Реклама / Ads
1| 3953 |20.07.2016 НОВИНИ

ГДБОП се хвали пред САЩ: Наблюдаваме 54 престъпни групи за трафик на хора

.
Ивайло Спиридонов
ГДБОП продължава да наблюдава престъпните банди. Този път шефът на службата Ивайло Спиридонов се похвали пред американските си колеги, че под око са му 54 организирани престъпни групи на територията на България, свързани с трафика на хора. Не се казва, обаче колко от тях са разбити. Спиридонов придружава Румяна Бъчварова при посещенито й в САЩ.
 

В стил „Работническо дело” от пресцентъра на МВР информираха за визитата следното: Спиридонов определи като ключов подход на неговия екип при противодействието на трафика на хора превенцията, не само предприемането на действия на база получени сигнали.

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и посланик Сюзън Копидж, директор на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора към Държавния департамент на САЩ, обсъдиха възможностите за сътрудничество и мерките, които България предприема по линия на трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация.

 

Един от най-успешните и работещи инструменти за борба с трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация е моделът на съвместните екипи за разследване, поясни министър Бъчварова. Тя изтъкна още, че на ниво ЕС България се утвърди като една от страните, участващи най-активно в съвместни екипи, като ГДБОП работи в тясно сътрудничество с колегите си от държавите, крайни дестинации за трафика на хора.

 

Посланик Копидж оцени положително регламентирането в националното законодателство на мерки за защита на жертвите на трафик в качеството им на свидетели, с оказване на специализирана помощ и подкрепа, както и предоставяне на разрешение за продължително пребиваване на лицата, изразили желание да сътрудничат в хода на наказателното производство.

 

В съответствие с препоръката в доклада по трафик на хора на Държавния департамент, министър Бъчварова поясни още, че България вече работи по процес по изграждането на допълнителни социални услуги за жертви на трафик.

 

Министър Бъчварова подчерта активизирането на работата на Националнатa комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет. Прилага се Национална програма за противодействие трафика на хора и закрила на жертвите 2016 г.

 

По линия на МВР, ГДБОП е основната структура, която работи по разследването и противодействието на това явление, поясни министър Бъчварова и добави, че компетенции в борбата с трафика на хора има и Гранична полиция по линия на миграцията и противодействието на контрабандата на мигранти.

 

Посещението на вицепремиера Бъчварова във Вашингтон ще продължи със срещи с координатора по контратероризма към Държавния департамент Джъстин Сибърел, с директора на Службата за борба с наркотиците (ДЕА) Чък Розенбърг, както и други висши държавни представители на САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4140 |20.07.2016 Нинова: Няма брюкселски чиновници да определят националния интерес на България . 0| 4074 |20.07.2016 Бареков се самопредложил да преговаря с Иран за реактора . 0| 4349 |20.07.2016 БСП предлага закон срещу ”калинките” в предприятията . 0| 5190 |20.07.2016 Взривиха известен журналист пред ”Макдоналдс” в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads