Реклама / Ads
24| 6053 |15.08.2012 НОВИНИ

Свилен Нейков: Каквото ни поискаха, им дадохме!

.
България имаше потенциал да вземе между пет и шест медала на Олимпиадата. За съжаление това не се случи, но ще продължим да работим в тази посока, каза министърът на спорта Свилен Нейков пред БТВ след края на Олимпийските игри в Лондон, където страната ни зае 63-то място.
 

Ден след като треньорът на българския отбор по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че от 20 години в страната няма държавна политика за спорта, министър Свилен Нейков намекна, че малкото медали от Олимпиадата са по вина на треньорите.

Пример са Станка Златева, Тервел Пулев и волейболистите ни. Според него някои от треньорите пренебрегват принципите, които са заложени за успеха на спортистите. „Време е вече всички тези треньори да обърнат внимание на тренировъчния процес и да разберат къде е причината.”

Свилен Нейков заяви, че е било избързано влизането им във форма, а спортистите са били натоварени с повече първенства, от това, което им е по силите, вместо да се съредоточат върху приоритет като Олимпиадата например.

„На мен ми е мъчно и тъжно за борбата и за художествената гимнастиката, защото те са световни шампиони”, коментира спортният министър.

Свилен Нейков заяви, че има увеличение на заплатите на спортистите и треньорите им. Треньорът на Станка Златева Симеон Щерев получавал 2200 лв. месечна заплата, както и самата спортистка.
Нейков заяви, че каквото е поискано от министерството, е дадено. Проблеми с финансирането не е имало.

Конкретно за художествената гимнастика Свилен Нейков изтъкна: "Осигурили сме държавен отбор в началото на годината. Искаха лагер в Австрия за Силвия Митева – получиха го. Ансамбълът се готви три седмици в Париж преди Олимпийските игри. Така че причините не са във финансирането", заяви той.


Една от причините българският спорт да е на това ниво е в самото начало на подготовка на националните ни спортисти според Нейков. „Три години минаха преди да се преборя спортните училища да минат към Спортното министерство. От предстоящия септември започвам аз да ги управлявам.” В момента тези училища по нищо не се различават от общообразователните, а за спорт почти не остава време, каза министърът. Все по-често се коментира да бъдат намалени часовете по физическо, а за оплакванията на преподавателите от ниските им заплати, Свилен Нейков отправи предложение към тях в ефир: „Защо не се занимават с допълнителна треньорска дейност? Това са заплатите, които можем да осигурим.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 7266 |19.07.2012 А. Атанасов: Пробити сме; всеки може да прави каквото си иска у нас . 12| 6219 |18.07.2012 Свилен Нейков: 200 000 лв премия за златен медал в Лондон . 39| 6374 |22.06.2012 Свилен Нейков с мисия да върне Стойчев и Казийски за Олимпиадата . 7| 6723 |14.06.2012 Радо Стойчев: Шепа хора правят каквото си искат във волейбола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads