Реклама / Ads
16| 9779 |29.07.2021 НОВИНИ

Данчо Цонев притеснен комисията за недосегаемостта на Пеевски да не се превърне в народен съд

.
Йордан Цонев Източник: стопкадър, Нова телевизия
ДПС ще подкрепи анкетната комисия, която да следи прилагането на мерките по „Магнитски“ и да установи защо Пеевски е бил недосегаем и как е станал толкова богат. Чудех се даже как ние да я предложим тази комисия. Вече извършваме разследване по „Магнитски“. Искаме да знаем къде са данните Пеевски кого и как е назначавал, през кого. Искаме да знаем и за твърденията за паспортите. Кои са тези хора? Как? Защо? Какво?“, добави Данчо Цонев. Никъде никой не намекнал за участие на Пеевски в тези схеми. „Ама тая комисия да не стане народен съд.
 

Това коментира пред Нова телевизия Данчо Цонев от Движението за права и свободи. За пореден път в национален ефир той неистово защитава бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

 

Припомняме, че парламентарната група на „Демократична България“ започна да събира подписи за внасяне в парламента на проект за създаване на анкетна комисия, която да наблюдава мерките след санкциите по закона „Магнитски“, които бяха наложени на бизнесмена с 19 обвинения Васил Божков, бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски и Илко Желязков, когото вчера депутатите освободиха като зам.-председател на Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства. Според председателя на групата Христо Иванов комисията трябва да провери защо не са събрани 700 млн. лв. от хазартни такси и „защо и как Пеевски беше недосегаем досега“.

 

„Делян Пеевски нито пряко, нито косвено е свързан с нито една от фирмите, които са получили кредити от ББР“, така Цонев отговори на въпрос защо от Движението толкова много не харесват служебния министър на икономиката Кирил Петков. Припомняме, че именно Петков повдигна завесата в Българската банка за развитие и разкри бомбастичните кредити.

 

„Днес министър Петков ще бъде в парламента и отново ще му задам въпросите къде са доказателствата за участието на Пеевски в тези фирми“, добави разпалено народният представител.

 

„Движението за права и свободи не е участник в преговорния процес. Ние сме зрители на процеса по съставяне на правителство. Това, което виждаме, ни отдалечава от съставянето на кабинет, защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри като „Далеч ДПС“, коментира още Цонев.  

 

„Ние получихме една куртоазна покана за среща от „Има такъв народ“. На експертно ниво участват 4-5 парти. Всеки ден експертите им по няколко часа разискват политики и куп неща. Нас ни поканиха на една-единствена среща, на която ни беше казано, че в духа на парламентаризма са поканили нас. Запознаха ни с приоритетите и ни казаха, че не искат подкрепа от ДПС. Ние им казахме, ме като не искат – няма да получат“, обясни той.

 

„Нашето решение е да изчакаме края на преговорите, да видим какво ще съставят, какви имена ще имат и тогава ще преценим дали да подкрепим този кабинет. Ако трябва да дадем нашия принос без да участваме в кабинета, бихме го направили, но има огромно значение персоналния състав. Не искаме да виждаме дългата ръка на задкулисния играч Прокопиев в този кабинет. Вчера вече излезе тази ръка. Двамата служебни министри на финансите и на икономиката са негови назначения. Те изпълняват неговата политика и ние това ще го докажем“, посочи Цонев.

 

Припомняме, че миналата седмица Иво Прокопиев разпространи до медиите свое отворено писмо до лидера на ДПС, в което посочи, че забелязва „нарастваща агресия и манипулативност“ в серия изказвания на Карадайъ, „както и изказвания на други лидери на ДПС“. Издателят цитира няколко изявления по свой адрес на политика и колегата му Йордан Цонев, след което подчертава, че според него те „бъркат“ в преценката си.

 

Цонев скочи и срещу служебният министър на МВР Бойко Рашков: „Под паравана на борба с купения вот извърши ужасни репресии срещу цели партийни структури“, жалва се народният представител от ДПС, който посочи, че от Движението щели да настояват за комисия в парламента, която да разследва тези въпросни репресии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4172 |26.07.2021 Антоанета Цонева: Настояваме санитарният кордон в управлението спрямо ДПС да бъде стриктно спазен . 6| 4665 |23.07.2021 Иво Прокопиев отговори на нападки на ДПС, Цонев и Карадайъ . 7| 3753 |19.07.2021 АИКБ притеснени: Няма съгласие между партиите за съдебна реформа. Искат диалог между партиите . 4| 3095 |11.07.2021 Антоанета Цонева: ”Демократична България” сме отворени за разговор с ”Има такъв народ”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads