Реклама / Ads
0| 4091 |02.09.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 3 септември

.
Вестниците пишат за социалния "златен дъжд", който ще полее инфлацията; за етикетите на Станишев; за дясното коалиране в дядовата ръкавичка; за боклука в чужбина; за Бербоманията на Острова.
 

 

Социалният "златен дъжд" ще полее инфлацията, метафоризира Дневник.

Икономистите са единодушни за ефекта от предлаганото харчене на излишъка, според опозицията започва най-мащабното купуване на гласове. Решението на БСП да изхарчи около 1.5 млрд. лв. от бюджетния излишък за подпомагане на пенсионерите и социалнослабите беше посрещнато негативно от икономисти, работодатели и опозицията. Общото мнение е, че парите, които ще получат хората с най-ниски доходи, няма да компенсират инфлацията, а ще я увеличат. Нотки на недоволство прозвучаха и от коалиционните партньори въпреки уверенията на премиера Сергей Станишев, че сред управляващите партии има съгласие парите от преизпълнението на бюджета да се дадат приоритетно за социални цели. Опозицията обвини управляващите и че с изобилието от добавки се опитват да купят гласовете на избирателите преди парламентарните избори догодина. Още в понеделник социалният министър Емилия Масларова обяви, че половината от бюджетния излишък ще се похарчи предимно за пенсионерите, социалнослабите, както и за образование и здравеопазване.

Сергей Станишев им сложи етикети, определя 24 часа.

Костов - авторитарист, Сидеров - екстремист, Борисов - популист. В държавата се оформя негласен деструктивен триумвират, разрушителен и антибългарски - ГЕРБ, “Атака” и Костов. Това каза вчера премиерът Сергей Станишев. Той се очертава като евентуална бъдеща коалиция, която съчетава авторитаризма на Иван Костов, екстремизма на “Атака” и популизма на ГЕРБ, продължи Станишев. Тройката не предлагала програма, но била готова да срине страната. 

Дясно коалиране в дядовата ръкавичка, анализира Стандарт.

В жаргона на десните политици думата "обединение" трябва да се превежда като пръскане на още по-ситни парченца. Показаха го и последните президентски избори, когато на думи всички подкрепиха достолепния юрист Неделчо Беронов, а на дело се ритаха по кокалчетата и тотално провалиха кампанията му. Сегашното събиране на роден формат "Европейска народна партия" също представлява взривоопасна смес. През есента пък европейските консерватори ще домакинстват на българските си партии сестри в италианския курорт Каденабия край езерото Лаго ди Комо, придобил славата на Мека за родната десница. Там шефовете от Брюксел ще се опитат да постигнат помирение, което да изтрае поне до парламентарните избори Но както казва Кузма Прутков, не може да обхванеш необхватното. Лансираният от Бойко Борисов модел включва засега ГЕРБ, СДС и ДСБ. Не бива да се забравя обаче, че пълноправни членове на европейската десница са още ЗНС на Стефан Личев и Демократическата партия на Александър Праматарски. За членство в ЕНП напират още формациите на Мария Капон и Христо Ковачки, а отскоро и тази на Волен Сидеров. Християндемократите в Брюксел сигурно вече са се хванали за главите от водопада десни лидери, изсипал се от балканската република. Малка България и сега разполага с най-много членове на ЕНП - 5, следва я Италия с 4. Освен че вдясно вече се чувстват като в дядовата ръкавичка, допълнителна доза драматизъм наливат отношенията между нарцистичните водачи.

НДСВ: Излизане от коалицията не е в дневния ни ред, цитира Монитор.

Участието ни в коалицията е изключително ползотворно. Затова по време на конгреса на НДСВ искаме да чуем мнението на нашите членове и симпатизанти по въпроса за явяването ни на избори, а не за излизане от тройния съюз. Това каза вчера зам.-председателят на жълтата партия Марина Дикова. Тя допълни, че НДСВ ще настоява за контрол от страна на европейските ни партньори върху структурните ни програми. Още на 10 септември жълтата партия ще внесе проект за промени в Закона за политическите партии. НДСВ ще настоява още в началото на октомври да се приеме на второ четене и Законът за референдумите. Царистите щели да наблегнат и на диалога с работодателски организации и неправителствения сектор. Жълтите ще работят и за провеждането на национално допитване за задължително гласуване. "Възмутени сме от начина, по който действат определени политически сили, които искат да внушат противопоставяне и разделение. Опозицията не предлага управленска алтернатива и визия за развитие на страната, а си служи с епитети и обругаване", каза още Марина Дикова. Тя подчерта, че въпреки това НДСВ ще подкрепи всички добри идеи, независимо на коя партия са. 

Боклукът - в чужбина, обявява Дневен Труд.

Балираните отпадъци на София ще бъдат откарани в чужбина, ако не се намери вариант за обезвреждането им у нас. Това каза вчера зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Предварителните сметки показвали, че изгарянето на тон балирани отпадъци в Германия ще струва 100 - 120 евро. Заедно с транспортните разходи цената ще се вдигне до около 200 евро. Това означава, че за унищожаването на близо 500 хил. тона боклук държавата ще трябва да плати 100 млн. евро. Обмисля се балите да се карат с влакове и кораби по Дунава. За мене това е краен вариант, подчерта Георгиев. Но след отказа на Пловдив, Монтана и Севлиево да приемат балите, трябва да се търси алтернатива. Иначе ни чакат санкции от Брюксел. 

КАТ събрали рекорден брой глоби за 2008 г., пише Дума.

Над 24,8 млн. лв. санкции са платили шофьорите на пътя само за шест месеца През първото полугодие на 2008 г. са наложени 27 000 000 лева глоби, а събираемостта им е 92,8%. Това съобщи комисар Алекси Стратиев, началник отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Охранителна полиция". Това е рекорден процент на събираемост и е двойно повече от 2007 г. За сравнение Стратиев посочи, че за цялата 2006 г. са наложени глоби в размер на 41 000 000 лева, от които са събрани едва 6%. През 2007 г. пък, когато бяха внесени изменения на Закона за движението по пътищата, събираемостта на глобите е била 47 на сто, а са наложени глоби в размер на 54 000 000 лева. Този резултат нарежда България преди Полша, Чехия и страните, които малко преди нас или заедно с нас са били приети в ЕС, допълни Алекси Стратиев. Според него обаче наказанията и размерите на глобите при нас са изключително либерални. Стратиев посочи още, че 30% от произшествията на пътя са самостоятелни, т.е. няма друго превозно средство при инцидента. В тези случаи е виновен само водачът, който кара по неразумен начин. По-строги санкции към шофьорите ще повлияят положително по отношение на дисциплината и ще се избегне катастрофа, категоричен бе комисар Стратиев. 

Умните ученици в академия, обявява 24 часа.

Седмокласниците с диплома за основно образование от догодина. Олимпийските надежди на България, само че не в спорта, а в науката, ще се обучават в специализирана школа в София. За гениалните деца ще се изгради целогодишно работещ център с най-модерна база, а държавата ще поема изцяло издръжката им по време на курсовете. Това съобщи зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов вчера, след като докладва на Изпълнителното бюро на БСП за приоритетите в сектора на просветата и науката.  

У нас Джеймс Бонд взема повече от Рамбо, изчислява Дневен Труд.

Родните джеймсбондовци са с най-високи заплати сред колегите си от силовите ведомства. Това се разбра вчера, след като “Държавен вестник” публикува Министерско постановление № 206 от 25 август т. г. С него се уреждат възнагражденията в институциите, които гарантират сигурността и отбраната на страната. Според документа средната месечна брутна заплатана едно лице от 1 юли 2008 г. в Националната разузнавателна служба става 1483 лв. След разведчиците се нареждат гардовете ни, които постоянно пазят президента, премиера, шефа на парламента, главния прокурор, шефовете на върховните съдилища, както и всички управници и политици, за които има оперативни сигнали, че сигурността им е застрашена. Правителството реши от същата дата средното месечно възнаграждение в Националната служба за охрана да е 1320,98 лв. След нея се нарежда Министерството на отбраната, където средната заплата на рамбовците е 977,55 лв. После е МВР с 960 лв. Възнагражденията на служителите от специалната куриерска служба, които носят секретната поща, стават 890,18 лв. 

България е световен лидер по поскъпване на жилищата, пише Монитор.

България остава световен лидер по поскъпване на жилищата за второто тримесечие на 2008 г. с отчетено покачване на цените от 32,3% на годишна база. Това показва изследване на пазара на Knight Frank. В класацията веднага след нас са 3 други бивши соцстрани - Словакия с ръст на цените на жилищата от 31,2 на сто, Русия - 26,5% и Чехия - с 25,4 на сто. От балканските страни далеч след България - на 7-о място, е Кипър, където поскъпването в сегмента е 12,9% и Хърватска (на 13-о място) с 5,8 на сто. Съседките ни Сърбия и Гърция също са отчели ниско нарастване на цените на жилища, съответно 3,8 и 1,7 процента за периода от началото на април до края на юни, сочи статистиката на Knight Frank. 

Циганско лято за българския туризъм, възвестява Дума.

Социалното министерство праща на курорт 5000 пенсионери Септември се очертава като изключително силен месец за туризма в Слънчев бряг, обявиха вчера от Съюза на собствениците. От бранша прогнозираха, че туристи по морето ще има поне до 15 октомври. Средно с 25% са намалели цените на нощувките в Слънчев бряг. В курорта Албена вече е в сила намаление за следващото лято, ако туристите резервират почивката си отсега. Българските туристи са най-желани по Черноморието през този сезон, тъй като разполагат с повече средства от чужденците. Това коментира доц. Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара. Безплатни 10-дневни почивки на море и планина тази есен пък подари правителството на близо 5 хил. възрастни. Инициативата е на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) след срещата на министър Емилия Масларова с пенсионерските организации. Парите за почивките, които ще са от средата на септември до края на ноември, са от бюджетния излишък. За идната година се предвижда специален социален пакет за възрастните и хората с увреждания.

Бербомания на Острова, радва Стандарт.

Редят се по тъмно за фланелки от 57 лири на българина Бербомания влуди Острова. Трансферът на българина в Манчестър Юнайтед отприщи фабрика за пари. Димитър Бербатов подписа с еврошампиона рано сутринта във вторник и взе култовия номер 9. Тотнъм се утеши с 30 750 000 паунда за продадения нападател. Часове след трансфера опашки от запалянковци окупираха феншопа на "Олд Трафорд". Фенове грабеха като луди червени, бели и сини фланелки с надпис BERBATOV на гърба срещу 51,94 паунда (около 125 лева). Любимият на Митко екип с дълъг ръкав върви като топъл хляб за 57 лири парчето. Сайтът на "червените дяволи" пусна картинки за мобилен телефон с българина за 3 паунда. По 20 се харчат снимките от подписването на договора. Сайтът блокира от многобройните поръчки. "Трогнат съм, когато излизах от стадиона посред нощ, ме чакаха стотици хора", каза Бербатов. ЦСКА и Пирин си делят пай от 2,5 млн. лв. Митко чупи рекорд на дяволите Уреди се със 100 000 паунда на седмица "Искам титли, а не пари", заяви голмайсторът Майка му не мигна, баща му черпи 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3957 |02.09.2008 Пресата на 2 септември . 0| 4292 |31.08.2008 Понеделнишката преса на 1 септември . 0| 4064 |27.08.2008 Пресата на 28 август . 0| 4021 |26.08.2008 Пресата на 27 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads