Реклама / Ads
0| 4028 |20.10.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 21 октомври

.
Вестниците пишат за бащата на Румен, който твърди, че ако го вземат за богат, да му платят кредита от 1 млн. евро; за това, че Доган се скри от журналисти на открита среща; за кризата, която изяла 83 млрд. лева.
 

Куче нахапало похитител на Румен, разследва Дневен Труд.

Кучето порода мопс, което било верен приятел на отвлечения баскетболист Румен Гунински, захапало за крака един от похитителите му. Това съобщиха очевидци на нападението в столичния Студентски град. Румен разхождал кучето на приятелката си Вихра, порода мопс, когато бял микробус “Форд Транспортер” набил спирачки до него. От колата изскочили четирима маскирани и започнали да налагат младежа. Румен се мъчил да се отскубне, а мопсът захапал един от нападателите по крака. Той обаче сритал палето, а Румен бил натикан в микробуса. Бандитите отпрашили с него на запад. ДНК следа, останала по зъбите на домашния любимец, може би ще помогне на ченгетата да открият похитителите.

Бащата на Румен: Който ме взема за богат, да ми плати кредита от 1 млн. евро, цитира 24 часа.


Ако някой ме смята за заможен, ще му предоставя да ми погаси кредита от 1 млн. евро, предупреди вчера Румен Гунински, баща на отвлечения в понеделник студент, който носи неговото име. Бизнесменът твърди, че никой не му е искал откуп, каквато е основната версия на полицията за похищението. "Имам имущество, но е криза. Ще мисля как да събирам парите, когато ми поискат откуп", допълни Гунински-баща. Той е приятел с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, затова се завъртя версията, че похищението може да има политически или бизнес мотиви. Румен Гунински, който е общински съветник в Правец, управлява 3 бензиностанции в Ботевград и Правец, държи заведения и минава за един от най-богатите хора в този край. Той твърди, че няма конфликти в бизнеса и не е бил притесняван.

Доган се скри от журналисти на открита среща, оповестява 24 часа.


Ахмед Доган изгони журналистите и разговаря с обществеността в Руен при закрити врати. Срещата, провела се в понеделник вечер в бившия партиен дом в града, не бе публично оповестена. Гардовете на вратите пускаха само активисти на ДПС срещу членски карти. В Руен се говореше, че Доган ще остане в общината, за да респектира разколебаните, които биха посетили срещата на Вежди Рашидов, който дойде да даде рамо на кандидата на ГЕРБ.
Около 4-часовата среща в Руен е имало и критика за 8 г. управление на ДПС в Руен. Хората недоволствали от дупките по улиците и че единственият сериозен проект бил за ВиК в Люляково.

Кризата ни изяде 83 млрд. лева, установява Стандарт.

Кризата е "изяла" 83 млрд. лева от богатството на домакинствата в България. Спадът е дошъл от намалението в цените на недвижимите имоти. Сумата се равнява на 130% от брутния вътрешен продукт на страната. Това каза главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов на кръгла маса за възстановяването на Югоизточна Европа по време на годишната конференция на "Юромъни". 24% е спадът в цените на недвижимите имоти от началото на кризата в края на 2008 г. досега, но той ще продължи, смята икономистът. Според него възстановяването на икономиката ни ще започне през втората половина на 2010 г., когато БВП ще тръгне нагоре. Въпреки това прогнозите на икономистите са, че България ще завърши 2010 г. със спад на БВП от 2,5%.

БНБ: Фискалният резерв ще задръсти банките, твърди Дневен Труд.

Ако фискалният резерв на правителството бъде изтеглен от БНБ и депозиран в частни банки, ще се задръсти банковата система. Това коментира подуправителят на БНБ Димитър Костов по повод идеята на финансовия министър Симеон Дянков спестените пари на правителството да се дадат за частно управление. По принцип няма технически проблем целият резерв от 7-8 млрд. лв. да бъде изваден от централната банка в рамките на 3 дни, добави той. Това обаче ще вдигне рязко ликвидността на банките и те на практика няма какво да правят с парите. Наливането на пари в банковата система обаче няма да доведе до намаляване на лихвите по кредитите, обясниха експерти пред “Труд”. Вярно е, че ресурсът ще поевтинее, но рисковата надбавка, която се калкулира в лихвата, няма да позволи процентът да падне, тъй като рискът в реалния сектор остава висок. Цитираният от министър Дянков лихвен процент от 6 на сто, който държавата можело да вземе за парите, е нереален, смятат банкери. Цената на средния депозит в банковата система е около 3,5%, показват данни на Централната банка.

Симеон и Мария-Луиза обжалват забраната за сеч в горите им, пише Дневник.


Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок са обжалвали заповедта на шефа на Държавното горско стопанство в Боровец инж. Георги Големинов за спиране на сечта в горите им. Делото ще се гледа в Административния съд на София-област. В заповедта си шефът на стопанството заявява, че са констатирани нарушения на изискванията за сеч и извозване на дървесина, както и на нормите за почистване на сечищата. За тези гори е имало разрешение за изсичане, но Големинов се мотивира и със заповедта на бившия вече председател на Държавната агенция по горите Георги Костов от 1 октомври към юристите на ведомството да предявят иск за собственост срещу наследниците на Фердинанд и Борис ІІІ за над 4521 дка гори.

Глобяват с 400 лв. за загубена лична карта, описва Новинар.

Между 60 и 400 лв. глоба грозят всеки, който си изгуби личните документи и в срок до три дни не обяви в полицията за липсата им. Това е записано в новия закон за българските лични документи, който влезе в сила вчера.
От 30 до 200 лв. е сумата, която трябва да плати всеки, който заради небрежност си изгуби документите. Същата е сумата и когато липсата им не се обяви в тридневен срок в полицията. Според юристите МВР има право да глобява и за двете провинения наведнъж. Ако пък в рамките на една година два пъти ви се случи да си загубите личната карта, държавата има право да ви наложи глоба от 50 до 300 лв. Догодина се очаква бум на смяната на личните карти, паспортите и шофьорските книжки.

БСП дава на прокурор кандидат за кмет от ГЕРБ, научаваме от Дума.


Сигнали за финансови нарушения на кметската администрация в пловдивския район "Източен" са внесли от Коалиция за Пловдив в Апелативната прокуратура. Това е станало на 14 октомври, потвърди за ДУМА председателят на групата червени съветници в града под тепетата Николай Радев. Единият е за злоупотреби с плащания по проект за саниране на 13 училища и детски градини, а вторият е свързан с дарения за районната администрация от фирми. Отработените "схеми" са повод за разследване на сериозни корупционни практики, алармираха социалистите в Пловдив.
Сигналите на червените общинари се отнасят за периода, в който кмет на район "Източен" е сегашният областен управител Иван Тотев, а заместник-кмет е днешният кандидат на ГЕРБ за кмет на района Петър Петров. През 2008 г. районната администрация платила на фирмите изпълнители за проект за саниране на училища и детски заведения за дейности, изцяло обезпечени от Министерството на икономиката и енергетиката по фонд "Енергийна ефективност". На практика за една и съща работа е платено два пъти - веднъж от общинския бюджет и втори път от държавата, уточни Радев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4063 |19.10.2009 Пресата на 20 октомври . 0| 4167 |18.10.2009 Понеделнишката преса на 19 октомври . 0| 4393 |15.10.2009 Петъчната преса на 16 октомври . 1| 4210 |14.10.2009 Пресата на 15 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads