Реклама / Ads
0| 4024 |25.01.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Моделът „Борисов - Гешев/Цацаров“ е преписан от „Путин – Чайка“, а той от „Сталин- Вишински“

.
Редакторът Даниела Горчева посочва, че порочният модел „Борисов - Гешев/Цацаров“ противоречи на разделението на властите. Той лежи в основата на диктатурата. Съответният формат има своята предистория с този на „Путин – Чайка“, който е заимстван от „Сталин- Вишински“. Разбира се, че от такъв модел до тоталитарната държава има само една крачка.
 

Опасното в случая на България е, че Главният прокурор има огромна власт, която не подлежи на отчетност и контрол. Освен това той има верни защитници около себе си, които яростно го пазят от всеки опит за въвеждане на прозрачност в работата на прокуратурата.

 

Ето пълния текст на публикацията на Даниела Горчева от Фейсбук:

 

Моделът "Борисов - Гешев/Цацаров" е преписан от модела "Путин - Чайка", а той на свой ред, е преписан от модела "Сталин- Вишински".


Този модел противоречи на разделението на властите и е основата на диктатурата.
От такъв модел до тоталитарната държава крачката е съвсем малка.

 

Как работи този модел? Много просто! Поставя се един покварен, неморален и безскрупулен, но послушен и предан на властимащите главен прокурор, който по тяхно нареждане да коли и да беси неудобните и да гази законите и морала, като същевременно осигурява нужния прокурорски чадър над престъпленията, извършени от властимащите.


Противоконституционно, повтарям противоконституционно, прокуратурата е построена по йерархичен модел, на военен принцип - всички прокурори са подчинени на главния прокурор, а той от своя страна слугинства на властващите.


Главният прокурор в България има неправомерна, противоконституционна власт да уволнява/назначава/премества, да понижава/повишава и да преследва прокурорите по места, да започва дела (срещу неудобни личности), да прекратява дела (срещу близки на властимащите престъпни типове). Така прокурорите по места, а сред 1 600 прокурора неизменно има и почтени, не могат да си вършат работата! Ето това е. Ако искате да ви го нарисувам. Не е въпросът в Гешев, защото гешевци и цацаровци - много. Те, разбира се, трябва да си получат заслуженото в съда за престъпленията си по служба, но първо освободете прокуратурата от йерархичния пирамидален принцип и направете прокурорите независими от началници, а зависими единствено от Закона.

 

Как да стане това? Променете незабавно противоконституционния Закон за съдебната власт в частта му за прокуратурата.


P.S За сравнение. В Нидерландия има независима прокуратура, защото прокурорите по места нямат началници и отговарят само пред Закона! Жална им майка, ако нарушат Закона.


А четиримата главни прокурори на Нидерландия нямат право да водят дела, нито да уволняват или назначават прокурори. Те имат право единствено по нареждане на парламента, но само тогава, да наблюдават някое дело от национално значение. След това докладват на Министъра на правосъдието, а той докладва на Парламента.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12293 |19.12.2022 Евгений Дайнов за ДВ: Защо моделът ”Борисов” няма как да постигне голямата си цел . 21| 7292 |10.05.2021 Евгений Дайнов: „Моделът Борисов“ се саморазкри като пречупване на чужди тела със свои . 11| 14195 |07.02.2019 Само във Фрог: Моделът КОЙ марширува и в армията . 3| 5287 |08.08.2018 Димитър Ганев: Моделът ”Бенчев” прави партиите по-ефективни в изборния процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads