Реклама / Ads
0| 4785 |11.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Строителните услуги ще поскъпнат с 10-15% за 2008 г.

.
Крайните цени на строителните услуги у нас ще се повишат с между 10 и 15 на сто тази година, прогнозира председателят на Софийската търговско-промишлена камара Георги Чернев, цитиран от БТА.
 

Той припомни, че в началото на 2007 г. са поскъпнали концесиите за строителни материали. Тази година поскъпват горивата и това няма как да не се отрази върху крайните цени, каза още Чернев.

Освен това според него цените в строителството в България са все още „с 30-40% по-ниски от тези в страните от Източна Европа и предстои те плавно да се изравнят“.

Чернев участва в обсъждане, организирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на промени в регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз за определяне на хармонизирани условия за пускането на строителните продукти на пазара.

Нормативният акт ще регламентира и задълженията на всички участници в процеса на пускане на строителни продукти на пазара - производители, нотифицирани органи, надзор на пазара, вносители и дистрибутори. Регламентът е насочен и към проектанти, консултанти, строители и контролни органи.

Чернев допусна, че след въвеждането на новата европейска регулация някои от некоректните фирми в строителния бранш ще отпаднат от пазара. „Не е важно да внасяш единични тухли от Сърбия, а дали те отговарят на изискванията на ЕС“, каза Чернев.

Директор на дирекция Технически правила и норми в министерството Виолета Ангелиева каза, че новото в проектодокумента е, че за първи път са регламентирани на такова високо ниво изисквания към икономическите оператори - производители, дистрибутори. Регламентът предлага облекчения спрямо Директивата 89/106/ЕЕС за строителните продукти като намалява административните тежести върху производителите, за да могат те по-бързо да получат възможност на продуктите да бъде поставена СЕ - маркировката и декларацията за съответствието на продуктите. СЕ- маркировката ще означава само съответствие на характеристиките на продукта със спецификацията, по която е произведен.

По-строги стават критериите към лицата, които оценяват съответствието и издават европейските технически одобрения. Облекчават се системите за оценяване на съответствието, каза Ангелиева.

Най-големите улеснения от новия регламент ще са за микропредприятията, защото се въвежда възможността за така нареченото каскадно и споделено изпитване на продуктите, а в една от системите е премахнато контролното изпитване.

Регламентът ще влезе в сила през 2011 г., а преди това той трябва да бъде обсъден от всички страни членки на ЕС. За България се предвижда в тази връзка да се направят промени в Закона за техническите изисквания към продуктите. Ои

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5755 |24.06.2008 НАП получи награда за най-добри електронни услуги . 0| 6724 |23.06.2008 Шизофренна регулация на пазара на мобилни услуги* . 3| 6584 |22.03.2008 Активираме всички услуги на Mtel по телефона . 1| 5350 |27.02.2008 Компании и университети представят услуги на "Банки Инвестиции Пари"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads