Реклама / Ads
39| 6018 |03.12.2011 НОВИНИ

Борисов: Бавните реформи ни струват скъпо!

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов заяви, че модернизацията на българското здравеопазване, образование и съдебна система са се забавили и това е било грешка, която сега струва скъпо на държавата. Той взе участие в конференцията "Справедливост в прехода", организирана от Министерството на външните работи.
 

 

Това е второ издание на форума от серията Sofia Platform. Той събра в София представители на политическия и интелектуален елит на страни от Близкия Изток, Северна Африка и Централна и Източна Европа.

 

От дистанцията на времето виждаме, че в много области, в които нямаше ясно написани европейски критерии, реформите бяха забавени и не се случиха, така както искаха мнозинството български граждани през 1989 г., отбеляза Борисов.

Обществата в преход са особено чувствителни към правосъдието, изграждането на доверие в съдебната система е основен показател при оценяването на успешността на прехода, каза още премиерът.

 

Той допълни, че съдебните реформи в Централна и Източна Европа бяха насочени към отделяне на съдебната власт от политическия апарат и трансформирането й от защитник на правата на държавата в защитник на правата на гражданите. Двайсет години по-късно реформата на съдебната система продължава да бъде във фокуса на

обществения дебат, явно уроците в тази област по-лесно се преподават, отколкото се учат, каза Борисов.

 

Премиерът посочи, че опитът на Централна и Източна Европа, включително грешките и забавените решения, могат да бъдат от полза на хората от арабския свят.

 

Българският преход към демокрация беше мирен. Най-важният урок е "пазете мирния характер на прехода, гарантирайте правата на своите малцинства, заковете в конституциите си защитата на основните човешки права и свободи на всеки един гражданин без значение от коя етническа група е, дали е мъж или жена, каква религия изповядва" - с тези думи се обърна Борисов към участниците във форума. Премиерът каза, че България е готова да помага и да изгради център за обмяна на идеи и опит между Централна и Източна Европа и арабския свят.

 

"Днес всички следим със затаен дъх случващото се в Сирия, която на нас, българите, ни е особено близка. Категорично не можем да приемем ежедневните новини за убити и ранени при мирни протести, отказваме да слушаме изпразнените от съдържание обещания за реформи, които така и не се случват", заяви премиерът.

 

Борисов каза още, че България заедно с всички страни от ЕС и Арабската лига ще продължи да настоява за край на насилието в Сирия, за наказване на виновните, за честни и свободни избори, чрез които сирийските граждани от всички религиозни и етнически групи да изберат своите управляващи, предаде БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 5669 |02.12.2011 Борисов: И аз имам усещане за корупция . 33| 7804 |01.12.2011 Социолози: Без радикални реформи идва катастрофа . 13| 5212 |22.11.2011 Шефът на БАН бил зависим и не можел да направи реформите . 218| 7873 |20.11.2011 Б. Борисов: В Атака да си мерят приказките и да си гледат работата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads