Реклама / Ads
1| 2867 |10.11.2023 НОВИНИ

Булгаргаз“ с нов милионен иск срещу ТЕЦ-а на Доган

.
Булгаргаз
Държавната „Булгаргаз“ е завела ново дело срещу „ТЕЦ Варна“, този път с иск за 3 млн.лв. Това става ясно от публикация на "Бърд" във Фейсбук. Топлоцентралата, която е под контрола на завърналия се наскоро в оперативната политика, а и иначе почетен председател на ДПС Ахмед Доган и дълги години бе обгрижвана от правителствата на Бойко Борисов.
 

Справка на "Сега" в регистрите на Варненския окръжен съд показа, че търговското дело е обраувано по иска на Булгарга още през август т.г. То е с иск за 3 027 681.03 лв По делото има 4 акта на съда, от които става ясно, че то още не е почнало да се гледа по същество. Последният акт е рапореждане на съда от края на октоври, от което става ясно, че ищецът е уточнил искането и е внесъл държавната такса от 136 344.91 лв. Даден е срок на ответника да възрази срещу иска, да даде своите становища и да посочи лице в седалището на Окръжен съд - Варна в гр.Варна, на което да се връчват съобщенията.

 

Новото дело идва на фона на предишно дело, което „Булгаргаз“ вече спечели. Окръжният съд във Варна разпореди преди време да се издаде изпълнителен лист в полза на държавното дружество, с което то да си събере 35 540 900 лв. от „ТЕЦ Варна“. Преди това газовото дружество спечели съдебен спор за въпросната сума.

 

Решението на съда във Варна беше постановено лятото и не беше обжалвано от теца. Така решението е вече в сила и на 19 октомври съдия Десислава Жекова разпорежда издаването на изпълнителния лист.

 

„„Булгаргаз“ търсеше 36 526 308 лв. и още 986 615 лв., но съдът отхвърли претенцията над 35,5 млн. лв., както и искането за неустойки.

 

В средата на януари, броени дни след изтичането на договора на теца с „Булгаргаз“, от "Продължаваме промяната" подадоха в ДАНС сигнал и поискаха да се разследва "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България". Тогава се разбра, че през 2022 г. "ТЕЦ Варна" цели месеци не е плащала на "Булгаргаз" и е натрупала многомилионен дълг.

 

В сигнала си ПП посочват, че "Булгаргаз" е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ Варна" дълги години беше сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като "студен резерв" или на производство на електроенергия за балансиране на системата.

 

За задълженията на ТЕЦ Варна за използвани, но незаплатени количества природен газ, се разбра за първи път в края на 2021 г., когато тогавашното ръководство на "Булгаргаз" спря доставките и запорира сметки на централата. Тогава цитираният дълг бе на стойност 25 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10 |08.05.2024 Драстичен ръст на кражбите на дребно по моловете, все повече непълнолетни задигат стоки . 0| 38 |08.05.2024 Доц. Христо Христев: Обществото се довежда до масова идиотия. Промяната може да се случи само с разрушаване на тази уродлива реалност . 0| 227 |08.05.2024 Великобритания експулсира руски дипломат - не декларирал, че е офицер от военното разузнаване . 0| 225 |08.05.2024 Украйна е засегната от "масирана" атака срещу енергийната мрежа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads