Реклама / Ads
5| 7095 |30.05.2021 НОВИНИ

Цветан Василев: КС уж постъпи правилно по „закона Пеевски“ за КТБ, но пак обслужи Борисов и компания

.
Цветан Василев
Решението на Конституционния съд по отношение на закона „Пеевски“ за КТБ не е изненада, но е доста закъснял. Този „закон“ беше гласуван не за да се спре ограбването на банката, а да даде възможност на Пеевски и Борисов чрез КТБ, която бе в ликвидация да оказват натиск върху направилите „неправилни цесии” и за споделяне на плячката от КТБ.
 

Мотивационната част на КС определено обслужва шайката на Пеевски, Борисов, Цацаров, Гешев и сие, вменявайки вина на мениджмънта на КТБ и на БНБ (Банков Надзор). Това заяви пред Фрог нюз банкерът Цветан Василев.

 

Конституционният съд излезе с решение, с което обяви за противоконституционни 7 от разпоредбите в Закона за банковата несъстоятелност, който бе създаден след фалирането на Корпоративна търговска банка (КТБ). Разпоредбите бяха предложени на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Какво означава това, според Вас?

 

Решението на Конституционния съд е правилно, макар и много закъсняло. Хаосът, който създадоха „законотворците” Пеевски, Цонев и Хамид, както и цялото депутатско войнство на ГЕРБ, ДПС и техните марионетки в НС, трудно ще бъде преодолян, дори и след това решение. Следва да отбележа, че имаше достойни и мислещи съдии от различни съдилища, които постановяваха в редица случаи решения, противоречащи на очевидно противоконституционните текстове на т.нар „Закон Пеевски”. На Конституционния съд му трябваха 3 години за да го установи.

 

Конституционният съд отправя критики към БНБ за бездействието й, което способствало КТБ да изпадне в неплатежоспособност. Как да тълкуваме тази критика?

 

Аз считам, че Конституционният съд е направил недопустимо тълкуване на факти и обстоятелства, за да обоснове решението. Те са от една страна ирелевантни по отношение на иначе правилното решение, а от друга страна – абсолютно непроверени, едностранчиви, а на всичко отгоре излизащи извън обсега на неговите правомощия. Да не говоря, че в определена степен това обслужва тезите на прокуратурата при течащо наказателно производство.

В тази връзка с мои български и чуждестранни адвокати изследваме правните възможности за атакуване на решението на Конституционния съд в тази му част, вкл и пред съда в Страсбург.

 

Има ли смущаващи неща в решението на Конституционния съд или членовете му трябва да бъдат поздравени?

 

- Както вече посочих в отговорите си на първите два въпроса решението на Конституционния съд е закъсняло. Не бива да забравяме и факта, защо беше гласуван „законът Пеевски”. Във всички случаи не за да се увеличи масата на несъстоятелността чрез обявяване за нищожни цесиите, направени по време на квестурата, които аз наричам първично ограбване на КТБ, и за коeто подготвям сигнал до прокуратурата срещу квесторите и УС на БНБ. Единствената цел на този „закон” беше да се даде възможност на Пеевски и Борисов чрез КТБ (в ликвидация) да оказват натиск върху направилите „неправилни цесии” за споделяне на плячката от КТБ – като напр. Петрол, Техномаркет, Дунарит и пр. Сега, при очевидната промяна в политическата ситуация това решение сякаш изглежда по-скоро като опит да се санират и цесиите на “правилните” хора.

Наред с това, в мотивационната си част това решение определено обслужва шайката на Пеевски, Борисов, Цацаров, Гешев и сие, вменявайки вина на мениджмънта на КТБ и на БНБ (Банков Надзор), без да влиза нито във функциите, нито в правомощията на този съд. Да не говорим за липсата на каквато и да било експертиза по този случай. За мене това въобще не е учудващо, защото очевидно „дълбоката държава” е овладяла  и най-висшия съд на България . Погледнете само състава му – поне 75 % от тях са избор или на парламента, контролиран от Борисов, или на Плевнелиев. Както се казва, коментарът е излишен.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3702 |28.05.2021 Цветанов: Залагаме на сериозни хора, съпричастни към каузата за реална промяна . 11| 14979 |27.05.2021 Илиян Василев: Ще изнеса информация как ексшефът на ДАНС е прикривал руски агенти . 3| 5619 |26.05.2021 Адв. Емил Василев: Отстраненият шеф на ДАНС бе като домашен любимец за Баце . 51| 4511 |24.05.2021 Илиян Василев: Държавният тероризъм на Лукашенко е инспириран от Путин и той печели от него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads