Реклама / Ads
0| 3884 |19.03.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 20 март

.
Вестниците пишат за това, че по 3000 лева премии на месец вземала Мургина; за забрадките, препънали образователния закон; за печатниците за пари, тръгващи срещу кризата.
 

 

По 3000 лева премии на месец вземала Мургина, оповестява 24 часа.

38,3 млн. лева премии са взели в Националната агенция за приходите за 2008 г. Това стана ясно от отговор на министър Пламен Орешарски до шефа на комисията за борба с корупцията. Бившата шефка на агенцията Мария Мургина е получила средно по 3083 лв. премия за месец, или 37 хил. лв. за година. Заместникът й Красимир Стефанов, който я наследи за поста, е взел със 7 хил. лв. по-малко. Той се е разписвал на месец срещу 2500 лв. За 2008 г. НАП е събрала 302 млн. лв. допълнително. Закон и наредба им позволява да разпределят като стимули 25% от тях. “Премиите не са тайна”, каза Росен Бъчваров, шеф на пресцентъра на НАП. “Те са раздавани законно, за сметка на допълнително събрани данъци, най-често от пресечени ДДС измами”, каза още Бъчваров.

Депутати питали има ли VIP-офшорки, четем в 24 часа.

Защо ревизионни екипи на Националната агенция по приходите не проследяват определени фирми – явно протежирани, наричани VIP-офшорки. Това е един от 13-те въпроса, които депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев са задали до парламентарната комисия за борба с корупцията. В писмените си отговори министърът на финансите Пламен Орешарски лаконично обяснява, че не му е известно да има такова понятие. От отговорите на министър Орешарски става ясно още, че няма връзка между закриването на инспекторати на НАП в Пловдив и Варна и разкрити схеми за източване на милиони от ДДС, каквато връзка подозират депутатите.

Дупки в 27 страници за сделки със задни дати, видя Дневен Труд.

На 27 страници от регистъра на земеделското министерство имало запазени празни редове, за да се впишат в тях нови заменки и обществени поръчки със задни дати, съобщиха източници от разследването. Висши чиновници използвали”намалението” от 27 януари до 19 февруари т.г. преди новия закон, забраняващ заменките, да бъде публикуван. Зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов бе разпитан в следствието вчера.

Цветанов бави назначението на шефа на САПАРД, известява Дневник.

Земеделският министър Валери Цветанов втора седмица не разписва заповедта за назначение на новия зам. изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Георги Желев, който трябваше да поеме и агенция САПАРД. Въпреки протеста на производителите, които губят милиони левове от забавянето на програмата, в четвъртък Цветанов не обясни причината за поредното блокиране на това назначение до редакционното приключване на броя. САПАРД беше първата програма, в която Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разкри злоупотреби с евросредства, а последващите проверки увеличиха обема на доказаните нарушения чрез свързани фирми и фалшиви фактури. Над 500 проекта по САПАРД чакат одобрение, срокът за усвояване на средствата изтича в края на годината. Георги Желев беше одобрен от управителния съвет на фонда на 9 март, като преди това министърът се беше допитал дори до Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), за да се предотврати евентуален конфликт на интереси при бъдещия шеф на САПАРД. Подобен проблем се появи при предишната кандидатура на бившия съветник на Цветанов Мартин Банков, което предизвика дори критики от Европейската комисия, откъдето напомниха за политическите назначения в българските агенции, опериращи с евросредства. Тогава по изискване на вицепремиера Меглена Плугчиева агроведомството назначи открит конкурс, спечелен от бившия банкер Георги Желев. 

10 разследвания с агенти под прикритие срещу мафията, разкрива Дума.

Към момента има над десет разследвания срещу организираната престъпност с участие на служители под прикритие. Това каза вчера директорът на Главна дирекция "Криминална полиция" Калин Георгиев, след като бе даден стартът на проекта "Повишаване на капацитета на МВР в България в борбата с организираната престъпност". Георгиев посочи, че с този проект е убеден, че с помощта на Германия българските служители под прикритие ще могат да се превърнат не само в мощно средство за събиране на информация, но и в мощно средство, което да бъде използвано в наказателния процес. Той посочи, че с този проект ще се даде възможност на българската полиция и разследването да приеме предизвикателствата, отправени от членството ни в Европейския съюз, и българската криминална полиция да се превърне в желан партньор за страните от Европейския съюз. В България не може да се говори за организирана престъпност, тип "мафиотски структури", а има четири или пет основни картела. Проектът "Повишаване капацитета на МВР в България в борбата с организираната престъпност" е на стойност един милион евро. Той ще се реализира по предходния финансов инструмент, съвместно с Министерството на вътрешните работи и на провинция Баден-Вюртемберг (Германия). 330 хиляди разпечатки за година е правило МВР, заяви междувременно депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Според него по този начин са подслушвани 40 000 души. По думите му това е осъществявано, без да е взето разрешение от съда и в нарушение на конституцията. Атанасов посочи, че не вижда каква е пречката МВР да иска санкции на съда до 24 часа след подслушването. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков отказа да коментира изнесените данни. "Тези данни не бива да се публикуват в медиите", каза той. Шефът на вътрешната комисия Минчо Спасов посочи, че по-голямата част от подслушванията са правени без съдебно разрешение. На въпрос дали това означава, че МВР е нарушавало НПК, Спасов отговори: "Приемам, че досега е имало неяснота в закона". 

Общински болници затънаха до шия в дългове, установява Дневен Труд.

Правителството няма да закрива общински болници, заяви зам.-здравният министър д-р Емил Райнов. Според него само общините са в право да решават съдбата на здравните си заведения. А те с всеки изминал ден трупат нови задължения. В края на миналата година борчовете на 105-те общински заведения общо бяха 40 млн. лв. половината от тях (27,7 млн. лв.) са заради неплатени лекарства и медикаменти. Останалите – за ток, вода, отопление и др. Кметовете от Националното сдружение на общините са бесни, че клиничните пътеки в по-голямата си част покриват между 60 и 80% от реалните разходи за лечение. В същото време Министерството на здравеопазването е категорично, че няма да дава пари на болници, които не са негови. Проблемът е в закона, който не разрешава на общините да отделят процент от бюджета си за здравните заведения. Средствата за тях се дават само при излишък или допълнителни средства.

Забрадките препънаха образователния закон, твърди Новинар.

Министърът на образованието и науката получи неочакван отпор от колегите си от кабинета за внесения от него нов закон за средното образование. Председателстващият заседанието на министрите Емел Етем е отложила разглеждането на законопроекта. По непотвърдена информация министърът на извънредните ситуации е поискал текстът да бъде разгледан от Съвета по демографски и етнически въпроси. Съветът трябва да даде становище по текста, който забранява демонстрацията на религиозни символи в училище. С него реално ще се въведе забрана за носенето на забрадки от момичетата с мюсюлмански произход в училище. В момента законът гласи, че учениците трябва да ходят на училище в приличен външен вид, но не пише нищо за носенето на религиозни символи. Подобна забрана може да бъде вписана във вътрешните правилници на отделните училища, особено ако са въведени униформи. След като стана ясно, че промените в средното образование няма да се приемат скоро, Вълчев напусна заседанието на МС преди края. На въпроса защо разглеждането на закона е отпаднало от дневния ред просветният министър отговори: „Питайте ДПС.” От движението обаче през целия ден отказваха коментар за заседанието и отхвърлянето на проекта с мотива, че не са запознати със случая. От ведомството на Вълчев обаче продължаваха да насочват въпросите към председателстващия заседанието на министрите Емел Етем. 

След натиск на АТАКА: Общинският съвет в Бургас клекна и се отказа да строи джамия, хвали се в-к Атака.

След силен обществен натиск от страна на общинските съветници на АТАКА и заявена непримиримост от страна на обществеността, Общинският съвет зави курса и се отказа от намерението си да вдига джамия в Бургас. Това стана вчера на заседание на ОбС, който отмени решението си от декември за изграждането на мюсюлманския храм. От партия АТАКА ще настояват общинските съветници на Бойко да се извинят на гражданите на Бургас за антибългарското си поведение. Преди 3 месеца /на 20 декември/ точно хората на Борисов, подкрепени от БСП, СДС, ДПС и др. гласуваха за изграждането на джамията. В знак на протест тогава председателят на ОбС Валери Симеонов от АТАКА подаде оставка. "Имам чувството, че съм начело на община Бурса, а не на Бургас", обясни той. "Отмяната на строежа става дни преди грандиозния поход и многохилядния митинг, на който гражданите на Бургас ще кажат "Не" на издигането на тази джамия. Недалновидната и повратлива политика на ГЕРБ превръща митинга в митинг на победата. Той ще бъде на 21 март, в събота. Това е победа на обществеността, на АТАКА, на здравия национализъм", коментира вчера Симеонов. 

СДС и ДСБ разпределиха челните места в листите за изборите, съобщава Дневник.

СДС и ДСБ обявиха как ще бъдат разпределени челните места по избирателни райони за предстоящите след три месеца избори за парламент. Според официалното съобщение договорката е била постигната на съвместно заседание на ръководството на създадената миналата седмица дясна коалицията и на обединения предизборен щаб. Уточнява се, че разпределението е базово и е отворено и за следващи коалиционни партньори. Засега съотношението е 17 места за СДС срещу 14 за ДСБ. Според постигнатото споразумение ДСБ ще излъчи водачите в две от трите софийски листи. СДС, чиято софийска структура беше най-яростния противник на коалицията, ще посочи свой човек начело на кандидат-депутатите в 24-ти многомандатен избирателен район. СДС ще посочи и водача за София - област.

Печатниците за пари тръгват срещу кризата, узнал е Дневник.

Най-силните централни банки по света масово завъртат печатниците за пари в опит да извадят икономиките си от кризата, след като се изчерпаха възможностите за понижаване на лихвите. Това антишоково "лекарство" може да действа не повече от 2-3 години, а страничните нежелани ефекти от него са поевтиняване на валутите и поскъпване на суровините и горивата. В сряда Федералният резерв на САЩ обяви, че през следващите шест месеца ще изкупи държавни и ипотечни облигации за над 1 трлн. долара. Мярката е известна като печатане на пари, тъй като реално има същия ефект, защото се вливат пари, които до момента не са били в обращение. В Япония такива операции са факт от доста време, централната банка на Англия ги въведе неотдавна , а подобни мерки готвят в Канада и Швейцария. Нараства натискът върху ограничената от правилата на еврозоната ЕЦБ да последва този пример, след като правителствата в ЕС отказват да увеличават спасителните си пакети.

Световната банка ни дава $200 милиона за социалния сектор, радва се Дума.

Заемът е за реформи, повишаване на заетостта и дългосрочен растеж Равностойността на 200 млн. долара в евро ще ни предостави Световната банка за продължаване на реформите в социалния сектор, съобщиха вчера от Министерски съвет. С финансовия ресурс ще бъде подпомогнато приемането и прилагането на политики за повишаване на заетостта и дългосрочен растеж на производителността чрез осигуряване на стимули за създаване на работни места, повишаване качеството на образованието и насърчаване на фискалната устойчивост, като се увеличи ефективността в социалните сектори. Срокът за погасяване на заема е 19 години, със 7-годишен гратисен период. Правителството предложи на Народното събрание да даде съгласието си за преговори и сключване на заемно споразумение с международната финансова институция. 

Пенсионери и млади семейства на лов за ипотекирани жилища, пише Новинар.

Млади семейства и пенсионери напират да купуват ипотекирани жилища, чиито собственици не са могли да си плащат вноските и банките са им ги взели. В момента заради кризата все повече собственици на апартаменти с ипотеки ги губят, тъй като не могат да погасяват вноските си. В Софийския районен съд, където става обявяването на продаваните от банките жилища, ежедневно могат да се видят тълпи от пенсионери и семейства с малки деца, които се надпреварват да записват данните на апартаментите. Желаещите да сключат добра имотна сделка имат спестени пари и са готови веднага да платят.

Железопътните фирми в битка за оцеляване, информира Пари.

Започна ново разпределение на железопътния пазар в Европа, което ще промени коренно ситуацията и у нас, най-вече при товарните превози. Тази тенденция съвсем скоро ще бъде подкрепена и със законодателни промени. Предстои въвеждането на европейска директива, чиято основна цел е да стимулира железопътния и водния транспорт и да прехвърли по-голямата част от товарните превози именно към тях. Според този регламент ЕС застава зад позицията за единни тарифи в автомобилния, жп и водния транспорт. Засега директивата е препоръчителна, но ако бъде приета официално, изизскванията ще важат за всички членки.  

Софиянци пъплят с 10 км/ч, описва Монитор.

Столичани са принудени да шофират с 10 км/ч по някои от големите булеварди в града заради кърпенето на дупките по тях. Текущите ремонти, които започнаха от понеделник по ключови столични артерии, отново докарват града до транспортен хаос. Задръстванията по "Цариградско шосе", "Васил Левски" и "Драган Цанков" са двойно по-големи от обикновено и продължават през целия ден, оплакаха се читатели на "Монитор". "В 11,40 часа сменяха мантинела на "Цариградско" в близост до спирката на "Плиска". Колите направо бяха спрели, а градският транспорт остана парализиран", разказа 37-годишен шофьор вчера. Друг пък сигнализира, че асфалтиращи машини са задръстили "Васил Левски" в 10,30 часа сутринта и са вбесили всички водачи. "Ремонтират по никое време. Не могат ли да кърпят дупките през нощта", жалваха се други. Тапите около Орлов мост и 4-ти километър не се отпушиха през целия ден. Майсторите ще продължат да работят по общо 1100 улици и булеварди в София до края на лятото. Дупките ще се кърпят поетапно от три фирми: "ГБС - Инфраструктурно строителство", "Пътища и съоръжения" ЕАД и "Пътностроителна техника" АД. За целта кметството е отпуснало 27 млн. лв. През следващите дни машините ще задръстят "Шипченски проход", "П.Ю. Тодоров", "Опълченска", "Вардар" и др. От Столична община помолиха гражданите за търпение в името на "по-хубави булеварди". Строежът на метрото също докара шофьорите до ужас. 

По 8 квадрата за всеки на плажа, разпределя Монитор.

Нормативът за едно плажно място става 8 кв. м, а за плажове с площ над 100 000 квадратни метра - 12. Това е записано в методиката за определяне размера на минималната наемна цена при отдаване под наем на морските плажове, приета от Министерския съвет вчера. Тя е разработена във връзка с новите закони за концесиите и за устройство на черноморското крайбрежие, обявиха от "Дондуков" 1. Така вече всеки ще може спокойно да лежи на чадър или кърпа, без да притеснява съседа, а между чадърите ще има дистанция. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов обясни пред медиите, че вчерашното решение на кабинета е свързано с изцяло новата уредба на плажните концесии. Тя е в сила от тази година и важи за новия сезон. Съгласно приетите от правителството промени вече 50% от всеки плаж трябва да са свободна зона и за нея да не се събира такса от плажуващите. На останалите 50% от ивицата съответно ще се прилагат приетите от правителството норми за по осем метра на човек. Вече всички концесионери на плажове у нас са преподписали концесиите си за тази година, въпреки че голяма част от тях са имали възражения. Те са обяснили, че заради новите мерки печалбата им силно ще спадне, допълни Гагаузов. 

Frognews.bg  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4174 |18.03.2009 Пресата на 19 март . 0| 4456 |17.03.2009 Пресата на 18 март . 0| 4098 |16.03.2009 Пресата на 17 март . 0| 3855 |15.03.2009 Понеделнишката преса на 16 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads