Реклама / Ads
19| 22531 |30.10.2022 НОВИНИ

Сутрешна наглост и нищо ново: Какво (не) каза Гешев?

.
Сутрешна доза наглост от устата на главния прокурор Иван Гешев струеше днес от националния телевизионен ефир. Обвинител №1 реши след интервюто си за ”Капитал” да влезе в студиото на bTV, за да повтори същото - колко е независим, как се бори за благото на народа и как нищо конкретно не знае, защото той е един прост административен ръководител. Влезе да изнася лекции по право и да цитира Конституцията, отказа да отговаря на политически въпроси извън неговата компетенция и не каза нищо съществено - нито за КТБ, нито за Делян Пеевски, нито за Бойко Борисов, нито за Мата Хари, нито за олигарсите.
 

С лекция по право и цитати от Конституцията на България започна гостуването на Гешев. Обвинител №1 сметна за нужно да очертае рамките на този разговор, към които упорито се връщаше веднага щом се зададе леко неудобен въпрос. Изнесе кратка лекция по право, спомена Шарл дьо Монтескьо - основоположник на принципа за разделение на властите. 


"Не смятам за правилно да коментирам политически процеси. Няма да кажа, че отказвам политически въпроси, които касаят политически партии, но ще отговарям на въпроси, които касаят моята отговорност", отсече Гешев. 


Не чувал кой точно му иска оставката. Опита се за пореден път да вкара журналист в хипотезата "Вие не знаете ли?" и отказа да назове конкретно каквото и който и да е. 


"Вчера се видях с трима души, които след 9-ти септември са осъдени на разстрел. Те са жертви на тоталитарния режим, подкрепиха ме в усилията, които прави прокуратурата. Светли хора, те не се оплакваха. Зададоха въпроса какво направихме за страната си. За мен е странно, че тези хора изказват подкрепа, а оставките ми се искат от наследниците на номенклатурата. Мисля, че съм достатъчно категоричен", посочи Гешев като отказа да каже кои са тези "наследници на комунистическата номенклатура". В хода на разговора се спомена името на Христо Иванов, което накара Гешев отново да се върне към именно този свой разказ. 


Обвинител №1 не каза нищо конкретно и за рейда в Президентството през 2020 г., който отпуши месеци на протести срещу правителството на Бойко Борисов и срещу самия главен прокурор. По време на случилото се българската прокуратура се ръководила от закона, отсече обвинител №1. 


"Българската прокуратура се ръководи от закона. Съдът постановява определени присъди. Ще спазваме българския закон. Това е моята разделителна линия. Решенията си вземам на база на морала. Единствената цел е спазване на прокуратурата, няма недосегаеми хора, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде защитаван и покровителстван. От там нататък - ще изпълним всеки закон, приет от НС, но няма да позволя на политиците да въздействат на независимата съдебна система.

24 часа задържане се осъществява от МВР, не от прокуратурата. Какво пише в акта им не е проблем на прокуратурата. Това е административно производство. Това, че МВР не си е свършило работата, не може да бъде вменено като отговорност на прокуратурата. Защо мислите, че едно дело трябва да приключи в някакъв срок, в който има обществени очаквания? Делата са с доста дълги срокове. Не може от някакъв частен случай да вадите реални заключения за прокуратурата. От едно медийно участие на един журналист, мога да вадя заключения за цялата медия. Дайте да си говорим за истинските проблеми...", възмути се Гешев. 


Не мислил дълго метафората с "държавно предприятие" по делото КТБ. Припомняме, че в интервю за "Капитал" Обвинител №1 бе запитан дали в стенограмите по делото за фалита на банката зад ДП не стои конкретно име.


"Как дълго да мисля тази метафора? ДП може да значи всичко. Въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 милиарда и какви са причините за това, а не подробности с цел да се извлече жълтина. Може да и ИГ, МЦ… Какво като пише ДП? Какво трябва да значи това? Аз съм един от десетките наблюдаващи прокурори по това дело. За Делян Пеевски ли става въпрос? Не мога да гадая кой е. Не се притеснявайте да кажете това име. Ако смятате, че е той, по делото са проверени всички кредити, свързани с него и негови фирми - те са възобновени. Всичко с ДП е проверено. Правилно ли съм разбрал, че става въпрос за Делян Пеевски? Вие ме карате да предполагам… Дайте да говорим за сериозни неща...", посочи Гешев. 


В думата "олигарх" се влагали различни неща, но според него това били онези, незаконно забогатели по времето на Прехода. 


"Сериозно ли ме питате за Мата Хари? Главният прокурор не води разследвания, не може да познава фактически и физически дела в годината, той е административен ръководител на административния ръководител. Не, аз знам. Проверяват се всички факти и обстоятелства (...) Ама вие пак ме вкарвате в обяснителен режим и въпроси, които не са от компетенцията на главния прокурор, а от конкретен наблюдаващ прокурор", посочи още Гешев по повод разследванията за кюлчетата и пачките от спалнята на Бойко Борисов.


Гешев заяви още, че не харесва партиите, които не искат да се срещнат с него. Припомняме, че такива срещи отказаха "Демократична България" и "Продължаваме Промяната". После обвинител №1 се поправи - не, че не ги харесвал, не било точен термин.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 20958 |28.10.2022 Евгений Кънев: Ако Путин спечели украински територии след тази война - нищо добро не очаква . 3| 2886 |27.10.2022 Стела Николова: Нищо добро не очаквам от 48- то НС. Нищичко! . 28| 11245 |26.10.2022 Русия загуби 480 военни, унищожени са 50 единици бойна техника за ден . 0| 2689 |24.10.2022 Птичи грип в хасковско. Унищожават 15 000 кокошки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads