Реклама / Ads
0| 4388 |31.07.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 31 юли

.
Вестниците пишат за 400-те млн. лв. в дъното на драмата “Бончеви”; за хода на гангстерите-гавра с МВР; за МВР, пълно с чантаджии от студената война; за кръв и арести на протеста на млекарите.
 

 

400 млн. лв. в дъното на драмата “Бончеви”, узнал е Монитор.

Камелия Бончева е била гарант по сделка за 400 млн. лева между Ангел Бончев и сръбски бизнесмени. Става въпрос за много голям договор, касаещ енергийния сектор. Това научи „Монитор" от източници сред разследващите. Според предварителната уговорка дясната ръка на Гриша Ганчев е трябвало да прехвърли парите в Сърбия. Впоследствие обаче ловешките бизнесмени се разколебали и това довело до отвличането на Бончев пред дома му в столичния квартал “Дървеница” на 22 май. След 50 дни в плен бизнесменът беше освободен и захвърлен през нощта в забутана улица на столичния квартал „Княжево". По същото време жена му Камелия беше похитена в центъра на Владая. Във вторник вечерта съпругът й се появи внезапно по bTV. Той прочете изявление, в което каза, че няма никаква вест от жена си и обяви, че дарява събраните от негови приятели пари като откуп за съпруга му. Сумата възлиза на 157 хиляди евро. С този жест бившият президент на „Литекс" заявявал, че иска да направи добро, което се надява да му се върне. Източници от разследването обясниха, че изявлението на бившия шеф на „Литекс" било сигнал към похитителите, че сделката е сключена, а парите са преведени през българска банка към Сърбия. През цялото време гласът и ръцете на Бончев трепереха. Очевидно беше, че той чете от листа думи, които някой друг му е написал. Ситуацията изглеждаше режисирана - от изявлението на експрезидента на "Литекс" и връчването на договора за дарение до изсипването на пачките пари на масата и показното им побутване една по една от Бончев към Хаджийски. По-късно стана ясно, че даването на дарението е съгласувано с полицията, а думите на Ангел Бончев - с психолозите на МВР. Няколко часа по-късно - към 4 часа сутринта, Камелия бе намерена в идеално здраве и добро психическо състояние в Казичене. Запознати коментираха, че Бончева е оставена на видно място, за да бъде открита максимално бързо от полицията. Причината - в 5 часа изтичал срокът, в който те трябвало да я върнат у дома. Разследващите коментираха, че Камелия е държана в Сърбия.  

Бивш антимафиот: Ходът на гангстерите бе гавра с МВР, цитира Дневен Труд.

“В цяла Европа няма такъв случай похитителите да дарят откупа. Това е уникално! Моето мнение като зрител на събитията е, че това е гавра с МВР”, заяви Борил Кацаров, бивш началник на отдел “Терор” в НСБОП. “Аз бих определил този жест единствено като наглост! Като нищо друго! И това в никакъв случай не е цялата сума. Сигурен съм, че е ставало дума за съвсем други пари и е намерен начин да бъдат платени”, каза бившият антимафиот. Според него похитителите в никакъв случай не са криминални гении. “Няма неразкриваеми престъпления. Въпросът е доколко професионално ще се справят със задачата. Топката е в МВР”, обяви още Кацаров.

Минчо Спасов: МВР е пълно с чантаджии от студената война, пише 24 часа.

“В МВР е пълно с чантаджии, които не вършат реално полицейска работа, а са структури от времето на студената война”, заявява в интервю за “24 часа” председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов. “Настояваме именно прочистването на ведомството от излишни структури, а не от редовите полицаи, които патрулират по улиците и опазват обществения ред. А ресурсът, който ще се съкрати от чантаджиите, да излезе на улицата и да служи на хората”, призовава Спасов. Според него с промените в Закона за МВР ръцете на министъра са развързани, а с правилника за неговото прилагане той може да преструктурира сегашните структури. “Надявам се той да се възползва от възможността”, казва още в интервюто Минчо Спасов.

МБМД: Докладът на Еврокомисията срина почти всички рейтинги, съобщава 24 часа.

Негативните доклади на ЕК и ОЛАФ са повлияли много зле на обществените настроения у нас. Има рязък спад на оптимистичните нагласи за бъдещето; срива се рейтингът на всички политици; нарастват настроенията за предсрочни парламентарни избори. Това показват данните на последното наблюдение на обществените нагласи на МБМД, проведено между 25 и 28 юли. За първи път откакто на власт е тройната коалиция може да се говори за радикализация на обществените нагласи. Подкрепата за предсрочни избори нараства и излиза във водеща позиция – 37 % от избирателите виждат решението именно в тази посока.

И шестият вот не мина, ликува Дума.

150 депутати отхвърлиха вчера искания от опозицията шести вот на недоверие. 84 гласуваха “за”, а един се въздържа. В изявлението си пред депутатите премиерът Сергей Станишев заяви, че вотът на недоверие не е успял най-вече защото по време на дебатите ясно си е проличало, че опозицията не предлага алтернатива. Той бе категоричен, че замисълът да се постави на изпитание здравината на коалицията не е успял да “забие вътрешните клинове”. Станишев заяви още, че очаква през есента още един вот на недоверие, който да е в комбинация с организиране на социални недоволства. Имайте мярка за това, обърна се той към опозицията. Премиерът коментира, че вижда голямо сближаване в лексиката и действията на лидерите на ГЕРБ и “Атака”. Не знам дали то е принципно, програмно или просто конюнктурно, заяви още Сергей Станишев. Вчера депутатите решиха, че лятната им почивка ще бъде от 1 август до 5 септември включително. 

Кръв и арести на протеста на млекарите, описва Новинар.

Кръв и арести белязаха масовия протест на млекарите в цялата страна. Най-драматично беше положението във врачанското село Алтимир, където лидерът на млекопроизводителите Адриан Цаконски беше арестуван от полицията заради това, че закла теле въпреки изричната забрана за това. 100 животновъди във Врачанско протестираха заради спрените за земеделие европари и отказа на държавата да изплати допълнителни субсидии в бранша. Белезниците щракнаха за Цаконски и още трима фермери, които дръзнаха да заколят две телета в знак на протест. Преди ден животновъдите се заканиха, че ще пренесат в жертва три теленца и ще отнесат главите им на лидерите от тройната коалиция - Сакскобургготски, Доган и Станишев.

Брюксел няма да признава нови договори на наказаните агенции, информира Дневник.

Европейската комисия няма да признава договори, сключени от агенциите по ФАР към регионалното и финансовото министерство след отнемането на акредитациите им на 23 юли, дори те евентуално да им бъдат възстановени. Причината е, че без акредитации агенциите не могат по никакъв начин да разполагат с европейски пари или да са трансферно звено между ЕС и изпълнителите. "Сключването на договори от тези агенции е на отговорността на българските власти", каза в сряда Амадеу Алтафаж Тардио, говорител на комисията. Миналата седмица вицепремиерът Меглена Плугчиева каза пред парламентарната комисия по европейските въпроси, че двете агенции могат да продължават да сключват договори. По думите й, ако акредитациите бъдат възстановени до 29 ноември, когато изтича крайният срок за контрактуване на проекти по ФАР, парите по тези договори ще могат да се върнат на България. Алтафаж отхвърли възможността срокът по ФАР да бъде удължен след ноември, тъй като той е вписан в Договора за присъединяване на страната към Европейския съюз

"Евровинетката - нов данък или залог за добри пътища", четем в Пари.

Въвеждането на обща винетка за всички страни от Евросъюза засега се посреща нееднозначно сред представители на автомобилния бранш и експерти в транспорта, разкрива темата на броя на вестник Пари. Изданието припомня, че идеята не е нова за общността и въвеждането на евровинетката у нас бе обсъдено за първи път между транспортния министър Петър Мутафчиев и държавния секретар на Франция по въпросите на транспорта Доминик Бюсро.

Гергов дава $300 000 за голф и забавачка, известява Стандарт.

Красимир Гергов ще вложи в голф и детска градина парите, които е получил като посредник по сделката за ТВ2, каза той пред "Стандарт". Рекламният бос, който стоеше неофициално зад медията, е взел 300 000 долара посреднически хонорар само за това, че е свързал купувача СМЕ и тв канала. Както стана ясно във вторник, ТВ2 заедно със спортния канал Ринг тв бяха продадени за рекордната сума от 172 млн. долара на медийния и парфюмериен бос Роналд Лодер. "Няма да влагам тези 300 000 долара в медийни проекти, ще ги пренасоча изцяло в голф. Ще направя и една детска градина до игрището в Равна поляна", заяви Гергов пред "Стандарт" вчера. Той ще продължи да взема от СМЕ и ежемесечен консултантски хонорар. Гергов уточни, че все още не посредничи и не дава съвети по продажбата на bTV, защото тя засега не е оценена. "При сумата, на която се продаде ТВ2, bTV би трябвало да се изтъргува минимум за половин милиард", заяви бизнесменът. От вчера в медийните среди се говори, че ТВ2 първоначално се е предлагала в пакет с bTV, GTV и FOX, но впоследствие е била извадена, за да се вдигне цената й. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4717 |30.07.2008 Пресата на 30 юли . 0| 4028 |28.07.2008 Пресата на 29 юли . 0| 4051 |24.07.2008 Пресата на 24 юли . 0| 3960 |22.07.2008 Пресата на 23 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads