Реклама / Ads
1| 9878 |12.10.2022 АКТУАЛНО

Плете ли някой корупционна кошница в социалното министерство? Знае ли за това министър Лазаров?

.
Министър Лазар Лазаров
Какво става в социалното министерство? Плете ли някой собствена корупционна кошница и става ли това със знанието или без знанието на социалният министър?
 

  В последните месеци от назначаването на Лазар Лазаров за Министър на труда и социалната политика се наблюдават множество спорни уволнения и назначения .

            Особенно внимание следва да се обърне на ставащото в ИА „ Главна Инспекция по труда“. Още с назначаването на Министър Лазар Лазаров по неясни критерии и решение  е подгонен за уволнение Георги Милчин – Главен секретар на Инспекцията по труда. Ако се разгледа внимателно какво става там от началото на август,  ще възникнат множество любопитни въпроси.

 

            На 10.08.2022 г. е уволнен Изпълнителният директор на ИА „Главна Инспекция по труда”  - Елена Аврамова и на нейно  място е назначена за Изпълнителен директор инж. Екатерина Иванова Асенова. Ако погледнем на електроната страницата на КПКОНПИ и на Министерство на труда и социалнаата политика, ще установим, че същата не е подала деклараци по ЗПКОНПИ, подадена е само такава през  2018 г.  и след това не е подавала други декларации,  включително и встъпилтелна декларация след предназначаването си от Директор на Дирекция „Инспекция по труда“  -  София област като Изпълнителен Директор на ИА „ Инспекция по труда”.  В този случай служебното правоотношение е прекратено и  Екатерина Асенова е назначена на Договор за управление. За нея възниква задължение за подаване на декларации по ЗПКОНПИ, а такива няма отразени като подадени на електронните страници на двете държавни институции, но въпреки това КПКОНПИ не започва проверка.

 

            Започва се интензивна работа и се приема нов Устройствен правилник/ предстоящ за публикуване в ДВ/ без обществено обсъждане. В този устройствен правилник, тихо и полека е променена структурата и бившият директор на „ИТ“ - София област дава безпроблемно правомощия на служители на „ИТ“  - София област да извършват проверки на територията на „ИТ“ – София град  в цялост при размиване и покриване на границите на двете дирекции.

 

             В устройствения правилник абсолютно незаконосъобразно се позволява в страната да се нарушава принципът на териториалната компетност на служителите в отделните дирекции, като служители от една дирекция по изпълнение и „поръчка” могат да бъдат пратени на територията на всяка друга дирекция.

 

 И тук възниква риторичният въпрос: Защо  изобщо има структура -  Териториална дирекция,  като може всеки да изземва териториалната компетентност и да се правят проверки навсякъде?

 

Къде  е КПКОНПИ,  когато се създават с Устройствен правилник и  с дейното участие на г - жа Екатерина Асенова, с предпоставки за корупционни структури и практики, чрез първоначално назначаване на „наши хора” и в последствие ползването им в цялата страна за изпълнение на отделни поръчки, за което пример ще дадем по долу.

Малко след момента на назначаването си г-жа Асенова започва чистка в поверената й за управление структура, като се уволняват неудобни за структурата служители  и  се обяввяват конкурси и се  назначават нови такива в цялата страна, като се извършва една тиха подмяна на ръкводните и редови кадри.

 

Едно от тези знакови и порочни прекратяване на служебно правоотношение е на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” София - град. Същият е назначен след спечелен конкурс и встъпва в длъжност на 09.06.2022г. и  е извикан на 30.09.2022г. в 16.00 часа,  където му е връчена Заповед за уволнение без мотиви и предизвестие.  

 

Любопитното е, че, на 27.09.2022 г. възниква трудова злополука в "Главбулгарстрой”АД /ГБС/,  за което  е уведомена Дирекция „Инспекция по труда” -  София град  /около 15,30 ч./  и веднага са изпратени инспектори за проверка. На другия ден е получено обаждане от ръководството на ИА „ Главна Инспекция по труда”  до Директора на Дирекция „Инспекция по труда” -  София град,  с което се иска прикриване на случая и неналагане  или  налагане на минимална санкция за нарушението,  въпреки че работникът е в интензивно отделение  и с опасност за живота. Специфичното е,  че съпругът / лицето,  с което съжителства  Директора  на  ИА „Инспекция по труда” г-жа  Екатерина Асенова,  е служител в същато дружество „ГБС”АД.  При отказ да се извършат тези незаконосъобразни действия Директорът на Дирекция „Инспекция по труда” -  София град на 30.09.2022г. е извикан в ИА „Главна Инспекция по труда” и е  уволнен.

 

За изминалото тримесечие,  при управлението на новия  Директор на Дирекция „Инспекция по труда” София – град  от м.07.2022 г. до м.09.2022г. се показват положителни резултати от дейността на поверената му за управление Дирекция,  спрямо същия период за миналата година и спрямо предходното тримесечие при наличие на по - малко числен състав в Дирекцията.

 

От назначаването си същият се опитва да извърши реформа в Дирекцията, като се противопоставя на налагането на санкции и глоби по чл.415г от КТ ( по споразумение) под минимално определените за конкретното нарушение с цел неправилното тълкуване и прилагане на закона досега и с оглед да не се ощети бюджета на държавата и да се занижи контрола за безопастните условия на труд.

 

Прави предложение за това пред ръководството, но то игнорира това и налага продължаване на незаконсъобразна и явно целенасочена практика за налагане на санкция по споразумение под минималните определени в закона.

 

Друго негово предложение  е за калиброване и привеждане в техническа изправност на техническите устройствата ползвани от Дирекция „Инспекция по труда” и закупуване на нови е отхвърлена с цел умишлено занижаване на контрола от Инспекцията по труда и възможност за отмяна на издадените вече такива. Същото е отхвърлено,  като му е забранено да коментира темата относно неизправността, техническата остарялост и амортизираност на средствата за техническо измерване,  които така или иначе  не се ползват и има индиректна забрана за ползването им.

 

В последствие,  преди още да е изтекъл срокът за обжалване (14 дни) на Заповедта за прекратяването на служебното правоотношение на Директора на Дирекция „ Инспекция по труда”  - София град на 05.10.2022г.,  е публикуван нов – поръчково определен за конкретно лице конкурс за заемане на тази длъжност,  което ще е предмет на друга статия, като част от журналистическото разследване, в което ще посочим и пороците в новия Устройствен правилник.

 

"Налице са действия от страна на  Изпълнителния директор Екатерина Иванова Асенова за умишлено привеждане на цялата Инспекция по труда в състояние за осъществяване на занижен контрол  и изпълнение на определени поръчки след подмяна на структурата с „наши хора”,  за което КПКОНПИ бездейства,  въпреки налична стара проверка при тях относно действия в ИА” Главна Инспекция по труда”", споделят колеги.

 

Тези действия не биха могли да станат без знанието и съгласието на Министър Лазаров.

 

 Екип на Фрог нюз

 

Чети ТУК

 

 


.


.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15648 |19.07.2022 Експерти: Ако някой си позволи да заложи сигурността на България за доставки от Русия, загива политически . 19| 15187 |21.08.2021 Илиян Василев: ИТН трябва да потърсят подкрепа, а не да чакат някой да им я даде . 11| 9974 |29.04.2021 Дончева: Някой е внушил на Слави, че датата на изборите трябва да е 11 юли . 4| 6153 |24.02.2021 Бимбалов: Как се управлява криза - намерете си някой Мангъров и го оставете да отнесе шамарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads