Реклама / Ads
0| 4173 |13.02.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Пресата на 14 февруари

.
Вестниците пишат за червен кадрил в парламента; за говедата срещу парламента; за Брюкселските притеснения от ръста на заплати у нас; за шерифа в самолета и за "Металика" и "Кис" в София.
 

Червен кадрил в парламента, надушва Стандарт.

Предстоящи рокади в парламентарните комисии засенчиха като най-одумвана тема сред депутатите даже поредния вот на недоверие. Най-много коментари предизвикаха версиите, свързани с Румен Овчаров. Настоящият шеф на бюджетната комисия ще поеме енергийната, шушукаха народни избраници. По-рано тръгна слухът, че Овчаров ще стане министър на енергетиката и ще отдели ресора от министерството на икономиката. От "Позитано" 20 обаче през смях припомниха стария виц, че филмът бил съветски, а не шведски и бил социален, а не сексуален. Да, Овчаров "влиза" в енергетиката за сметка на икономиката, но не става дума за министерства, а за участие в парламентарни комисии. Той остава председател на бюджетната и затова ще може да бъде само редови член на енергийната комисия, която се ръководи от Рамадан Аталай (ДПС). Ексминистърът няма шанс да оглави и бъдещия енергиен холдинг, заявиха последователно вицепремиерът Ивайло Калфин и членове на ръководството на БСП. Според министъра на икономиката Петър Димитров шефът на дружеството няма да се определя от партийна квота, а с професионален конкурс за мениджър, в който могат да участват и чужденци. Овчаров отива в енергийната комисия на мое място, призна пред "Стандарт" червената юристка Мая Манолова.  

Кабинетът даде тласък на енергийния мастодонт, твърди Дневник.

Три дни след коалиционната среща в Хисаря правителството обяви начало на процедурата по създаване на държавна мегаструктура в енергетиката. На заседанието в сряда официално се реши и да се закрият всички безмитни магазини по сухопътните граници. И двете решения бяха заявени през миналия уикенд от съвета на тройната коалиция. Осъществяването на мащабния енергиен проект, чрез който ще се консолидират най-големите държавни компании в страната, започна с представянето пред кабинета на модела за бъдещия "Български енергиен холдинг". В новата структура ще влязат "Булгаргаз холдинг" с четирите му дъщерни дружества, НЕК и дъщерното му "Електроенергиен системен оператор", ТЕЦ "Марица-изток 2", едноименните мини и АЕЦ "Козлодуй". От правителствената пресслужба съобщиха, че мастодонтът ще заработи до края на тази година. Енергийни експерти оспориха мотивите на икономическия министър, с които се прави окрупняването, както и очакваните ефекти, а бизнесът вече се изказа отрицателно за проекта. Според схемата за окрупняването, изготвена от консултанта "Делойт", държавата ще е стопроцентов собственик на капитала под две форми - пряка и непряка. Министерството на икономиката ще продължи да държи между 51 и 75% от акциите на петте дружества, които влизат в холдинга. Останалите между 25 и 49% ще се прехвърлят на компанията майка.

Един премиер - Жан Виденов, посланикът ни в НАТО и 8 действащи зам.-министри са с досиета, пише 24 часа.

Един премиер и още 106 министри и заместник-министри в правителствата на България от 1990 г. насам са били сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателното управление на българската армия. Това пише в доклада на Комисията по досиетата, оповестен вчера. Шефът й Евтим Костадинов уточни, че се обявяват имената само на живите, иначе броят на агентите е над 120. Проверени са общо 673 лица. “Във всяко следващо от правителствата има тенденция към намаляване на броя на хората, работили за бившите служби. Ако има скрити документи, те ще бъдат разкрити по-късно”, каза Костадинов.

Керван говеда срещу парламента, четем в Стандарт.

Керван говеда щурмува парламента в деня на вота срещу кабинета идната седмица. 12 фермери от Врачанско поеха по пътя към София пеша с 25 крави. Колоната води накипреният в четническа униформа Данаил Иванов, който вее Ботевото знаме. Животновъдите носят плакат "Искаме да сме фермери, а не лайнари" и скъп дар за управниците - хоругва с рогата на "блаженопочившия от глад бик" Цеко Сифоня. Говедарският керван ще измине за 7 дни 180 км по главния път от ферибота за Оряхово през Враца до Мездра. От с. Лютиброд протестният поход до жълтите павета ще се движи по Искърското дефиле. Нямаме разрешение, но полицията и кметовете обещаха да не пречат, каза Адриан Цаконски. Той отглежда 320 крави в с. Търнава и Долни Дъбник. "Надяваме се да не ни арестуват, защото не сме престъпници, а хора с мазоли", допълни Евгени Червеняшки, собственик на ферма със 130 говеда в Борован.

Такса “митинг” в София, съобщава Дневен Труд.

Партиите вече трябва да си плащат, ако искат да направят митинг в София. Авторът на идеята - столичният кмет Бойко Борисов, е предложил промени в наредбата за местните такси и цени на услуги, която в момента се обсъжда в комисиите към Столичния общински съвет. Ако предложението на Генерала бъде прието, 4-часова политическа проява на пл. “Ал. Невски” ще излиза на партията, която я организира, 1150 лв.

Скандална клауза в договора "Бургас-Александруполис", разкрива Новинар.

Ако референдумът за "Бургас-Александруполис" посочи, че обществото в морския град не желае нефтопровода и управляващите не се съобразят с резултатите, въпросът ще бъде отнесен до европейските институции. Това стана ясно вчера след пресконференция на движение "Гергьовден". По думите на общинския съветник от Бургас Евтим Цинцарски сключеният договор с Русия и Гърция е напълно неизгоден за страната ни. От "Гергьовден" изтъкнаха, че тревожна е клауза в договора между трите страни, която задължава нашето участие в проекта и с държавни гаранции. По думите на Любен Дилов-син в споразумението е заложена и клауза, по силата на която след старта на проекта всяка включила се в него компания може да го придобие, което е в допълнителен ущърб за страната ни.

Потапов: Защитихте 100 % интереса си в “Южен поток”, цитира Дневен Труд.

При споразумението за газопровода “Южен поток” българските национални интереси бяха спазени не 100%, а над 100%, каза вчера посланикът на Русия Анатолий Потапов. Така той коментира договореността “Газпром” и “Булгаргаз” да имат по 50% в компанията, която ще оперира с тръбата през България. Посланикът направи своеобразна равносметка за отношенията ни от 2007 г. насам, като подчерта, че в тях са настъпили “качествени изменения”. “Убедихме се, че България е надежден партньор, с който може да се работи в дългосрочна перспектива”, каза той. И изрази предположение, че без споразуменията за “Южен поток” и петролопровода Бургас - Александруполис България би имала малки шансове да стане най-големият център за транзит на енергоресурси на Балканите, а това би поставило под въпрос и енергийната стабилност на ЕС като цяло.

Грешка прати на друг платен данък, тревожи се 24 часа.

Грешка в нов софтуер прати платени данъци на едноличен търговец от Ихтиман на друга фирма. “Оказах се длъжник със 7000 лв., и то от 2005 г. насам, а съм внесъл всичко", разказа той. Служителки го успокоили, че 30% от данъкоплатците в Ихтиман и софийска област имали такъв проблем. Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите обаче смята, че това не е масова практика.

Брюксел притеснени от ръста на заплати у нас, съобщава Дума.

Европейската комисия ще критикува България за прекомерно големия ръст на заплатите през втората половина на миналата година. От Брюксел са притеснени от прегряване на икономиката и се очаква да препоръчат занапред увеличението на възнагражденията у нас да бъде в рамките на производителността на труда. В документа се посочва, че ако тази тенденция продължи, тя може да изложи на риск конкурентоспособността и да постави под въпрос устойчивостта на икономическия растеж у нас. Вчера ЕК обяви оценката и препоръките си по изпълнението на макроикономическите показатели от страната ни като бъдещ член на Еврозоната. От Брюксел препоръчват още стегната фискална политика и умерен ръст на доходите, за да се запази макроикономическата стабилност в страната. Това е записано в една от препоръките по т.нар. конвергентна програма, одобрена от комисията, съобщи и БНР. В документа се отбелязват стабилните бюджетни позиции на България за момента и в периода до 2010 г. Друга препоръка към България е да спестява излишъците в приходната част на бюджета, за да поддържа външните дисбаланси и да засили ефективността на публичните разходи, като прилага изцяло програмното бюджетиране, засили административния капацитет и реформира здравния сектор.

Шериф във всеки самолет, научаваме от Монитор.

Шериф по сигурността на борда на всеки самолет ще бъде въведен като официална длъжност най-рано от началото на 2009 г. и по всички европейски дестинации и вътрешни полети. Длъжността ще бъде задължителна за всички страни-членки на ЕС според решение на ЕК. Засега обаче за решението е постигнато само принципно съгласие. Разнобоят в ЕК идe от дилемата дали охраната на борда на самолетите да бъде въоръжена или не. Димитър Павлов, изпълнителен директор на „Българи ер”, коментира за „Монитор”, че националният превозвач ще се съобрази с всички европейски решения, които така или иначе ще са задължителни. Засега обаче специалистите по сигурността на компанията още не правят планове какви ще са уменията и физическите качества на охранителите, които ще летят, дегизирани като обикновени пътници или като стюарди и стюардеси. Не е ясно и какво ще бъде тяхното количество по време на полета и като обща бройка спрямо броя на полетите. Никой още не може да каже къде ще се провежда специализираното им обучение. Независимо от бойните умения на въздушните гардове, всеки от тях ще трябва да бъде подготвен да се бие (в случаите, когато прилагането на сила е задължително) в не особено комфортните за целта салони на гражданските самолети.

2 милиона евро за архонта, изчислява авоарите Стандарт.

Дискотеката на Слави Бинев става дворец Слави Бинев вече е сред най-богатите депутати в Европарламента. Архонтът е взел 2 млн. евро от продажбата на столичната дискотека БИАД, научи "Стандарт". Сделката е била сключена в края на миналата година, а новият собственик е бизнесменът Светослав Атанасов. Той върти заведенията "Джим Бийм", "Ориент 33", както и пийпшоуто на Лъвов мост. Бинев се е облажил с 8 млн. евро от сделката, гръмнаха информационни агенции. "Подобна цена е абсурдна и комична. Все пак не съм продал "Шератон", отрече слуховете архонтът. От екипа на новия собственик също потвърдиха, че парите са с пъти по-малко. В момента в БИАД кипи трескав ремонт. Дискотеката ще отвори врати в края на март напълно променена. Една от залите ще прилича на бароков дворец. Вътре отново ще звучи фолк.

35 вуза ще приемат с матура, пише Дума.

От общо 51 висши училища у нас 39 ще използват оценките от държавните зрелостни изпити при приема на студенти тази година, съобщи вчера просветният зам.-министър Кирчо Атанасов. В 35 висши училища вместо конкурсни изпити ще се използват оценки от матурите за отделни специалности. В тези вузове оценката от матурата най-често ще се умножава по коефицент, а в отделни случаи ще се прави комбинация от две матури с различни коефициенти. В 4 вуза зрелостните изпити ще важат при балообразуването, но няма да заместват приемните изпити. До 10 февруари вузовете трбваше да оповестят решенията на академичните си съвети за приема с матури, но ЛТУ и УАСГ не са го направили. Общо 10 специфични висши училища като тези по изкуствата, Военната академия, Академията на МВР, Американският университет няма да използват оценките от матура. Не признава матурите и МУ - Варна.

Готови ли сме за Деня “Х”, пита аналитично Монитор.

Дни преди очакваното обявяване на независимостта на бившата сръбска провинция Косово, което се очаква да стане на 17 февруари, неизбежно възниква въпросът: Готови ли сме да посрещнем последиците от този акт? Дори и поредната дата, посочена като Денят "Х" за бъдещето на областта, да не бъде точно идващата неделя, този въпрос остава да бъде актуален. Защото предизвикателствата пред националната ни сигурност от промяната на статута на Прищина са много и сериозни. А за съжаление, към ден днешен те дори не са дефинирани, камо ли да има ясно заявена официална позиция за посрещането им. Както няма и ясно заявено на официално ниво принципно българско становище по цялостното решаване на Косовската дилема. Eто защо, пък било то и в 12 без 5, е целесъобразно да се направи една, макар и обща, оценка на всички онези последици от обявяването на суверенитета на Косово, които ще окажат влияние на състоянието на безопасността ни Както дълготрайни, така и краткосрочни, както преки, така и непреки. Част от тези последици могат да имат вече познат характер - от времето на войната за Косово през 1999 г., например. Повечето обаче ще носят съвсем нова характеристика, с оглед на променилата се геополитическа ситуация в региона, Европа и света. Така или иначе българската държава, а и обществото ни, трябва да са напълно или поне в достатъчна степен подготвени да ги посрещнат и преодолеят. Затова обаче е необходимо тяхното вярно прогнозиране и предприемане на нужните превантивни действия, за да не се окажем в един момент в любимото ни състояние на "изненадани". Защото цената на една такава "изненада" може да е твърде, твърде висока. Незаслужаваща да бъде платена. Най-сигурната гаранция, че това няма да се случи, остава един цялостен и обективен подход към рисковите варианти за развитие на надигащата се поредна криза в Западните Балкани. Защото в това, че сме изправени пред нажежаващ се до бяло проблем, едва ли някой трезвомислещ се съмнява.

ФБР предупреждава: Влюбените да внимават с е-картичките, цитира Новинар.

Поздравленията по интернет от непознати потребители за Деня на влюбените могат да бъдат опасни за вашия компютър и за личната информация, която се съхранява там. За това предупреждават от ФБР, предадоха световните агенции вчера. “Ако неочаквано получите електронна картичка за св. Валентин, бъдете внимателни”, се казва в официално изявление на Федералното бюро за разследване на САЩ. Вирусът е Storm Worm (буреносен червей, б.а.) и ако потребителят се хване на уловката му, то той атакува компютъра му мигновено. Фалшивото писмо иска от потребителя да натисне определен линк, за да види картичката. Веднъж влязъл в компютъра ви, вирусът унищожава голяма част от вашите данни, както и подменя информацията. Може дори да атакува и съхраняваните в папките ви данни за кредитните ви карти и потребителските имена за интернет банкирането. Така зложелателите могат да теглят пари от сметките ви, предупреждават още специалистите. Атаките обикновено се правят масово по празниците, когато хората имат повече време за личната информация в компютъра си и отварят наред всички поздравителни електронни писма. Най-добрата защита срещу вирусите са антивирусните програми.

"Металика" и "Кис" идват в София, разбива феновете Дневник.

Цяла зима един слух упорито обикаляше България - че "Металика" ще идват отново, но този път в София! Край на слуховете - промоутърите от "Болкън Ентъртейнмънт Къмпани" избраха 14 февруари, за да подарят на влюбените в рокендрола не една, а цели две "яки" метъл целувки. На 16 май от 19 ч. на стадион "Академик" за първи път пред българските фенове ще излязат легендарните "Кис" (KISS), а на 25 юли от 21 ч. хеви величията "Металика" ще разтърсят стадион "Васил Левски" десет години след митичния концерт в Пловдив. За последен път "Кис" са свирили в Европа през 1999 г. (Psycho Circus Tour), а поводът да се върнат отново на световната рок сцена е 35-годишнина от създаването на групата. По този повод американската четворка, която има над 80 милиона продаден копия от албумите си, е обявила дати в 17 държави (Пол Стенли и компания ще участват и в някои от най-големите летни фестивали). В това число са включени и градове като София, Москва и Верона, където те ще свирят за първи път. Да оцелееш е достойно за похвала"- казва Пол Стенли. - Но истинският смисъл е в това не просто да оцелееш, но и да спечелиш. Другият създател и автор на прочутото лого на групата Джийн Симънс добавя: "Кис" със сигурност от най-упоритите хора на планетата. Аз няма да се откажа от сцената, докато не почувствам, че съм готов да го направя.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4315 |12.02.2008 Пресата на 13 февруари . 0| 4270 |11.02.2008 Пресата на 12 февруари . 0| 4260 |06.02.2008 Пресата на 7 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads