Реклама / Ads
0| 3827 |05.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 5 август

.
Вестниците пишат за това, че Германия има улики срещу групата "Николов - Стойков"; за "олекналата" борса; за китайките, които ни бият инжекции и за Кобургите-най-желани за зетьове.
 

 

Германия има улики срещу групата "Николов - Стойков", съобщава Дневник.

Германските власти разполагат с подробности за българското участие в международната престъпна схема по програма САПАРД, разкрита от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) през февруари 2007 г., но смятат за трудно доказуема връзката с бизнесмена и президентски спонсор Людмил Стойков. За сметка на това обаче правосъдието във федералната република сочи като основен измамник от българска страна съдружника на Стойков - Марио Николов. Той присъства в обвинителния акт срещу германските съучастници на групата "Стойков - Николов", научи "Дневник" от няколко източника в баварския град Аугсбург, където се гледа делото за измамата. В неделя председателят на комисията по вътрешна сигурност в парламента Минчо Спасов каза пред БНР, че службите в Германия са събрали със специални разузнавателни средства улики срещу Стойков, а неговите тамошни партньори вече били осъдени. "Нашата прокуратура не беше изискала тези специални разузнавателни средства, от които може да се направи конкретен извод за връзка на Людмил Стойков с тази организирана престъпна група", добави парламентаристът.

Борсата "олекна" с 10 млрд. лв., известява Дневник.

Пазарната капитализация на компаниите, търгувани на борсата в България, се върна на нивата от юни 2006 г., като само от октомври м.г. досега от нея са изтрити 10 млрд. лв. По време на вчерашната сесия общата стойност на публичните дружества падна под 20 млрд. лв. до 19.9 млрд., а съотношението й към прогнозния брутен вътрешен продукт за 2008 г. вече е около 30% спрямо близо 56 на сто в края на 2007 г. Паралелно със загубата на стойност се стопяват и активите на взаимните фондове, което с тегленията на средства от тях ги закова на малко под 800 млн. лв. при месечния спад за юли от 8%. Продължаващият девет месеца мечи пазар в България не подминава и основния индекс SOFIX, следящ 19-те най-големи публични компании. Вчера той се колебаеше около 1000 пункта и дори за кратко падна под тази психологическа граница, което се случва за пореден път през последните дни. На това ниво индексът беше през октомври 2006 г. От началото на тази година SOFIX е загубил над 40%. По данни на "Блумбърг" българският пазар е в топ 3 на най-губещите в Европа от началото на годината след украинския и преди ирландския.  

Ремонти до дупка, видял е Дневен Труд.

Планови ремонти на улици и булеварди тресат големите градове в страната. “Жътва е за нас”, обявиха от пътностроителните фирми и се молят да не завали дъжд. Затворените пътища обаче изпънаха до край нервите на стотици шофьори и живеещите в околните сгради. В София, където общината е обявила ударна програма, “тапите” по кръстовищата на моменти са влудяващи. 

Магистралите станаха заложници на Брюксел, установява Дневен Труд.

Почти “нулева” година се очертава за магистралното строителство в България, след като спряното финансиране от ЕС за пътния фонд блокира плановете на правителството за изграждане на “Тракия”, “Марица” и “Струма”. В момента се работи единствено по “Люлин”, за която има 103 млн. евро от програма ИСПА и 34 млн. евро от бюджета. Плащанията бяха замразени от Брюксел, но работата по магистралата не спира засега. Магистрала “Тракия” също се превърна в “заложник” на Брюксел. След като концесията за аутобана пропадна, тя ще бъде изграждана на 3 лота с държавно финансиране. В момента обаче се преструктурира пътният фонд и докато премиерът Сергей Станишев не избере новия му началник, търгове за строители няма да бъдат обявени. С европари ще се правят “Марица” и “Струма”, като първата трябва да е готова до 2013 г., а втората - до 2020 г.

Ангел Бончев се явява на ТЕЛК, съобщава Монитор.

Бившият шеф на "Литекс" Ангел Бончев, който бе върнат с два отрязани пръста след 50 дни пленничество от похитителите му, обмисля да се яви пред ТЕЛК за определяне на група инвалидност. Това научи "Монитор" от свои източници. Най-вероятно това ще стане през септември, защото в момента експертните групи на ТЕЛК са в летен отпуск. Все още не е ясно каква група инвалидност може да получи бившият футболен бос. Според запознати обаче лекарската комисия може да му даде втора, а дори и първа група в зависимост от това колко са увредени пръстите му. Докато Бончев чака да получи решението на ТЕЛК, ще получава болнични. Макар че вече е безработен, след като Гриша Ганчев го махна от поста изпълнителен директор на ПФК "Литекс", той има право на болнични до 75 дни след освобождаването му. Проверка на "Монитор" показа, че Бончев ще получава 1437,60 лева болнични месечно. Това е 80% от сумата, върху която се е осигурявал през последните 6 месеца. От началото на годината Бончев е внасял осигуровки върху 1797 лева. Той е осигуряван от две места - от ПФК "Литекс" и като управител на "Литекс парк". От първото място бившият футболен бос е получавал по документи 397 лв. заплата. В "Литекс парк" обаче са му плащали доста по-добре. Там той е получавал 1400 лева месечно възнаграждение. Бончев обаче не винаги е получавал хубава заплата. Преди 2 години той е внасял осигуровки само върху 289 лв. През 2005 г. пък парите били още по-малко - само 275 лева. През 2007 г. обаче нещата се променят, когато става управител на "Литекс парк", откъдето и до днес го осигуряват на максималния за страната праг. При определяне на пенсията му за инвалидност експертите ще вземат предвид целия му осигурителен стаж. Така че е много възможно Бончев да не получава висока пенсия, независимо от групата инвалидност, която ще получи. 

Китайки ни бият инжекции, чуди се Стандарт.

Половината медсестри избягаха в Европа, търсим на пожар 30 000 Китайки ще ни бият инжекции в болниците. Налага се да внасяме сестри, защото половината от родните избягаха в Европа. 1200 жени с касинки тръгнаха на гурбет само за шестте месеца от началото на годината, съобщи Милка Василева, зам.-шеф на асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Това е с 30% повече от напусналите България през цялата 2007 г. В момента у нас работят около 30 000 сестри, а са били двойно повече. Най-голям е гладът в операционните. Никой не иска да работи за 500 лева, проплакаха доктори. Според шефове на болници най-лесно ще обучим мераклийки от Китай. Покрай търговията и ресторантьорството страната ни е много популярна в Поднебесната империя.  

Детските надбавки колкото таксата за ясли и градини, изчислява Дума.

Социалната министърка Емилия Масларова съобщи вчера в предаването “12+3” на БНР, че ще бъдат увеличени детските добавки и ще стигнат таксата за ялите и детските градини, т.е. около 35 лева. Ще инвестираме в образование, защото младите хора трябва да са много по-конкурентоспособни в днешния ХХI век, допълни Масларова. От 15 септември всички първокласници на социалнослаби семейства ще получат 150 лева във вид на пособия, дрехи, които са необходими за първокласниците, но не и на ръка. За семействата с деца с увреждания ще има допълнително от 1 октомври добавки, които ще бъдат за компенсиране на цените през последните месеци. Ако икономиката е стабилна и върви добре, по-лесно ще се преодоляват социалните проблеми, според министър Масларова. Тя допълни, че в сферата на възможностите е при бъдещо управление да се премахне плоският данък. Емилия Масларова посочи, че в Банско са продължили стъпките, поети от Катарино, в социалната политика в посока на младите и възрастните хора. Тя съобщи, че коледната добавка за пенсиите ще бъде около 150-200 лева.  

Мамят ни със сирене без мляко, пише 24 часа.

Продават литър вода за 4-5 лева, шприцована в пиле. Рафтовете в магазините са залети с храни менте. Мамят ни със сирене без мляко, предупреждават от Федерацията на потребителите. То се правело от растителни мазнини - палмови, рапични, соеви. Предлага се като сирене без холестерол и струва с 1-2 лв. по-евтино. Подобен продукт се продава и за кашкавал. Нелоялни производители пък шприцовали пилетата с вода. Така бройлерите ставали по-тежки. По този начин търговците продават литър обикновена вода за 4-5 лв. В момента най-търсени са технолози, които могат да направят сирене или колбас с минимално количество млечни или месни продукти, признават производители. 

Чиновникът - юпи или мутра, анализира Стандарт.

Отегчена леля, с пола до коляното и сприхав характер. Два часа работи, два часа обядва и четири часа пие кафе и реди пасианси. Печели четири-пет стотака на месец и отнася по една 13-а заплата за отскок. Цяло лято дреме в отпуск, цяла година свършва работа в пет. Що е то? Негово величество чиновникът. Един от хилядите младши, старши или главни експерти, които пъплят из коридорите на държавната и местна власт. На безсрочен трудов договор и с перфектни осигуровки. Много често - до гроб Кариера мечта за всяка българска леля, която иска да отърве ежедневното висене край печката, като ходи на работа и подсилва семейния бюджет, но все пак да смогва да прибере хлапето от градина в пет. Тежко на лелята обаче. Защото пред вратите на държавната ясла напира конкуренцията. А тя е страшна - образована, нахална и млада. И битката за удобния чиновнически стол обещава да е кървава. Хиляди 19-годишни читанки на прага на университета се борят със зъби и нокти да станат професионални чиновници. Младоците драпат да учат публична администрация. Амбициозните отличници не щат да стават нито лекари, нито програмисти, нито юристи, нито икономисти. Искат да са чиновници. И най-големите зубъри сред тях ще сбъднат мечтата си. Странно наистина - откъде този мерак да се влеят в родната администрация? Явно надъханите хлапета са или откровено луди, или свръхоптимисти А може би - по-хитри, отколкото изглеждат. Факт - чиновническото кресло е с доста екстри.  

Тралове унищожиха античен кораб, пише Монитор.

Античен кораб на повече от 2000 години е бил варварски унищожен от траловете на риболовните кораби. Плавателният съд, който се намира на 81 метра дълбочина край нос Калиакра, бе открит чрез сателит от екипа на американския учен проф. Робърт Балард съвместно с екип на Института по океанология към БАН във Варна през 2002 г. Подводната находка днес е неузнаваема от хилядите набези под вода на дънните тралове на рибарите. Това съобщи вчера д-р Илия Щирков, научен ръководител на подводната експедиция с кораба на Института по океанология към БАН във Варна "Академик". Състоянието на древния плавателен съд, потънал край бреговете на Калиакра преди 2000 г. преди Христа, е заснето в 90-минутен филм при експедицията под вода на екип на института миналата седмица. Кадрите от днешното състояние на античния кораб и товара му - амфори, пълни с рибни кости, пренасяни от Крим за Средиземноморието, днес членовете на научната експедиция сравняват с филма от експедицията с проф. Балард преди шест години.

Заря и викторини за 100 г. независимост на България, описва Новинар.

Със заря във всички по-големи градове на страната и концерти в повечето европейски столици ще бъде отбелязан Денят на българската независимост. Това стана ясно вчера след второто заседание на националния комитет, който подготвя проявите за отбелязването на юбилея. Повече от половин година ще траят честванията на 100-годишнината от обявяването на независимостта на страната ни. Те ще продължат от септември до пролетта на следващата година. В рамките на кампанията ще има около 60 събития у нас и в чужбина. Премиерът Сергей Станишев отбеляза, че важен акцент в нея трябва да бъде съвременна България. Целта е да направим внушително отбелязване и да се прочуем, посочи Станишев. По думите му много българи не правят разлика между 6 септември 1885 година (Съединението на Княжество България с Източна Румелия) и 22 септември 1908 година (Обявяването на независимостта на страната ни). „Разчитаме на модерните форми в интернет, WEB страници – комуникация, която е много по-удобна и интересна. Стана дума за това, че за много млади хора това събитие изглежда почти като основаването на България през 681 година, толкова е отдалечено от тяхното битие и съвременност”, обясни министър-председателят. Въпреки стремежа за модерност обаче в разписаната програма за честването на юбилея присъстват мероприятия като „Общоармейска викторина на тема „Армията на независима България”. Своеобразното състезание е планувано в общонационален мащаб за април 2009 година. По инициатива на Министерството на отбраната също ще бъде организирано и масово почистване на паметниците на героите, загинали във войните за националното освобождение на страната. 

Кобургите най-желани за зетьове, съгледва 24 часа.

Красавците се сродили с кралски династии. Аристократите от рода Сакскобургготски, от който произхожда и българският цар Симеон ВториІІ, се славели като големи красавци и това било сред причините повечето да се оженят в големи кралски династии. Това може да се прочете в стотиците писма, предхождащи всяка сватба в рода, прочул се с това, че е завладял Европа с успешна брачна политика. Писмата се съхраняват в държавния архив в Гота и са цитирани от в. "Мителдойче цайтунг". Фамилията Сакскобургготски управлява в почти всички големи династии на Стария континент, че и в Мексико. Наследниците на Симеон Втори са ярко потвърждение на историческите факти. Кардам, Кирил, Кубрат и Константин-Асен се ожениха за известни аристократки и красавици и зарадваха царя с 10 внуци. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4142 |04.08.2008 Понеделнишката преса на 4 август . 0| 3903 |01.08.2008 Петъчната преса на 1 август . 0| 4388 |31.07.2008 Пресата на 31 юли . 0| 4717 |30.07.2008 Пресата на 30 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads