Реклама / Ads
6| 5917 |18.10.2023 ИНТЕРВЮ

Проф. Николай Радулов за ФрогНюз: Чака ни тежка година - тероризмът никога не си е отивал

.
Проф. Николай Радулов Източник: БГНЕС
"Тероризмът продължава вече доста години. Просто можем да очакваме едно по-засилено действие и в Европейския съюз, и в целия свят. Мога да се обзаложа, че потокът от мигранти ще се увеличи през българо-турската граница".
 

Това каза пред ФрогНюз експертът по национална и международна сигурност проф. Николай Радулов.

 

Ето и цялото интервю:

 

Професоре, от гледна точка убийството на учител във Франция в петък и разстрела на двама шведски футболни привърженици в Брюксел в понеделник - връща ли се опасността от тероризъм и радикален ислям в Европа?

 

Нито едното, нито другото е изчезвало за миг. Ако кажем, че се завръща, предполагаме, че за известно време е изчезвало, а това не е така. От “Шарли Ебдо” насам във Франция винаги е имало на едно или друго място локални опити за тероризъм. Не толкова фрапантни, не толкова зрелищни, но нападения срещу учители, срещу обикновени граждани - през всички тези години това се случваше. И нещо повече - Франция като че ли от всички държави в Европейски съюз успя най-бързо да стегне специалните си служби и да построи антитерористичната си програма. Много често - почти всеки месец, прокурорът на Париж дава пресконференция за това колко терористични групи са разкрити и заложени, колко души са арестувани. От тази гледна точка, не бихме казали, че това е завръщане - просто в светлината на случващото се в Израел и ивицата Газа, започнахме да обръщаме повече внимание.


Всяка седмица например в Афганистан се извършват терористични актове и то не от кого да е, а от Ислямска държава. При това, разликата там е много тънка, защото и пострадалите, и терористите са мюсюлмани. Само че едните са сунити - Ислямска държава, другите са шиити. Терористичната вълна не е преставала нито за момент в целия свят, просто е малко по-далеч у нас. 


Също така, в медиите в Западна Европа има инерция - може би разумна, защото терористите целят със своите действия да станат известни и да заразят със своя пример други хора. Когато медиите не отразяват такива новини, това в известна степен създава спирачка пред разширяването на тероризма. 


Тероризмът продължава вече доста години. Просто можем да очакваме едно по-засилено действие и в Европейския съюз, и в целия свят.


Да разбираме ли, че няма ръст, който се наблюдава в последната седмица, просто е по-видимо?

 

Определено е така. Виждаме последния случай - с шведите, буквално разстреляни в Брюксел. Този терористичен акт е нещо, което се случва всеки ден в Швеция. Там има терористични актове непрекъснато и те не са обезателно винаги свързани с горенето на свещените мюсюлмански книги. Същевременно шведските разузнавателни органи и органите за сигурност са се хванали за главата, защото виждаме престрелки с автоматично оръжие, хвърляне на гранати. Това се случва в Швеция, която давахме за пример за спокойна и уредена държава. 

 








В българските медии дори имаше сравнения, че Швеция в момента прилича на България през 90-те години - на какво се дължи това?

 

Това не е ново явление. Там има пословично силни банди от сърби и косовари, които разчистват сметките помежду си. В тези войни, които непрекъснато се водят като борба за пазара за накторици и т.н., загиват и невинни граждани, които нямат нищо общо с този бизнес. 


Освен това, това е свързано и с голямата търпимост спрямо мигрантите. Има мароканци, мюсюлмани, хора от всякакви различни държави. Държавата прие много хора след мигрантските потоци от Близкия изток в последните години. Швеция има тази търпимост от много-много години, не е нещо, което е възникнало скоро. Тази търпимост очевидно не може да се пребори с това, че мигрантите не желаят да се претопят сред шведското население, да приемат нейната култура.





Тук тезата за мултикултурността, която г-жа Меркел лансира в Германия, не се оправда. Тези хора искат да живеят така, както си живели в собствената си държава, само че да се възползват от социалните системи и подредеността на една съвсем друг тип държава. Те не желаят да се приспособят. 


Подобни събития очакват всяка една европейска държава, тъй като мигрантските вълни не намаляват. Напротив - усилват се. Тази година сравняваха мигрантските вълни с тези от 2015-2016 година. 


След като отново се запалиха пожарите на войната около Израел, Палестина, "Хамас", "Хизбула", това няма как да остане невъзприето и без реакция от страна на мюсюлманите, които са най-много в Германия. Това има своята причина, която е свързана с добрата социална система, с това, че се ползват от много привилегии. Освен това, Германия е страната с най-много джамии в Европейския съюз. 


Чака ни тежка година. Дано специалните служби успеят да се мобилизират достатъчно бързо.


Връщам се към терористичния акт в Брюксел от понеделник вечерта. Имате ли обяснение защо се случи точно в Брюксел и защо беше насочен точно срещу шведски граждани?


Това, което вероятно е накарало извършителя, е неговото възмущение от горенето на мюсюлманските свещени книги. От друга страна, такова събитие като международен футболен мач, в който участва националният отбор на Швеция, е много удобно събитие, при което много големи маси от хората, които са набелязани от извършителя за жертви, са налице и почти без никаква охрана. 


Специалните служби на Белгия споделят, че е имало високо ниво на на терористична защита, че в Белгия е било въведено най-високото ниво на терористична заплаха, но никой не е очаквал, че това ще се отнесе към Швеция. По-скоро хората са очаквали, че ще се случи нещо със синагоги, с училища, в които учат евреи или по отношение на институции, които са на страната на Израел.  


Министърът на външните работи на България Мария Габриел каза, че България не е посоката, в която биха тръгнали евентуални бежански потоци. В същото време в съседна Гърция отново имаше инциденти с мигранти, превозвани в лодки, има загинали - една мъртва жена, край остров Самос и един мъртъв мъж, близо до остров Лесбос. Турските власти пък съобщават за заловени 852 нелегални мигранти в района на Одрин миналата седмица. Основателно ли е това нейно твърдение?


Мигрантският поток през българо-турската граница се увеличава. Дори и Министерството на вътрешните работи си призна и поиска помощ, тъй като очевидно трудно се справя с натиска. Отчита се огромно количество на възпряни мигранти. Същевременно вътре в страната непрекъснато се залавят, но не вследствие на някаква полицейска дейност, а поради факта, че мигрантите или са изоставени от каналджиите, или бусовете, камионите, в които се превозват от точка А до точка Б, катастрофират, а изплашеният шофьор хуква да бяга, оставяйки мигрантите на произвола на съдбата. Хубаво е, ако местните власти ги заловят, а не както се случи - да се издушат в специално пригодени тайници.





И сега мигрантският натиск е голям. Не знам поради какви причини г-жа Габриел - може би има някаква информация, смята, че мигрантският натиск няма да се увеличи. Мога да се обзаложа, че потокът от мигранти ще се увеличи през българо-турската граница. Не поради друга причина, а защото всички събития в Близкия изток в момента, отново ще запалят желанието на хората там да отидат на безопасно място. Тъй като става дума за огромни маси от хора, те ще използват всички възможни и известни им в момента канали, какъвто канал е през България.


Появи се информация в западни медии - в Wall Street Journal, казва се, че българка може да е сред заложниците на "Хамас". Премиерът акд. Денков посочи, че това е непотвърдена информация и се проверява. Ако се потвърди, има ли нещо, което държавата трябва да предприеме? 

 

Нашата държава не може да предприеме нищо. По отношение на заложниците няма никакво значение дали са българи, французи и т.н. Те са заложници и ще бъдат използвани като заложници. Няма нещо, което българската държава да може да направи, освен да следи ситуацията внимателно и да се надява, че чрез общите усилия на организациите, които предоставят хуманитарна помощ, "Хамас" някак ще бъдат убедени да предадат отвлечени хора. За тях се знае, че са около 200 души. "Хамас" разчита на тях като на жив щит. Много съмнително е, че който и да е опит, ще успешен за съжаление. Дано сред заложниците няма българка. Независимо дали има, или няма, всички заложници са хора, и ще е много тъжно и жалко, ако се случи нещо.


Преди години имаше заловени български шофьори от терористични групировки. Всички опити да бъдат спасени, включително занасянето на откуп, не доведоха до нищо - отрязаха им главите и представиха видео с това. Надявам се това да не се случи. Надявам се организациите, които подпомагат хората, които живеят в ивицата Газа, да успеят да предотвратят това. Българската държава не може да направи нищо, освен да е съпричастна с това, което се случва. 

 


 

Проф. д.н. Николай Радулов е анализатор и експерт по национална и международна сигурност. Преподавател в Нов български университет. Бил е секретар на МВР и народен представител. Научните му интереси са в областта на разузнавателния анализ.


Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 34831 |17.10.2023 Дахер Дахер пред ФрогНюз: Големият проблем за Израел е всички мюсюлмански държави наоколо да скочат срещу нея . 19| 7162 |16.10.2023 Хр. Панчугов за ФрогНюз: Притеснителен сигнал ще е, ако "Възраждане" имат висок резултат на изборите. Няма нито един осъден за купуване на гласове . 17| 7070 |14.10.2023 Проф. Татяна Дронзина пред ФрогНюз: Има достатъчно джихадисти в Европа, готови да натиснат копчето . 6| 6059 |13.10.2023 Доц. Божилова пред ФрогНюз: Кошлуков умишлено бави с жалби процедурата за избор на директор на БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads