Реклама / Ads
0| 2743 |04.08.2022 НОВИНИ

Китай изстреля балистични ракети във водите около Тайван

.
Китай изстреля няколко балистични ракети Dongfeng във води около североизточното и югозападното крайбрежие на Тайван. Това са първите действия от мащабното военно учение, планирано от Пекин в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.
 

Информацията първо бе съобщена от източници от Министерството на отбраната на Тайван, а по-късно и потвърдена в китайските държавни медии.

 

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че е активирало свързани отбранителни системи в отговор на изстрелването, като добави, че осъжда ирационалните действия на Китай, които унищожиха мира в региона.

 

Анализаторите казват, че един от сценариите е, че Китай да изстреля балистични ракети в забранените зони много близо до тайван. Такива действия предприе Пекин през 1996 г. - последният път, когато напрежението между Пекин и Тайпе стана толкова лошо. Но този път забранените зони са много по-близо до Тайван.

 

Освен това има загриженост относно факта, че една от зоните на изключване е на изток от Тайван в Тихия океан.

 

Ако такава ракета прелети в тази зона, това ще се счита за сериозно нарушение на въздушното пространство на Тайван.

 

ВМС на САЩ казват, че самолетоносачът USS Ronald Reagan се насочва към участък от океана, който включва води югоизточно от Тайван.

 

Новите учения на Китай около Тайван са най-големите в историята и са основният начин, по който Пекин отговаря на посещението на Пелоси. Ученията ще се провеждат в оживени водни пътища и ще включват стрелба с бойни патрони на далечни разстояния, казва Пекин.

 

Тайван поиска от корабите да намерят алтернативни маршрути, за да избегнат ученията, и преговаря със съседните Япония и Филипините за намиране на алтернативни авиационни маршрути.

 

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че военните учения са безотговорни и предупреди, че могат да излязат извън контрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2805 |04.08.2022 Китай се подготвя за военни учения след посещението на Пелоси в Тайван . 0| 2968 |03.08.2022 Пелоси в Тайван: Ще има ли ескалация между САЩ и Китай? . 0| 2884 |02.08.2022 Пелоси все пак кацна в Тайван. Назрява напрежението между САЩ и Китай . 0| 3022 |02.08.2022 Китайски изтребител лети близо до Тайван, докато Нанси Пелоси посещава Тайпе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads