Реклама / Ads
16| 37784 |21.08.2017 ЪNDERGROUND

Пеевски се появил в Судан с автомати и снаряди

.
Пеевски в единствения си работен ден в НС Източник: БГНЕС
Депутатът от ДПС Делян Пеевски се появил неочаквано в Судан. Там се срещнал с неколцина баровци в скъп хотел, на които предложил големи количества оръжия и боеприпаси. Става дума за продукция на българския Военно-промишлен комплекс, включително на частните „Дунарит” и „Емко”.
 
Това съобщиха за Фрог нюз източници от ВПК  кабнета. Не е ясно като какъв се е представял Пеевски, но запознати с бизнес пътуването твърдят, че често споменавал името на държавната компания Кинтекс. Това е твърде вероятно, тъй като шеф на Кинтекс е Валери Гроздев, брат на Стефан Гроздев, номинирания от ДПС кандидат за ВСС. И за двамата се говори, че са от тесния кръг на Пеевски.

Не е ясно дали депутатът, свързван често с премиера Борисов и главния прокурор Цацаров, е предлагал оръжието на кръгове, близки до президента Омар ал Башир или на бунтовнически групировки. Възможно е оръжието и боеприпасите, ако се стигне до споразумение, да бъдат доставени в размирния регион Дарфур в западната част на страната. Там населението бе подложено на геноцид и бе обявена хуманитарна криза. От 2003 г. насам жертвите са над 300 000 души. Възможно е да се окаже и в Южен Судан.

 

Експерти от средите на оръжейния бизнес у нас смятат, че Пеевски бърза да предлага и продава продукция на предприятията на „Емко” – на Емилиян Гебрев и „Дунарит”, докато са с отнети лицензи, а на шефовете и собствениците са повдигнати абсурдни обвинения от прокуратурата. Това ги изолира от бизнеса поне за 6 месеца, както призна сам министър Емил Караниколов. Пеевски се ползва с пълната негова подкрепа, защото бе в основата на номинацията му за министър чрез „Атака”. „Чадър” над Пеевски са разпънали отдавна министър-председателят Борисов, ДАНС, прокуратурата, финансовото министерство и НАП. Всички те досега не са реагирали нито веднъж на сигналите, публикациите и доказателствата за съмнителни бизнеси и криминални действия на политика.

 

Неотдавна конфидециален доклад на ООН обвини България, че „поддържа огъня на войната” в Южен Судан. Съобщения за българско оръжие у бунтовници от региона публикува и кенийското издание Daily Nation, цитирано от българската агенция „Фокус”. На заседание на Съвета по безопасност на ООН България е критикувана остро като важен доставчик на оръжие и боеприпаси в Судан. „Доказателства описват мрежа, чрез която заявките за оръжие се координират с доставчици от Източна Европа и Близкия Изток, а след това оръжието – чрез посредник – тръгва към определен получател, а след това се препраща в Южен Судан”, - пише в доклада на ООН.

 

Последните пътувания на Пеевски до Индия – на оръжейно изложение, - Катар, Дубай, а сега и в Судан са предмет на обсъждане от аналитичния център на руската корпорация „Рособоронекспорт”, която е част от гиганта „Ростех”. Руснаците са бесни, защото Пеевски не просто навлиза арогантно в техни търговски територии от години, но го прави с брутални нарушения на международните правила.

 

В доклад на тези компании от октомври 2016 г. се казва, че „българско оръжие често попада във воюващите страни в Южен Судан и с него се избиват много хора, включително мирни жители”.

 

Различни издания, между които и български, вече са описвали как български автомати, патрони и ракети са изпращани за Уганда, а са се оказвали в различни групировки в Судан.

 

Специално Южен Судан е ембаргова страна за доставка на въоръжение, техника и боеприпаси от години. Въпросът е дали Пеевски нарушава ембаргото и резолюциите на ООН със знанието на държавни институции у нас, на премиера и министри в кобинета или действа на своя глава. Скандалът  в двата случая е гарантиран, защото нституциите или пряко участват в незаконен износ или прикриват такъв.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4906 |16.08.2017 Борисов: Пришиват Пеевски на ГЕРБ . 10| 30480 |15.08.2017 Кемил Рамадан: Свадата Доган-Пеевски ще завърши с жертвата Грухчо . 0| 4971 |11.08.2017 Съдиите: ВСС не реагира на агресията към нас от медиите на Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads