Реклама / Ads
2| 3728 |14.02.2023 АКТУАЛНО

Трифон Зарезан или Свети Валентин - няма значение! Българинът празнува с хубаво вино

.
Източник: Pixabay
На 14 февруари честваме покровителят на лозарите и винарите свети Трифон (по стар стил) и покровителят на влюбените – свети Валентин.
 

Не е тайна, че женското съсловие клони повече към Деня на влюбените за разлика от мъжете, които не скрито предпочитат Трифон Зарезан.


.

Според проучване на поведението на потребителите на Българската ритейл асоциация, козметиката и бижутата са сред най-купуваните подаръци за празника на влюбените. След това се нареждат  бельото, плюшените играчки, луксозните шоколадови бонбони, дрехи, обувки, чанти и аксесоари. 


.
Без значение обаче Трифон Зарезан или Свети Валентин, българинът отбелязва празника с бутилка хубаво вино и подходящо цвете, показа проверка на ФрогНюз.


Розите за празника тази година са поскъпнали средно с около 20%, отбелязват собствениците на цветарски магазини. Цената им варира от 6 лв. за обикновена червена роза, до 10 лв. за еднометрова червена роза. 


.

Тъй като по това време няма български цветя, розите, които преобладават на пазара са еквадорски. Хората, които не са се спрели на букет, обикновено избират именно от тях. 


.

Купуват се и много букети, които са микс, споделят продавачите в цветарските магазини. От пролетните цветя се избират най-много лалета, които са холандски и вървят по 3 лв. за една бройка. Това, което отбелязват продавачите е, че хората през последните години са започнали да подаряват все повече цветя, дори и на не чак толкова популярните празници у нас.


Хората под 35-годишна възраст празнуват повече Свети Валентин,  а тези които я надвишават - Трифон Зарезан. Без значение какво са избрали да празнуват, на този ден всички залагат на бутилката качествено вино и по-качествена храна, защото двете вървят ръка за ръка, сподели пред Фрог Асен Георгиев - управител на магазин за вина.


.

За този празник хората са склонни да харчат повече пари за вино, без значение дали ще бъде подарък за някой по-специален човек или просто за трапезата, каза още той.  Цените в този магазин варират от 12-13 лв. и стигат до 430 лв., като за всяка бутилка си купувач без значение от цифровата й стойност.  


Предпочитанията вече не са свързани толкова с различните региони, например само за Франция, ами със самите вкусовите качества на вината, обясни Асен. 


.

Виното е 80% усещане! Особено когато се слага до храна е много важно да се избере най - подходящото, да се отвори на време, защото повечето имат нужда от кислород, да вземат въздух, да се отпуснат и да си отворят ароматите. 


Тук трябва да подчертаем, че виното не е само вкус, има усещане и за аромат и мирис.

 

Когато се завърти чашата да се усетят ароматите, да се види цвета, след това да се усети вкус и послевкус, въобще това е един истински ритуал, каза Асен Георгиев. 


За да изберем най-подходящото вино за трапезата си, е хубаво да се съобразим с храната, която ще сервираме на нея. Ако менюто е от бяло месо, пиле, риба или нещо вегетарианско, сервираме бели вина или евентуално розе, ако е свинско, телешко, агнешко и т.н. - червено вино, обясни той. 


.

Виното е любов! Към самото вино, към хората, към света, към всичко, което ни заобикаля, защото идва от природата. Добрите вина отразяват мястото, на което са израснали, откъдето е гроздето, след това идва погледа и визията на технолога, който го прави, така че виното отразява любовта на целия свят, категоричен е Асен.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 16525 |06.01.2023 Facebook ври в защита на Лена Бориславова след пошлата песен на Трифонов и сценаристите му . 0| 3715 |14.07.2022 Министър Божанов освети плащанията на държавата над 5 000 лв. от 2006 г. насам . 0| 8472 |13.06.2022 Поетът Лъчезар Лозанов за маските на Слави Трифонов: Нищета на мисленето, пипалце от глупостта . 0| 10332 |08.06.2022 Има такива хора: Кой как реагира на фаталното решение на Трифонов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads