБОП, цитира Новинар.

Премиерът Станишев е знаел какво се случва в ГДБОП от месеци наред, въпросът е защо нищо не е правил. Това коментира кметът на София Бойко Борисов пред журналисти вчера. По думите му държавата в момента е на автопилот и след като управляващите не взимат мерки, то трябва да се поеме курс към предсрочни избори. Борисов каза още, че не трябва да се търсят оставки на отделни лица, а на цялото правителство, тъй като не е останало министерство в което да не се иска оставка.

Шанс за пречистване, коментира Георги Коритаров в Новинар.

Едва избухнал скандалът с Куйович – и ето че бе произведен нов. Антимафиот № 2 бе задържан поради съмнения, че е изнасял информация за престъпни групировки. На пръв поглед двата скандала сякаш нямат нищо общо. Случаят "Куйович" е свързан с производството на дрога, нейното разпространение и евентуалното покровителство за подобна дейност от страна на служители на МВР. Случаят "Иванов" се отнася до съвсем друг бизнес, макар че там има основателни аргументи да се смята, че е осъществявано нерегламентирано партньорство между полицейски служител и сенчести играчи. Онова, което обвързва двата скандала, е състоянието на МВР. Отдавна за корупционния климат в това министерство се говори под сурдинка. От време на време на по-ниските етажи е имало реализирани случаи, но никога досега съмненията не са се насочвали нагоре. Сега под прицела на съмненията е самият връх. И политически, и професионален. Спешната намеса на ДАНС по казуса "Иванов" е на път да даде първия отговор пред българското общество дали институциите на държавата са готови докрай да извървят нелекия път в борбата срущу корупцията. Емблематично е, че първата операция на ДАНС е срещу МВР. В това има и добра, и недобра страна. Добрата е, че по този начин новата агенция показва безкомпромисност, както и намерение да не се спира пред никакви авторитети, за да докаже смисъла от съществуването си. Недобрата страна е свързана с опасението, че когато две партньорски институции влизат в подобен конфликт, винаги съществува възможност от сепаративен мир.

Съдбата на кабинета решена на тайна среща, разкрива Монитор.

Съдбата на кабинета вече е решена на тайна среща между тримата лидери на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, научи "Монитор". Шефовете на БСП, НДСВ и ДПС се събрали вечерта на миналия петък, за да обсъдят предстоящите рокади в правителството. В същия ден премиерът Станишев се завърна от визитата си в Брюксел, по време на която обяви, че не изключва възможността за поемане на политическа и административна отговорност заради спрените от Еврокомисията около 150 млн. евро по програма САПАРД. Депутати разкриха пред вестника, че именно тогава европартньорите ни, които ни порязаха и със средства по ИСПА и ФАР, поискали от министър-председателя да предприеме конкретни мерки и да ремонтира кабинета, като дотогава периодично щели да налагат санкции. За сега е сигурно, че от главите на жълтите министри ще падне тази на Веселин Близнаков. Царисти определиха като безумно разположението на военните ни части, което датирало от Варшавския договор и било неадекватно спрямо събитията в западната ни съседка. За потенциални жертви на предстоящия ремонт на кабинета в парламента се спрягат още имената на пряко ангажирания със средствата по САПАРД земеделски министър от ДПС Нихат Кабил, на когото "отдавна му били намазани ските", и на червения шеф на здравеопазването Радослав Гайдарски. Не се изключва възможността заради зачестилите скандали в силовия сектор да го отнесе и вътрешният министър Румен Петков, твърдят представители на управляващото мнозинство, според които рокадите със сигурност ще засегнат и някои от зам.-министрите.

От ГЕРБ прогнозират нови санкции от ЕК, съобщава Дума.

От партия ГЕРБ обвиниха министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил за укриването на две писма, свързани със спирането на субсидии. Писмата били укрити от представителите на млекопроизводителите, които са били подведени да приемат споразумение, подписано след официалния отказ на Европейската комисия за дофинансиране на млекопроизводството. България е застрашена от нови санкции от Европейската комисия (ЕК) заради погрешни европейски решения в земеделското министерство, обявиха вчера от политическата партия ГЕРБ, предаде БГНЕС. В декларация, огласена от д-р Мирослав Найденов, ръководител на експертния съвет по земеделие, се посочва, че Генералната дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" отказва да разреши обещаните от министър Кабил на млекопроизводителите помощи и субсидии за частично компенсиране на понесените от тях загуби. Министерството вече се ангажира да изплаща субсидиии за произведено и продадено мляко и за подпомагане на изхранването на животните, за това България може да бъде санкционирана със същата сума, която използва за тази цел, обясни Найденов.

Прокуратурата оттегли иска за столичните данъци, информира Дума.

Софийската градска прокуратура оттегли протеста срещу Наредбата на Столичния общински съвет за определяне на размера на местните данъци за 2008 г. няколко часа, след като го подаде в административния съд в София. Toва съобщиха от пресцентъра на съда. Прокуратурата се мотивира с това, че трябвало да се направят корекции в иска. Оттам казаха още, че е по-добре случаи, които могат да се решат от други институции, да не влизат в прокуратурата. За местните данъци жалба можела да се подаде от граждански сдружения или да се намеси областният управител на София, коментираха от СГП. Тодор Тодоров от столицата подаде жалба срещу наредбата, която според него нарушава чл. 60 от конституцията. Исканото от общинския съвет увеличение на данъците надвишава двукратно темпото на инфлацията и повече от два пъти нарастването на доходите, посочва жалбоподателят. Другият мотив на Тодоров да се обърне към съда е, че наредбата е издадена в нарушение на сроковете по Закона за местните данъци и такси, съгласно който нови размери на данъци могат да се определят до 28 февруали 2008 г. По-рано през деня общинските съветници от БСП обявиха, че ще искат свикване на Председателския съвет в СОС във връзка с наредбата.

Принудително отчуждаване може да има и в частна полза, счита Дневник.

Държавата да може да отчуждава принудително частни имоти по ускорена процедура не само за публични, но и за частни инфраструктурни обекти - това предвиждат законови промени, подготвени от Министерския съвет. Условието е частните електроцентрали, ВиК съоръжения или депа за отпадъци да бъдат определени от правителството като национален инфраструктурен обект, от който държавата има нужда. Идеята беше коментирана от повечето юристи като спорна и дори противоконституционна. Поправките в Закона за държавната собственост са обнародвани на сайта на правителството и се съгласуват със заинтересуваните ведомства. В момента принудителното отчуждаване се извършва със задължителното условие, че имотът става публична държавна собственост. В проекта се допуска още един вариант - частен имот може да се отчужди принудително при "наличие на държавна нужда, която не може да бъде задоволена по друг начин". След това се регламентира, че тя се "установява с влязъл в сила подробен устройствен план, по силата на който имотът е предназначен за изграждане на национални инфраструктурни обекти". Те ще се обявяват с решение на Министерския съвет.

Събирането на дългове може да стане изцяло частно, допуска Дневник.

Проблемите при дейността на търговския регистър, съдебните изпълнители и прилагането на новия Граждански процесуален кодекс обсъдиха в сряда министърът на правосъдието Миглена Тачева и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Членове на КРИБ поставиха въпроса за неравнопоставеността между частните и държавните съдебни изпълнители, които получават по-голямо съдействие от МВР и другите държавни органи, а и не начисляват ДДС. Тачева възнамерява да предложи всички вземания между фирми и граждани да се възложат на частните изпълнители. Обмисля се държавните да станат служители на Министерството на правосъдието и да осигуряват социални дейности като извеждане на деца от семействата им или опразване на жилища, наредени от съда. По думите й част от над 300-те хил. дела, останали в ръцете на държавните изпълнители, са за нищожни суми, например 5 лв., и трябва да бъдат прекратени.

Бивш общински съветник си прави танк, радва му се Монитор.

Бившият общински съветник от СДС и ексшеф на софийската фирма "Чистота" Красимир Арсов ще си сглобява танк от стари части. Това обяви самият той вчера по време на търга, организиран от военното министерство за продажбата на 140 огневи точки - куполи с оръдия. По време на тайното наддаване той предложи 28 000 лв. за 85-мм оръдие с куполна установка. Първоначалната цена беше 7300 лв. Арсов участва за още девет танково-огневи точки. За всяка от тях е предложил по 10 000 лв. "По-добре е руските антики да бъдат в български колекционери, отколкото в чужди", заяви Арсов пред "Монитор". Той обаче щял да си купи най-много един или два купола. Бившият общински съветник обаче не уточни дали и къде ще изложи вече готовия танк, когато го сглоби. "Това са само намерения и мечти все още", добави Арсов. Останалите кандидати в търга бяха предложили различни цени, вариращи между 1382 и 2410 лева. Според източници на "Монитор" тяхната цел да продадат оръдията с куполните установки за скрап. Става дума за 40 мм бронирана и въглеродна стомана, която е в пъти по-скъпа от обикновената. Цената на нискокачествена стомана, която не е и бронирана, е 0.40 ст. за кг. Според запознати цифрата за руската стомана може да скочи до пет пъти. Това означава, че от един купол с оръдие, който тежи около 6 тона, собственикът може да спечели 10 000 на черния пазар.

3400 лева заплата за инженер, учудва се Дневен Труд.

3400 лв. месечна заплата са готови да платят частни фирми за инженери по гражданско строителство, съобщиха вчера от електронната трудова борса Job Tiger (“Джоб Тайгър”). Оттам уточниха, че става дума за нетна заплата, т. е. за “чистите” пари, които влизат в джоба на работника, след като от тях се приспаднат данъци и осигуровки. Иначе офертата щеше да е за над 4000 лв., като се имат предвид и парите за трудов стаж. Предложенията се надскачали, а работодатели предлагали на кандидатите допълнителни бонуси, за да ги привлекат. На практика пазарът на труда търсел абсолютно всякакви работници и специалисти, включително и т. нар. бариста - суперспецове по приготвяне на кафе.

Сърбия ни отмъщава за Косово на битово ниво?, чуди се 24 часа.

Въпреки че официално не се употребява думата евакуация, семействата - жените и децата на българските дипломати, вече са на път или на “продължителна почивка” в България.България очаква минаващите през западната ни комшийка да имат проблеми. В българското посолство вече има засилени мерки за сигурност. Както повечето чуждестранни мисии в Белград, които облицоват врати и прозорци със стомана, и то бе “подсилено” с метална мрежа. Вчера сутринта край него имаше микробус с десетина полицаи, но скоро след това те напуснаха района.

Смокинов лист за Косово, анализира Александър Йорданов в Стандарт.

Не само аз, а и много други политически наблюдатели и партньори от Евросъюза и НАТО смятаме, че българската позиция за Косово беше колеблива и неуверена. Това е вярно, както за периода, когато се подготвяше независимостта на новата балканска държава и бе ясно, че ще се стигне до това, така и впоследствие. Затова за мен скриването на България в една съвместна декларация заедно с други две държави представлява нещо като политически смокинов лист. Наглед изработваме обща позиция, но същевременно се опитваме да скрием липсата на собствено становище - това е очевидно. Важно е да се знае, че Унгария има логика за изчаквателната позиция, която прояви. Тя е силен лобист за кандидатурата на Хърватия в ЕС и НАТО и е нормално да "води за ръка" един бъдещ член на тези две организации. Ако ние искахме да постъпим като Унгария например, би трябвало да подадем ръка на Македония и да вкараме и нея в този формат. Тогава наистина щеше да е вярно, че това заявление е направено от държави, съседни на Сърбия. А сега нашата позиция увисва в едно празно пространство. Увисна и темата за това, че трябва да се поискат гаранции за българското малцинство в Косово. Тя бе поставена в периода, който предхождаше съвместното заявление. И от правителството, и от дипломатите тогава чухме подобни намерения. Но в окончателното заявление, както виждате, няма и намек за подобно нещо. Това потвърждава моето твърдение, че ние се включваме във формат, който не е наш. Той е изработен от Унгария и Хърватия съобразно тяхната логика - в крайна сметка Загреб води война за своята независимост със Сърбия, Унгария пък има сериозно национално малцинство на територията на страната. България трябваше да подчертае на своите партньори, че тя също има определени интереси, свързани с правата на това горанско малцинство, което за съжаление някои среди в Скопие се опитват да откраднат за себе си. Има македонски изказвания още отсега, че това е тяхно малцинство. Именно затова бе важно България да привлече в това съвместно заявление и позицията на Македония. Очевидно тук дипломацията ни не успя И тепърва трябва да се отговори как са вървели разговорите със Скопие. Президентите Първанов и Цървенковски се срещаха, за да обсъдят евентуалното включване на Македония в този формат, но тогава вниманието на медиите бе отклонено в посока ходил ли е държавният ни глава на лов или не. Георги Пирински пък заведе парламентарна делегация в Македония, за която не излезе почти никаква информация. Ако искаме да бъдем регионален лидер и инициатор на нова перспектива за Балканите, нова европейска перспектива за Сърбия, Македония и Косово, трябва много по-ясно да формулираме целите си и да привличаме към тях други страни от региона. Но инициатор да сме ние, а не както в случая да замазваме положението с включването си в съвместни заявления.

Всеки трети ученик с кутия цигари в джоба, ужасява се Монитор.

Всеки трети ученик у нас пуши, а един на всеки двадесет гимназисти си купува повече от кутия цигари на ден. Това показват проучванията, направени сред деца от IХ до ХII клас в училищата в страната. Все по-ниска става и възрастовата граница за първата цигара - оказва се, че децата припалват за пръв път още преди да са завършили основното си образование. Над половината от учениците са пробвали цигара преди да навършат 13 години, което е доста притеснително, обясни д-р Георги Котаров, главен експерт в Националния център по опазване на общественото здраве. Той бе категоричен и че българските ученици се нареждат в челото по тютюнопушене сред връстниците си в Европа.

Еврокомпютър лови джигити, радва се 24 часа.

Европейската комисия планира да инсталира суперкомпютър, чрез който за първи път ще стане възможно да се събират глобите на шофьори, извършили нарушения в чужбина. Вчера в Брюксел транспортният комисар Жак Баро представи проект за нова директива, която има за цел да улесни преследването на трансгранични нарушения на правилата за движение по пътищата.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4212 |18.03.2008 Пресата на 19 март . 0| 3986 |17.03.2008 Пресата на 18 март . 0| 4067 |12.03.2008 Пресата на 13 март . 0| 4195 |11.03.2008 Пресата на 12 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads