Реклама / Ads
0| 3927 |22.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 23 юли

.
Вестниците пишат затова, че Бойко сяда зад бюро от 1840 лв; че стават рокади в последния миг в кабинета "Борисов"; че Брюксел очаква от следващата власт воля за реформи.
 

Бойко сяда зад бюро от 1840 лв., информира 24 часа.

Бюро за 1840 лв., маса за 2680 лв. и шкафове от по 5 00 лв. е било новото обзавеждане на кабинета на министър-председателя Сергей Станишев. Това става ясно от справка на Министерския съвет, получена след 2-годишна съдебна сага.
Данните за извършеното обновление на работните помещения на министър-председателя пристигнаха в редакция на “24 часа” въввторник, а бяха поискани на 14 юни 2007 г. Тогава все още Станишев се радваше на новата си мебелировка ина оценката на Джордж Буш, че е Мистър Клийн. Затова бе изненадващо, че отказа да разкрие точно разходите, свързани с неговия бит. Нещата обаче вече са си на мястото. Станишев е изгубил властта, а читателите на “24 часа” могат да добият поне бегла представа как е обновил премиерския кабинет срещу 77 615 лв. Още повече че до дни в него ще се нанесе Бойко Борисов.

Рокади в последния миг в кабинета "Борисов", оповестява Дневник.

В последния момент бъдещият премиер Бойко Борисов направи промени в структурата и състава на новото правителство, което ще обяви в четвъртък. Министерството на икономиката и енергетиката няма да бъде разделяно, каквото беше намерението на ГЕРБ. Мегаструктурата ще бъде поета от прокуриста на електроразпределителното дружество ЕВН Трайчо Трайков. Депутатката от ГЕРБ Десислава Танева няма да бъде министър на земеделието, поста ще заеме експертът на партията Мирослав Найденов, който трябваше да оглави ресорната парламентарна комисия. Танева по всяка вероятност ще остане начело на парламентарната структура, отговаряща за аграрния сектор. Това научи в сряда в късния следобед "Дневник" от лидера на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов.

Десислава Танева се отказа от поста земеделски министър, съобщава Новинар.

Ден след като беше посочена от бъдещия премиер Бойко Борисов за министър на земеделието, Десислава Танева обяви, че се отказва от поста. Със съобщение в сайта на партия ГЕРБ Танева, която беше мажоритарен кандидат от листата на ГЕРБ в Сливен, публично заявява, че ще остане само народен представител. Официалните причини за отказа от министерския пост, които изтъква Танева, са атаките срещу нея и партията за конфликт на интереси по повод на участието й в 61 фирми. Изхождайки от виждането ми, че най-важно е общественото доверие, с което едно ново правителство ще стартира работа, не бих искала по никакъв начин да се поставя под съмнение държавническият интерес на всички членове на новия кабинет, пише в писмо до Борисов бизнес дамата.

Измислиха министерство за Божидар Димитров, оповестява Дневен Труд.


Проф. Божидар Димитров ще бъде министър без портфейл на българите в чужбина, научи вчера “Труд”. Той получи поста внезапно, след като парламентът гласува лустрационен текст, който му попречи да стане шеф на комисията по култура.
Министрите в новия кабинет ще бъдат 15, стана ясно още вчера. Лично представената от Борисов земеделска министърка Десислава Танева вчера заяви, че сама се отказва от поста. Шефът на Националния исторически музей и депутат от ГЕРБ проф. Божидар Димитров ще бъде обявен днес за министър без портфейл в правителството на Бойко Борисов. Той ще отговаря за българите в чужбина. Не стана ясно обаче дали едноименната агенция ще бъде закрита, или ще се прелее в новото ведомство. Според запознати с “произвеждането” на Божидар Димитров в министър от ГЕРБ го компенсирали, след като вчера Народното събрание реши, че той не може да оглави комисията по култура в парламента.

Брюксел очаква от следващата власт воля за реформи, пише Дневник.

Европейската комисия (ЕК) препоръчва следващото правителство да вземе колкото се може по-бързо решителни мерки по основните критики, набелязани в доклада за напредъка на България в областта правосъдие и вътрешен ред. Бъдещият кабинет разполага с ясно очертана пътна карта, формулирани са 21 препоръки, които трябва да се изпълнят. Това каза главният говорител на комисията Йоханес Лайтенбергер, който в сряда официално представи документа. Той направи уточнението, че анализът не е адресиран до конкретни политици, но подчерта основния му извод - нужни са воля и политически консенсус за подкрепа на борбата с корупцията и организираната престъпност, за съдебната реформа. Според такова съгласие и решителност сега липсват. За разлика от България в Румъния, където реформата все още била фрагментирана, съществува "широк консенсус и недвусмислен ангажимент на политическите партии за реален напредък в реформите", отбеляза Лайтенбергер.

Цецка Цачева: Кой е казал, че депутатите ще почиват?, пита от 24 часа председателката на НС
.

- Г-жо Цачева, вече сте началник на довчерашния Министерски съвет, воглаве с бившите вече премиер Станишев и мандатоносител Доган. Това сигурно ви ласкае?
- Не, по никакъв начин. Първо, не съм началник, тъй като до избирането на нов МС в понеделник правителството продължава да изпълнява функции.
- По-строга или по-снизходителна ще сте към лидерите на партии Станишев, Доган, Янев, Костов?
- Обективна.
- Това, че част от тях ги няма още от първото редовно заседание днес, брои ли се в червената графа до 5 отсъствия на месец, които налага новият правилник?
- Нека стане факт с гласуването на правилника. Смятам, че те използват факта, че той засега не е приет. Надявам се, че след това ще са по-редовни.
- Поискахте ли някакъв съвет от предшественика си Пирински? И за тази една седмица начело на Народното събрание какво успяхте вече да свършите?
- Искам коректно да споделя с вас, че бях потърсена от г-н Пирински, който в добронамерен дух ми каза какви трудности е имал той като председател на Народното събрание. Неговото мнение за мен е много ценно. В работата си ще се ръководя от конституцията и от правилника. За тези няколко дни се срещнах с по-голямата част от висшите административни длъжности в НС. Посетих всички работни места в сградата, в която се намираме. Все още, поради липса на време, нямам пряко впечатление от втората (бившия Партиен дом - б.а.), но ще го направя. Виждате, че сме заети с много съществени неща - проекта за нов правилник, другата седмица правителството. След като заработят министерствата, ще имам време да огледам съвсем подробно и администрацията на НС. Има текуща работа, която върви, без да е обект на медиите, защото тя е ежедневие.
- Вече решихте ли дали ще правите персонални промени на ключови длъжности в парламента?
- Във всички случаи ще има оптимизиране на структурата на администрацията. В момента, и по становище на служителите, има неудачно по предмет на дейност групиране на отдели. Въпрос на нов щат след приемането на новия правилник.

Новото мнозинство започна със стари номера, констатира Дума.


Със размяна на груби обиди, дюдюкане и процедурни гафове започна работа новото Народно събрание. След като набързо изгласуваха оставката на правителството на Сергей Станишев, депутатите започнаха със скандалите и заканите от парламентарната трибуна. Страстите се нажежиха при обсъждането на проектодекларацията на приоритетите на 41-ото Народно събрание, предложена от ГЕРБ. БСП и ДПС категорично отказаха да подкрепят документа и мотивите, че има процедурен гаф още при изготвянето му. Оказа се, че текстът и точките в декларацията на няколко пъти са променяни от председателския съвет, а в деловодството на парламента са внесени два варианта, но с еднакъв вдохящ номер. Което хвърило в смут парламентарната администрация. Или се казва, че става въпрос за неграмотност, или за лъжа, заяви от трибуната депутатът от БСП Румен Петков. Ангел Найденов също взе думата, за да обясни, че в декларацията левицата не вижда синтезирана политическа идея. Ние не искаме да сме част от този фарс и не можем да загърбим сериозни причини от съдържателно естество, заяви той. И запита защо предишния ден от 11 до 17.30 са предложени 3 различни варианта, а накрая и четвърти на документа. Ангел Найденов се възмути също от това, че не личи кое е основното и кое се залага като приоритет в този документ. Той превиши леко времето за изказване от трибуната и депутатите от ГЕРБ приложиха стар трик - започнаха да го заглушават с пляскане на ръце.
Последва изказване на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов: "Аплодисментите бяха за вашето управление". Той от своя страна обвини БСП и ДПС в процедурни хватки, защото те искали да променят смисъла на декларацията.

Шефът на НАП: Проверяваме лица, свързани с Доган, цитира Дневен Труд.

- Г-н Стефанов, вярно ли е че отново проверявате парите на Ахмед Доган по искане на прокуратурата.

-Първо, знаете, че не мога да коментирам конкретни факти за конкретни лица. Забранено ми е по закон. Постановлението на Върховна касационна прокуратура от 22 април, за което ме питате, цели да координира нашите действия с прокуратурата в хода на проверките. Те продължават все още, тъй като са възложени експертизи за стойността на имотите, изследват се източниците на заемни средства и как се погасяват те. Изрично искам да кажа, че в момента не тече ревизия на г-н Доган. Извършват се проверки на физически и юридически лица, които притежават имоти, за които се твърди, че са свързани по някакъв начин с г-н Доган. Второ - искам да кажа, че не изтича никакъв срок да бъде извършена тази проверка. Важното е да бъде извършена качествено. Мога само да ви уверя, че ние проверяваме и други познати публични личности. За нас няма значение какъв служебен или обществен пост заемаш, а дали си платил дължимите си данъци и осигурителни вноски.
- Сметната палата ви обвини, че не сте събирали приходите в хазната през 2006-2007 г. Така ли е?
-Докладът на Сметната палата е публичен. Всеки, който го прочете задълбочено докрай, ще разбере, че всъщност констатациите му са позитивни, а не негативни. Опасявам се, че целта на тези публикации е да дискредитират постигнатото от служителите на Националната агенция за приходите. Положителни са оценките за дейността на НАП и в докладите на международните финансови институции като Международния валутен фонд и Световната банка. Що се отнася до 2006 и 2007 г., мога само да кажа, че точно през тези 2 г. служителите на НАП успяха да съберат рекордно високи приходи, и то в условията на постоянно намаляваща данъчноосигурителна тежест и стрес от реалния старт на агенцията. Преизпълнихме годишния план за постъпленията в централния бюджет с над 11% през 2006 г. и с близо 15% през 2007 г. А ефективността на териториална дирекция “Големи данъкоплатци и осигурители” (ТД ГДО) - от друга страна, въобще не може да се подлага на съмнение. Само ще ви кажа, че през последните 3 г. за всеки 100 лева, събрани от ГДО, държавата харчи по 5 ст.

Кузов съди България в Страсбург “солено”, известява 24 часа.

Осъденият за педофилия бивш депутат Владимир Кузов съди България в Страсбург. Това съобщи самият той пред “24 часа” вчера. През февруари Върховният касационен съд окончателно призна Кузов за виновен и постанови 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок. Това стана след дълъг процес на три инстанции. При окончателната парламентът с гласуване прекрати пълномощията на Кузов и така той стана първият отзован по този начин депутат. Още тогава той се закани да сезира европейските институции за нарушени права. Процедурата в Европейския съд по правата на човека вече е факт. Кузов претендира за нарушено право на справедлив процес, жалва се от неправомерно отзоваване като народен представител и от намеса в личния си живот. Позовава се на Европейската конвенция за защита правата на човека. В момента процедурата е в начална фаза. Тепърва предстои Кузов да конкретизира размера на иска си. Не пожела да сподели сумата, за която ще претендира. Каза обаче, че ще е “солена”.

Девойки тъпчат съученичка с пилешки кокали, шокира Новинар.

Банда от непълнолетни момичета вилнее в Пловдив от няколко месеца. Едва в сряда обаче представител на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към район „Южен” – Петко Василев, оповести два от случаите на агресия. Без да уточнява кога е извършено деянието, той сподели пред БГНЕС, че пет непълнолетни момичета са нападнали и измъчвали своя съученичка. Бандитките съборили на земята девойката и насилствено пъхали в устата й пилешки кости. При друг инцидент деветокласнички пребили своя съученичка на оживено място в центъра на Пловдив от ревност. Момичетата от бандите налитали на юмручен бой дори на момчета от по-горните класове. Вече имало и дела за детски побой над възрастни, съобщи секретарят на комисията. Налице са случаи и на садистично отношение към домашни животни. По думите на Василев не са редки случаите и на полова агресия към момчетата. Според него тя се дължи на „порок на възрастта, на крайно разкрепостяване, безцеремонност, пропуски във възпитанието”.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4175 |21.07.2009 Пресата на 22 юли . 0| 4102 |20.07.2009 Пресата на 21 юли . 0| 4500 |15.07.2009 Пресата на 16 юли . 0| 4258 |14.07.2009 Пресата на 15 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads