Реклама / Ads
13| 12821 |04.08.2009 ПОЛИТИКА

Сертов скрил бомбата в отчетния доклад на ДАНС

.
ДАНС Източник: колаж Frognews.bg
Бомбата, която преди няколко часа изпразни сградата на ДАНС на ул. „Черковна” в стлоцита, не избухна реално. Тя се оказа виртуален кьор-фишек, за изпроводяк на старото ръководство, което доби слава с акции в подобен стил. Но друга истинска, словестна бомба бе пусната в отчетния доклад на отиващия си шеф на агенцията Петко Сертов.
 

За 6 месеца ДАНС направи толкова, колкото МВР не постигна за 20 години, се казва в отчета на българското ФБР, оповестен днес. Констатацията взриви емоционално хората, управлявали МВР през годините на прехода.Сини и червени екс-министри се изправиха саможертвено като сапьори на барикадата да бранят честта на МВР от младия тигър ДАНС.

"Обидно е! Не желая да коментирам подобни изявления. Те просто няма как да бъдат коментирани. Излиза, че Петко Сертов отрича и периода, когато и той е работил в МВР", заяви раздразнен Богомил Бонев. Анализатори по сигурността го сочат като най-успешния министър на МВР през последните години. Според него сравнението, което е направено между МВР и ДАНС, е толкова нелогично, че надминава абсурда. „Да кажат от ДАНС какво са свършили, да ни смаят!”, отправи иронично предизвикателство към колегите си генералът.

Наследникът му на министерския пост Емануил Йорданов пък не може да проумее по какъв критерий Сертов измерва работата на двете институции – на килограм, или на папки? Затова твърдението в отчетния доклад му се струвало не само нескромно, но и неграмотно. То издавало единствено носталгия по поста.
„Работата в ДАНС на Сертов ще се запомни с показни акции, които завършиха с оправдателни санкции и с демонстрации на сутрешно пиене на кафе. Но не зная от тази дейност да е реализиран резултат. Хора, които нямат управленски опит мислят, че историята започва от тях. Не знам как изобщо Сертов се е надявал, че като човек, работил активно срещу сегашните си западни партньори, те сега ще му имат доверие”, пита бившият вътрешен министър от правителството на Иван Костов Емануил Йорданов.

Червеният министър Румен Петков, който си спечели славата като един от най- сериозните противници на създаването на ДАНС, обясни, че не е запознат с отчета на Агенцията, а това не е и негова работа.
„Не допускам г-н Сертов да е направил такова твърдение, защото стремежът за самооценка, особено когато е равним с грандомански сравнения не е в негов стил.

За 20 години МВР е постнигнало много сериозни успехи, които бяха признати от всичките ни партньори. Ще спомена само отпадането на България от Шенгенския списък, равноправното ни приемане в Европейския съюз и НАТО, изваждането на страната от черните списъци на държавите, занимаващи се с интелектуално пиратство, трафик на хора, производство и разпространение на наркотици и на фалшиви парични средства и документи. Зад тези реални резултати стоят различните ръководства на МВР през годините, както и трудът и професионализмът на няколко поколения честни служители на МВР. Той заслужава уважение”, категоричен е депутатът от БСП.

Не може да се прави паралел между МВР и ДАНС. Грешна е базата за анализ и сравнение между двете инстутуции. ДАНС се използваше като тоалетна хартия – каквото станеше в държавата, се изпращаше на агентите за разследване. Големият проблем е, че конструирането на Агенцията е объркано концептуално”, категоричен е Красимир Райдовски, шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 13559 |03.08.2009 Анатемосаха Сидеров в Студентски град . 4| 5989 |03.08.2009 Технократи в Син сити . 13| 15392 |24.07.2009 Жега, цици, мастика и бедни министри . 2| 7205 |24.07.2009 Посякоха с уволнение майстора на черния пиар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads