Реклама / Ads
1| 3981 |02.10.2007 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 октомври

.
Вестниците пишат за страха от изпразване на хазната; за апела на учителите към Саркози; за поредния ценови шок по Нова година; за държавническия урок в Сатирата; за мъжките сексуални проблеми.
 

Правителството се прави, че няма учителска стачка, информира Дневник.

Втората седмица от учителската стачка започна със сигнали, че вместо да се разплита, възелът в отношенията между управляващите и протестиращите се заплита повече. Чаканите от всички преговори не могат да започнат, защото нито правителството, нито депутатите от трите управляващи партии, както и самите партии очевидно нямат идея какво да правят с разрастващата се междувременно в цялата страна криза в училищата. Министърът на просветата Даниел Вълчев все повече изглежда като заложник на управляващите пред синдикалните искания на съсловието за увеличение на заплатите. Той очевидно отказва да направи първата стъпка към диалога с негови представители без постигнато съгласие за позицията на правителството.

Емил Хърсев: Ако хазната се изпразни, нацията какво ще прави?, цитира Дневен Труд.

“Държавата отдавна трябваше да излезе от секторите образование и здравеопазване. Трябваше да намали апарата си, данъците, ДДС-то, за да не се стига до този огромен излишък, който създава заблуда у всички”, казва в интервю за “Труд” финансистът Емил Хърсев. Според него е грешно разбирането ни за социалното, както е грамадна грешка поддържането на огромен бюджетен излишък, което пък не означава, че той трябва да се раздава на калпак. Излишъкът не е източник за коригиране на доходите. В интервюто Емил Хърсев изтъква още, че равенството, което държавата поддържа в образованието и здравеопазването, крие мизерията. Ако в тези сфери бяха навлезнали пазарни механизми: даваш- получаваш, нямаше да има проблеми.

Учители молят Саркози: Спаси ни!, предава апела Стандарт.

Новия си спасител в лицето на френския президент Никола Саркози видяха стачкуващите учители. Те вече подготвят мисионери, които да изпратят при държавния глава при визитата му у нас. Саркози пристига в четвъртък. Той ще остане у нас само 7 часа. По време на официалното посрещане френският президент ще има няколко минути, в които да поздрави българите, дошли пред Паметника на Незнайния войн, за да го зърнат. Тогава учителите ще използват момента, за да поискат помощ от Саркози. Ако някой от колегите успее да разговаря с френския президент, ще съм много доволна, коментира синдикалната лидерка Янка Такева. Ще изпратим специална група за разговора. Саркози отърва медицинските сестри, дано спаси и учителите, надяват се стачниците.

Вълчев прави политически совалки, добавя по темата Дума.

Просветният министър Даниел Вълчев отклони вчера поканата на синдикатите да се яви за нови преговори в 142-о СОУ и помоли с писмо, ако те вече не поставят ултиматуми, да бъде уведомено правителството, за да може заедно да се уточни дата и час за преговорите. В писма до бюджетната и до просветната комисии в НС Вълчев моли те на съвместно заседание да изслушат него и Орешарски. Просветният министър внесе вчера при шефа на НС Георги Пирински доклад за изпълнението на националната програма за образованието до 2015 г. и мерките за 2008 г. Двамата обсъдиха и учителската стачка. Със спринт и щафетно въргаляне на тикви по пл. "Батенберг" започна вчера поредната протестна акция на "Движението на младите учени от БАН и университетите 2х&3х", на училища и учители за повече инвестиции за наука и образование. Технологична тиква, направена от "последния мохикан в електрониката", спринтира първа, а призовете взеха ученици от 9-та френска гимназия в София. "МОН предупреждава: правенето на наука води до хронична бедност", пишеше на водещия плакат в изявата. 

Вдигат заплатите на горските с десет процента, известява Новинар.

С 10% ще бъдат увеличени заплатите на някои горски служители от началото на следващата година. Tова каза вчера Стефан Юруков, председател на Държавната агенция по горите (ДАГ). Според него исканото двойно повишение на месечните възнаграждения не било реално. През юли следващата година заплатите на горските ще бъдат повишени с още 10%, допълни той. Увеличението на възнагражденията щяло да бъде различно за всички. Служителите, които били глобявани или наказвани през миналата година, нямало да получат по-високи заплати.

Ценови шок по Нова година, шокира Новинар.

Почти като зимата, когато управляваше кабинетът на Жан Виденов, и през тази се очаква цените на хранителните стоки и услуги да скочат драстично. Хляб, зеленчуци, месо, горива - всичко поскъпва с всеки изминал ден. Излиза така, че търговци и производители вдигат цените на стоките без правила и контрол. Проучване на "Новинар" показва, че те ще продължат да се повишават и през тази зима. Според икономисти шоковото увеличение се дължи на въвеждането на евростандартите, стремежа на търговците за бърза печалба и ниските добиви на суровини. Въпреки уверенията на икономическия министър Петър Димитров, че цените на основните хранителни стоки са се успокоили, нещата не стоят съвсем така. Масово стоки и услуги поскъпват, като според експертите до Коледа за някои от тях потребителите ще трябва да плащат двойно.

400 семейства сменят уреди за парно, четем в 24 часа.

Около 4000 домакинства в София ще останат без топлинен счетоводител през новия сезон. Фирмата “Електрон комерс”, която отчита 221 сгради в София, не е вписана в регистъра на енергийното министерство и не може да развива тази дейност. Паралелно столичната топлофикация е изпратила писма до клиентите си, които са използвали досега услугите на фирмата. С тях ги предупреждава, че е възможно да сменят своя топлинен счетоводител. Проблемът е, че повечето домакинства са с уреди “Епока” върху радиаторите, с които друг топлинен счетоводител не работи. Така, ако на мястото на “Електрон комерс” дойде друг, ще се наложи живеещите в тези сгради да купуват нови уреди.

Евтината пломба поскъпва, добавя 24 часа.

Здравната каса увеличава доплащането за зъболечение. Цените се запазват, променя се съотношението каса – пациент. Прегледът струва 7 лв. Досега касата даваше 5.20 лв. от цената, а от 1 октомври ще брои 4.40 лв. Всеки пациент ще дължи 2.60 лв. вместо 1.80 лв. Възрастните ще доплащат за пломба 6 вместо 4 лв. Ваденето на зъби и пломбите остават безплатни за деца.

50 евро ще струва паспортът с чип, научаваме от Дума.

До края на годината ще бъде избрана фирмата, която ще изработва новите документи Около 50 евро ще струват новите български паспорти, които ще имат чип с биометрични данни. Това съобщи вчера министърът на вътрешните работи Румен Петков като уточни, че те няма да са по-скъпи от средната за ЕС цена, която е 50 евро. В момента издаването на паспорт у нас струва между 35 и 150 лева в зависимост от срока за извършване на услугата. Издаването на нови паспорти ще започне близо 6 месеца, след като бъде избрана фирмата, която ще ги изработва. Досега 50 фирми от ЕС и САЩ са проявили интерес за производството на новите документи, но засега 20 са подали документи. Очакванията са до края на годината да бъде избрана фирмата изпълнител на поръчката. Заявления за новите паспорти ще се подават, както и досега - по настоящ адрес в съответните районни полицейски управления. От отдел "Български документи за самоличност" изразиха опасения, че вероятно ще настъпят затруднения при издаването на паспорти за един ден. За тях ще трябва да се пътува до София. Заявлението може да се подаде по местоживеене, но получаването най-вероятно ще става в столицата. Документите ще бъдат издавани само на едно място в цялата страна - в Националния център за персонализация към Генерална дирекция "Полиция" в София. Новите паспорти на външен вид няма да се отличават от старите, освен означението, че имат чип. Електронният носител ще съдържа снимка на притежателя на паспорта и неговия ЕГН. Окончателната полиграфична обработка ще бъде в България в печатницата на БНБ, където се печатат ценни книжа.  

Определиха реда на партиите в бюлетините за столицата, оповестява Монитор.

В Общинска избирателна комисия - София вчера се проведе жребий за поредните номера на партиите и коалициите, които ще се отпечатат върху интегралните бюлетини за избор на кмет, на районни кметове и на общински съветници в столицата. В жребия участие взеха общо 50 политически формации, а всички от присъстващите партийни представители изразиха удовлетворение от отредения им номер. На БСП се падна №23, на НДСВ №14, на ГЕРБ №32, на ВМРО - БНД №26, на партия "Българска социалдемокрация" №7, на Политически клуб "Екогласност" №19, на Политическо движение "Социалдемократи" №24, на БКП №25, на "Евророма" №33, на Партия ЛИДЕР №34, на Зелената партия №49, на Партия на българските жени №47, на Партията на българските комунисти №46. №15 получи Българска социалдемократическа партия, "Съюз БГ" ще фигурира с №41, Демократическата партия с №29, а БЗНС с №12. "Алианс за София" на СДС и ДСБ ще участва в надпреварата за местна власт с бюлетина №8, а на "Атака" жребият отреди №5. Първа в избирателната листата е партия "Зелена България", а фаталният №13 е за Български национален съюз "Нова демокрация". Партиите с кръгъл номер са ССД с №10, "Ред, законност и справедливост" с №20, "Общество за нова България" с №30, Обединена партия на пенсионерите в България с №40 и партия "Солидарност" с №50. Интерес предизвика фактът, че Национално движение за права и свободи и Движението за права и свобода, чиито имена са изключително близки се паднаха една след друга с №35 и №36. 

Преподадоха държавнически урок на премиера в Сатирата, смее се Новинар.

Двама велики ханове изправиха на крака публиката, която пръскаше по шевовете салона на Сатиричния театър след премиерния спектакъл "Старчето и стрелата", поставен от Младен Киселов за 50-годишния юбилей на трупата. След символичното падане на завесата неистовият Валентин Танев-Телериг изведе на сцената за ръка патриарха Георги Калоянчев, играл тази знакова роля преди повече от 40 години. Калата похвали по-младия си колега, че се е справил прекрасно и върви по неговите стъпки. Навремето под режисурата на Методи Андонов иносказателната пиеса на Никола Русев за властта, политиката и кръста на държавника, който трябва да зачеркне себе си, за да добрува народът му, пълнеше "Раковски" с тълпи, жадни да чуят еретични слова в храма на изкуството. Миналата вечер - четири десетилетия по-късно - премиерът Сергей Станишев и спътницата му Елена Йончева аплодираха нагледния урок по държавническо мислене, който изнесоха Старчето Телериг и неговите боили. Сред първите, дошли да поздравят екипа на спектакъла, беше неукротимата Стоянка Мутафова, също участничка в някогашната постановка на Андонов. Елегантна в мохерната си черно-бяла пелерина, голямата актриса се присъедини във фоайето към съзвездието на своите колеги Таня Лолова, Димитър Манчев, Славчо Пеев, Емилия Радева.

Сексуални проблеми мъчат мъжете над 45 г., установява Монитор.

Всеки трети от мъжете над 45-годишна възраст страда от сексуални проблеми. Те се появяват предимно у мъже, работещи на отговорни и стресови длъжности. Това сочат неофициални данни, съобщи вчера ендокринолог-андрологът Филип Куманов, цитиран от БГНЕС. Установено е, че при мъжете над 40 години нивата на тестостерона намаляват с 1% годишно. Това води до намален ерекция и наднормено тегло. "Тогава започват и симптомите на т. нар. "мъжки климакс". Те са нарушен сън хронична умора, увеличаване на мастната тъкан и получаването на топли вълни.", каза още Куманов. От своя страна пък наднорменото тегло може да доведе до сексуални смущения и при млади хора. Според неофициални данни 10 % от затлъстелите мъже между 25 и 40-годишна възраст имат такива проблеми. 

Frognews.bg 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3748 |01.10.2007 Пресата на 2 октомври . 2| 4271 |26.09.2007 Пресата на 27 септември . 4| 4773 |25.09.2007 Пресата на 26 септември . 0| 4962 |24.09.2007 Пресата на 25 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads