Реклама / Ads
3| 6715 |25.10.2008 НОВИНИ

Чакат 1500 т. въглища за "Кремиковци", за да преодолеят проблема

.
За момента аварийната ситуация в "Кремиковци" е овладяна. Въглищата, които са необходими за доменните пещи и коксохимическия завод ще пристигнат, съобщи Людмил Павлов от КТ "Подкрепа".
Той уточни, че вчера са пристигнали 500 тона въглища, а днес се очакват нови 1500 тона, предаде News.bg.

До понеделник няма да се предприемат стъпки за спиране на доменните пещи на коксохимическия завод каза Людмил Павлов.

Той изрази надежда синдиците и оперативното ръководство на комбината да направят необходимото за доставяне на останалите нужни количества въглища за работата на предприятието.

Засега няма опасност от авария в комбината, са установили и експертите от Районната инспекция по околната среда и водите.

Те извършиха проверка по сигнал на ръководството на комбината, че предприятието нямало суровини и се налагало извеждане от работа на доменните пещи.

В момента коксовите батерии в доменните пещи на "Кремиковци" работят в авариен режим.

Въглищата, които трябва да осигурят работата на комбината "Кремиковци" през следващите няколко дни, пътуват към София, съобщиха от пресцентъра на "Кремиковци".

По-радно днес стана ясно, че има възможност да бъде задействан авариен план за "Кремиковци", ако тази нощ в комбината не пристигнат 500 тона въглища, тръгнали от Бургас, които трябва да поддържат работата.

Около 2 хил. тона от енергийната суровина бяха договорени вчера от настоящото ръководството на най-голямото българско предприятие с един от предишните директори на комбината Валентин Захариев.

Той от своя страна изкупи въглищата от "Ворскла стийл", които до края на миналата седмица снабдяваха на ишлеме "Кремиковци" със суровини.

Същевременно министерството на извънредните ситуации предприе действия за повишаване на готовността на структурите на единната спасителна система по повод предстоящото намаляване на дебита на подаването на количеството природен газ към комбината "Кремиковци".

Вчера от комбината обявиха, че започват поетапно извеждане от експлоатация на Доменни пещи N 1 и N3 и на коксохимичните батерии, в случай, че не бъдат осигурени необходимите количества доставки.

Това се налага в резултат на едностранното решение за прекратяване на споразумението за работа на ишлеме от страна на „Ворскла Стийл България", след което доставките на суровини към кобината са редуцирани под безопасния минимум.

Спешно пристигнали обаче 1500 т. кокс и 2000 т. коксуващи се въглища отложиха спирането на двете доменни пещи. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5323 |24.10.2008 "Кремиковци" пред сериозна криза, спира доменни пещи . 6| 5599 |24.10.2008 Европарламентът загрижен за използването на скенери по летищата . 6| 4678 |24.10.2008 Интересът към обучение в чужбина все по-голям . 0| 8830 |24.10.2008 До момента Държавният резерв е изкупил под 40 хил. тона пшеница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads