Реклама / Ads
18| 22868 |07.10.2021 ГЛАСЪТ

Имаме проблем: „Квотата“ за крадците във властта е 3,5 млрд, а те присвояват над 15!

.
Разбираема е еуфорията покрай списъците с известни имена, попаднали в документите Пандора Пейпърс. Българската част обаче е доста семпла и изхабена. Появата на Делян Пеевски и майка му Ирена не изненадва. За репортерите пред ДАНС вчера новината бе колко е отслабнал бившият депутат, а не офшорките…
 

През последните години фирми и бизнес схеми на двамата са разкривани в десетки публикации, най-вече във Фрог нюз, Биволъ и още няколко издания. Често са били замесвани и имената на бившия премиер Бойко Борисов, бившия главен прокурор, а сега шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров и сегашния главен прокурор Иван Гешев. „Цената“ на тези публикации са повдигнати обвинения, разпити, запори на сметки и имущество от КПКОНПИ и прокуратурата, съдебни дела, замесване в ОПГ, забрани за напускане на страната, данъчни проверки, подслушване и следене, включително и провокативни действия от страна на някои служби. Тази сутрин получих поредната призовка като обвиняем по дело, което съдът връща няколко пъти на прокуратурата като абсурдно.

В едно интервю на Сашо Диков със зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, когато стана дума за медийни разследвания, Цонев се усмихна и заяви: Питай Огнян Стефанов какво му се случва.

Г-н Цонев е хитър и ловък, но знае, че един ден и аз ще имам основание да питам същото. Цонев се вихри край морето и сигурно в огледалото се вижда като акула, но не е срещал истинска такава, а ще му се случи.

Но не аз съм важният, а вредите от Цонев и кръгът му за страната.

 

Споменавам Фрог нюз и Биволъ, но ако има други нека ме извинят, че не ги споменавам.

 

Но на темата.

 

Във Фрог нюз разполагаме с информация, че български магистрати притежават луксозни къщи и имения в Гърция и други средиземноморски страни. Много от тях са придобити чрез подставени лица, нерядко техни колеги. Връзките между тях са корупционни, сексуални, чрез зависимости от дрога, алкохол, натрупани дългове, кредити и пр. Привлечени са също фирми, чиито собственици са заплашвани са повдигане на обвинения, свидетелски показания или с опъване на „чадър“ над дейността им. Нямаме годни доказателства обаче. Но знаем за опити за самоубийство, заплахи за ликвидиране, използване на затворници за тормоз, натиск върху семейства, срещу деца...

Част от тези магистрати са в укривания и до момента списък на български политици, министри и пр., които са подавали фалшиви декларации и са укривали сметки и имоти за милиони в чужбина.

 

Високият рейтинг на първото служебно правителство на Румен Радев т.г. в немалка степен бе заради обещанието, че този списък с около 80 имена в него, ще бъде оповестен. Е да, но не се случи. И знаете ли защо? Защото в него са хора от основни партии, важни прокурори и съдии, бивши министри и други подобни. В определени кръгове се говори, че и главни прокурори има вътре. Може, нали отдавна обикаля слух, са платени 5 милиона, за да стане Цацаров главен прокурор? За получавани от него по 200 000 евро месечно в плик също се чу. Както и за 67 милиона, предадени за бивш премиер чрез финансовия му министър. Не един и двама бизнесмени споделят, че принудата да се плаща „такса спокойствие“ е практика.

Там трябва да се целят антикорупционните структури, като преди това бъдат прочистени от „калинки“ и хора на мафията в самите тях. Това вече трябваше да се случва… Трябваше.

 

Тайният списък е таен за обществото, но двайсетина, а може и повече души, са запознати с него и рекета върви с пълна сила. Непубликуването му поддържа живи зависимостите от задкулисието.

 

По данни на антикорупционни структури на ООН и ЕС средно около 3% от БВП на една страна изчезва в неизвестна посока всяка година. Чрез корупционни практики. В едни държави процентите са по-малко, в други – повече. БВП на България е около 118 млрд лева. Важните корупционери са около 1000 по неофициални данни. Веригата е от премиер, през министри, депутати, близки до тях бизнесмени, кметове и пр. „Полагат“ им се по 3 млн на калпак. Босовете, разбира се, вземат тлъстата мръвка, която надолу изтънява. Навсякъде има такова „животно“, но у нас краденето достига колосалните 13-15 на сто от БВП! Оттам са високи цени, нереалните обществени поръчки и мизерията, в която живеят 1,3 млн българи, а страната се е заклещила на дъното като кораба "Вера Су" край Камен браг....

 

И ето, че дори уж готиното служебно правителство отказва да публикува „този“ списък. Пробутват ни някакви кисели обяснения, овъртания и намеци към по-непослушните медии да не шумят много по въпроса. Послушните си траят по… убеждение.

 

Това трябва да се знае.

 

Още нещо. Разкритията на Пандора Пейпърс има ефект, когато разобличават хора от властта и политиката. Частните предприемачи в цял свят мислят постоянно как да укрият данъци. Така е от памтивека. Офшорните зони са измислени от тези, които днес уж им се гневят. Идеята на разкритията е да се ударят онези, които не спазват определено приличие и граници. Най-вече заемащите високи държавни постове, на които плаща данъкоплатецът, а те го ограбват, мамят, манипулират, лъжат, малтретират, подиграват, унижават.

 

Второто българско име от Пандора Райдърс се оказа това на Николай Младенов, бивш военен и вътрешен министър, както и пратеник на ООН за Близкия Изток. Оказва се, че той е придобил офшорка, но твърди, че не е извършвана никаква дейност. Не мисля, че от този храст ще изскочи заек…

 

Доста по-различно е положението с президента на Русия и негови близки сътрудници и роднини, краля на Йордания, президента на Азербайджан, сръбския финансов министър, президента на Украйна, премиера на Чехия (Бабиш твърди, че сделките са му отпреди да влезе в политиката) и др.

Не ме разбирайте криво: бих желал спрямо българските „участници“ да се приложат поне същите мерки, които се практикуват от институциите доста години спрямо мен, мои колеги и близки. Справедливостта е висша ценност.

 

Днес държавният глава Румен Радев заявил: „Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи, да работят така, че възстановяването на стабилността да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаваните ни закони“.

 

Чудесно, но защо не се случва?

 

Затова: г-н президент Радев, г-н служебен премиер Янев, г-н служебен вътрешен министър и вице-премиер Рашков, г-н председател на КПКОНПИ Цацаров, г-н главен прокурор Гешев, обявете истинския списък! Няма грам основание да е секретен, знаете това. Иначе изглежда, че обслужвате нечии интереси.  

 

Бъдете на висотата на постовете, които заемате! Ако можете…

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 16585 |04.03.2020 Защо Ердоган да ни мачка с бежанци, като си имаме Вежди . 21| 10756 |27.08.2019 Имаме си прокуратура, Пеевски, ЛАПКА и африканска чума дори, но си нямаме свобода! . 20| 8370 |17.09.2015 Имаме 40 антикорупционни звена и нула осъдени политици и министри . 51| 12941 |05.04.2015 Ако "Кой ми сра в гащите" е езика на прокуратурата - имаме проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads