Реклама / Ads
10| 12972 |14.01.2022 НОВИНИ

Милен Матев: Гешев спира всички сигнали за корупция

.
Иван Гешев
Гешев спира всички сигнали за корупция по високите етажи. Прокуратурата не провери снимките с шкафчето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, нито по фалита на КТБ и източването на банката. Има заведени 14 преписки за престъпления, извършени от Делян Пеевски, но няма никакви резултати.
 

Това заяви пред bTV депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на правната комисия в Народното събрание Милен Матеев.

 

Думите му идват на фона на прочетената днес декларация на управляващата коалиция от парламентарната трибуна, в която мнозинството поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

 

Матев обаче не очаква обвинител №1 да го направи. Не очаква и настоящият състав на Висшия съдебен съвет да промени отношението си към Гешев и да помогне за предсрочното му освобождаване.

 

"С всичките си действия Гешев допринася за това в обществото да няма доверие в съдебната система и в частност към прокуратурата", посочи Матеев.

 

По думите му обвинението се е превърнало в "бент, който спира законосъобразното развитие на всички сигнали".

 

"Предвидили сме да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства по някои разследвания. Що се отнася до съдебната система, което е пряко свързано с избора на главен прокурор, сме предвидили промени в ЗСВ относно правомощията на ВСС, избора на членове на ВСС и самото функциониране на Висшия съдебен съвет", посочи Матеев.

 

Предвижда се разделянето на ВСС на два отделни съдебни съвета, но най-неотложно е той да стане от един постоянно действащ орган, който превръща магистратите в бюрократи, да стане орган, който се свиква на сесии, за да взема решения, а постоянно действащи са комисиите към ВСС и съответно магистратите да продължат да упражняват своите функции като магистрати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7807 |14.01.2022 Премиерът за Гешев: Промяната идва . 17| 12978 |14.01.2022 Днес е денят, Гешев, дори много е закъснял! Обратното броене започна . 10| 3200 |14.01.2022 Ивайло Мирчев: И господин Цацаров, и господин Гешев са слуги на мафията . 29| 9228 |14.01.2022 Депутатите от управляващата коалиция поискаха оставката на Иван Гешев, той отговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads