Реклама / Ads
0| 2891 |20.07.2022 НОВИНИ

Експерти предупреждават за риск от екологична катастрофа заради високите температури в Европа

.
Източник: БГНЕС
Екстремно високите температури в Западна Европа увеличават риска от екологична катастрофа, предупреждават експерти.
 

Въпреки че за кратко температурите в няколко региона на континента спаднаха, вятърът и сухите условия правят горските пожари трудни за овладяване. В Испания властите описаха 20-метровите пламъци като истински ад.

 

Огънят гори на десетки места, като досега изпепелената площ е близо 700 хиляди декара. В югозападната част на Франция повече от седмица бушуват два огромни пожара. 2 хиляди пожарникари от цяла Франция със самолети, хеликоптери и цистерни са мобилизирани за борба със стихията. Великобритания регистрира абсолютен рекорд а най-висока температура - 38.1 градуса.

 

Рекордни жеги парализираха живота във Великобритания. За първи път в историята на обединеното кралство температурите надхвърлиха 40°. През последните два дни паднаха няколко рекорда. Вчера след обяд в градче в Източна Англия живачният стълб достигна 40,3°. Правителството обяви извънредно положение в цялата страна. Затворени са много училища. Заради горещата вълна в цялата страна имаше сигнали за пожари. В лондонската Спешна помощ само за час са получили над 400 обаждания. 13 души, повечето от които деца са се удавили, търсейки прохлада във водоизточници.

 

В столицата на съседна Гърция – Атина, избухна голям пожар. Гражданската защита призова за евакуацията на осем села и населени места. В зоната се намира и Националната обсерватория и детска болница. 36 малки пациенти и 19 лекари и медицински сестри са изведени. Около 350 пожарникари, 15 самолета и 9 хеликоптера участват в борбата с огнената стихия. Заради пожара са затворени и пътища. Обстановката се влошава и от силните ветрове в района.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15653 |19.07.2022 Експерти: Ако някой си позволи да заложи сигурността на България за доставки от Русия, загива политически . 0| 3251 |16.07.2022 Цонева, ДБ: Няма експертиза за снимките от спалнята. Това е зле скроен PR с участието на евродепутат от ЕНП . 0| 2770 |15.07.2022 Ива Митева: Лидерите да отстъпят встрани, напред да излязат експертите от А-отборите . 0| 2760 |15.07.2022 Делото срещу Семерджиев може да продължи с години заради сложна експертиза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads